Data er magt. Mange data er stor magt. Og magt kan misbruges

Af Tom Jensen 48

Jeg er blandt de sikkert mange tusinder, der har downloadet deres facebook-data i den forløbne uge. Bare lige for at se… Og som de fleste andre opdagede jeg, at facebook har lagret ganske meget om mig.

F.eks. indholdet af mange hundrede private beskeder jeg har sendt og modtaget gennem ti år. Ikke blot metadata om, hvornår beskederne blev sendt og til og fra hvem. Men det ordrette indhold. Dertil telefonnumrene på en lang række af mine kontaktpersoner og oplysningerne om, hvilke typer annoncer algoritmerne mener jeg finder interessante – og hvilke annoncører man har delt mine kontaktoplysninger med. Det sidste var dog ikke ret mange.

Langt nede i datamørkets dyb fremgik det også, at facebook havde angivet min yndlingssportsudøver til at være – radioværten Peter Falktoft. Hvorfor aner jeg ikke. Det gav mig et lille stik af lettelse. Mere intelligente er tech-giganternes databaserede algoritmer trods ikke endnu, hvilket jeg har fået bekræftet på anden vis de seneste uger, hvor jeg er blevet bombarderet med annoncer om et weekendophold på Gl. Rye Kro. Kroen brændte imidlertid ned natten til den 6. marts, hvilket jeg formentlig har læst en nyhedsartikel om. Følgelig stormen af tilbud om en dejlig weekend i brandtomten…

Data om os alle er allevegne, og det er ikke ondt i sig selv. Det er faktisk meget hjælpsomt i mange tilfælde. Man slipper således for at fare vild takket være GPS-funktionen i bilen eller på smartphonen. Herligt, herligt. Prisen er, at der bliver lagret data om, hvor man befinder sig.

Problemet med data opstår især, når der etableres en forbindelse mellem dybt personlige og private informationer uden tilstrækkelig beskyttelse og en enorm skalering, der har kraften i sig til at udfordre både vores demokrati og vores frihedsrettigheder.

Det er det, der er ildevarslende med kombinationen af Facebook, Cambridge Analytica og Trump-kampagnen og den sag, der voksede sig stor før påske med adgangen til dybt personlige informationer om 50 millioner facebookbrugere som afsæt.

Sagens gennemslagskraft skyldes ikke alene de data, der uden godkendelse fra brugerne er flydt fra Facebook til Cambridge Analytica og brugt i kampagnen for at få Donald Trump valgt som USAs præsident. Det er selve den svimlende skala, der bidrager til sagens alvor. Det er når en techgigant opnår en nærmest monopollignende position på globalt plan, at brug og misbrug af brugernes data for alvor kan skabe rystelser.

Facebook har med 3,7 millioner brugere i Danmark en detailviden om os, der er uden for kategori. Det er faktisk ikke nogen nyhed: Det er grundlaget for Facebooks forretningsmodel. Nyheden er alene erkendelsen af problemets omfang, hvis data om så private omstændigheder som vores seksuelle orientering eller spisevaner kan udnyttes i så stor skala – også af folk med ureelle hensigter.

Men udfordringen med dybe data, der rækker langt ind i vores privatliv, kombineret med en gigantisk skala, er ikke isoleret til de store, globale private teknologigiganter.

Den findes også i forholdet mellem stat og borgere. Og gør det oftere og oftere og i stadigt voldsommere dimensioner, efterhånden som digitaliseringen og dermed opsamlingen af data bliver stadig mere komplet i den offentlige sektor.

Det er derfor, flere har udtrykt betænkeligheder ved rækkevidden af et af forslagene i regeringens nye ghettoplan. På overfladen virkede det ganske uskyldigt: ”Dataunderstøttet opsporing af udsatte børn ved at kommunerne får mulighed for at samkøre oplysninger”, var formuleringen i ghettoudspillet. Det lyder da meget godt, ikke?

Men da de mulige konkrete bestanddele i denne ”dataunderstøttede opsporing” begyndte at dukke op i medierne, blev det helt anderledes kontroversielt. Ikke alene ville kommunerne få mulighed for at samkøre alle tænkelige registre med data og oplysninger om borgerne. En ny databeskyttelseslov ville også give adgang til at gøre den slags uden politisk kontrol – med et administrativt pennestrøg.

Og så forlød det, at regeringen og børne- og socialminister Mai Mercado var inspireret af et kommunalt forsøg i Gladsaxe, hvor man har givet borgerne en slags pointsaldo alt efter deres færden og opførsel. Har man f.eks. husket at sende sit barn til tandlæge? Uønsket adfærd ud fra en centralt fastsat definition af dette ville derved få problemfamilier med sociale udfordringer til at blinke i systemerne.

Denne mulige totalovervågning af potentielt set alle landets familier fik det til at svimle. Også hos mig. Mai Mercado har forsøgt at mane til ro, og det står endnu ikke helt klart præcis hvilke overvågningsredskaber regeringen vil anvende i sin ”dataunderstøttede opsporing”. Men stærkt betænkeligt lyder det ud fra ethvert hensyn til borgernes ret til et privatliv.

Og tilmed underligt bekendt. Teknologimagasinet Wired kunne således i efteråret berette om det såkaldte ”sociale kreditsystem”, som det kommunistiske styre i Kina er i færd med at opbygge. Her vil alle borgere netop blive tildelt en pointscore efter, om de lever deres liv hensigtsmæssigt ud fra de statsligt fastsatte kriterier. Sker det ikke, kan man få sværere ved at optage lån, få et arbejde – og så videre. Altså en gigantisk overvågnings- og undertrykkelsesmaskine. Alt med afsæt i digitale data om borgerne.

Data er allevegne. Det er ikke nødvendigvis dårligt. Det hjælper os mange steder i hverdagen. Men det giver også magt til både techgiganter og stater på en måde, der kan true med at underminere den måde vores demokrati fungerer på – og de rettigheder vi har som borgere. Det er vi ved at lære på den hårde måde.

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ FACEBOOK

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ TWITTER

48 kommentarer RSS

 1. Af Axel Hammerschmidt

  -

  Som privatperson kan man gøre meget.

  Begynd med at slette “browserdata”.

  Brug din HOSTS fil til at blokere uønskede hjemmesider:

  http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm

  (Kan osse benyttes på Mac OS X, i Terminal: sudo nano /private/etc/hosts)

  Endelig kan man holde sig fra Fjæsbog.

 2. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt et yderst interessant og nærværende emne – “Data er magt. Mange data er stor magt. Og magt kan misbruges.” – Tom Jensen her bringer på banen. Facebook er bestemt ikke det eneste “data mining” selskab, man skal have øjnene kritisk rettet mod. F.eks søgemaskinen Google er i samme kategori. Her blot med den væsentlige forskel at indbyggede algoritmer favoriserer bestemte søgekriterier i forhold til andre. Hvilket vil sige, at det man søgte efter, ikke vises på første resultatside, men muligvis optræder på side fire. Ligner til forveksling manipulation. Bortset fra det, her en interessant artikel om “Facebook til Cambridge Analytica “:

  “Here’s What’s Amazing About The Facebook Cambridge Analytica Story”
  https://www.forbes.com/sites/jodywestby/2018/03/27/what-is-amazing-about-the-facebook-cambridge-analytica-story/#199968e77d34

 3. Af Jesper Lund

  -

  Der er pilotprojekter i gang i Kina med automatisk ansigtsgenkendelse via gadekameraer, så borgerne kan få automatiske bøder for trafikforseelser og automatisk trukket point fra socialkreditkontoen.

  I det lys får regeringens maskeringslovforslag et helt andet langsigtet perspektiv. Regeringen: “I Danmark viser vi hinanden vores ansigt”. Javel. Og til kameraerne…

 4. Af Mehmet Sami Gür

  -

  Alt bliver digitaliseret. Folk bliver tvunget til den digitale verden. Har man mulighed for at undgå / undvære data og digitalisering i den post-moderne videnssamfund?

  Hvor længe og hvor realistisk er det at boykotte al vidensteknologi?

 5. Af Axel Hammerschmidt

  -

  MEHMET SAMI GÜR: “Hvor længe og hvor realistisk er det at boykotte al vidensteknologi?”

  Man kan nøjes med at beherske den.

 6. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos ” Facebook, Cambridge Analytica “, et emne der er gammel viden. Et kort citat fra en Forbes artikel fra marts i år:

  “The most amazing thing about the recent Facebook crisis with Cambridge Analytica is how long it took people to care. More than three years. The Guardian first reported most of the story in December 2015, covering most of what is in the news today.”

  MEN på det tidspunkt kunne man ikke koble Trump op på sagen! Siger måske en hel del om MSM fake news. 😉

 7. Af Axel Hammerschmidt

  -

  Bring linked:

  https://preview.tinyurl.com/y97m7n2t

  – I stedet for selv at sprede “Fake News”.

 8. Af Jan Petersen

  -

  Jeg skrev faktisk et indlæg med link til Forbes artiklen, men det ikke vist. Skrev derfor et indlæg uden link, men blot citeret tekst, og det blev vist. I øvrigt ingen fake news herfra. Jeg rapporter blot fra den virkelige virkelighed. 🙂

 9. Af Axel Hammerschmidt

  -

  Forbes er skam MSM

  https://da.wikipedia.org/wiki/Forbes

  – og grundlagt i 1917.

 10. Af Janik Martensen

  -

  Censur er magtmisbrug. Så lad dog være.

 11. Af Jan Petersen

  -

  Men så lidt mærkeligt, at Forbes korrekser andre MSM for ikke at rapportere, hvad The Guardian allerede rapporterede tilbage i 2015? I øvrigt et yderligere citat fra Forbes artiklen:

  “Cambridge Analytica was hired to help with the presidential campaigns of Ted Cruz and Ben Carson and received fees of $750,000 from Cruz and around $220,000 from Carson. It also worked for John Bolton’s Super PAC and got about $2.5 million from Super PACs that Mercer or his family contributed to.”

  Stadig ikke et ord om Trump. 😉

 12. Af Helge Nørager

  -

  Er det ikke i lille Dannevang kommuner kæmper en hård kamp for at bevare data skole elever troede var anonyme.
  Og har sikret at fremtidige opsamlinger er det ikke ?.
  Børnepasnings evner i kommunale socreboards spøger vist også.
  Rutine kontrol af sociale media ved kontakt til sygedage og sociale media kender de fleste.
  osv
  Intet nyt kun, den mangel på omsorg samfundet gør for at beskytte de unge mod dette vanvid, os ældre er ikke så bekymrede.
  Men for en ung, at leve med et tung dataspor fra barnsben, tjaa.
  Dem som står bag disse påståede anonyme knapt så anonyme undersøgelser skulle skamme sig.
  Og data adfærd burde måske være en del af faget programmering fra 1 skoletrin, i stedet ?.

 13. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt er det formentlig meget bevidst, at statsmagten netop IKKE underviser unge i IT-samfumdets utallige fælder. Thi, hvordan skulle man da implementere George Orwell 1984 version 2,3,4, osv – hvis befolkningen ligefrem var vidende?

  Meget apropos til – “Data er magt. Mange data er stor magt. Og magt kan misbruges” . 😉

 14. Af Helge Nørager

  -

  Det har altid undret mig at programmering ikke er et obligatorisk fag i 1 -10 klassetrin.
  Flowcharts er sjove og en god start for børn.
  Der er mange muligheder, for at undervise i strukturret programmering på forskellige indlæringstrin.
  Valg af program sprog, vil også lettere kunne forstås, at det vælges efter opgaveløsnings behov osv.
  Blot at fatte hvordan en fil er opbygget, osv
  Det har virkeligt undret mig og jeg har foreslået det i årevis, og er nået til den konklusion, at det ikke er muligt, for dem som laver love fatter ikke hvad jeg taler om.
  Tror som nok det ville være muligt at finde nok til at undervise, ikke det som er problem.
  Og tror ikke helt på den store konspiration Jan, mere at det er lokal dumhed ved lovgivere i Dannevang.

 15. Af Axel Hammerschmidt

  -

  Jan Petersen: “Men så lidt mærkeligt, at Forbes korrekser andre MSM for ikke at rapportere, hvad The Guardian allerede rapporterede tilbage i 2015?”

  Er det ikke netop det, som Forbes (og dermed MSM) gør?

 16. Af Axel Hammerschmidt

  -

  @HELGE NØRAGER.

  Man behøver ikke at undervise i programmering. Man kan nøjes med engelsk, så de forstår det der kommer på skærmen.

 17. Af Jan Petersen

  -

  Læs Forbes artiklen, den er såvel oplysende som velskrevet. Evt ordkløveri interesserer mig ikke en meter!

 18. Af Helge Nørager

  -

  Nu er selv det at præsentere “data” brugbart for en bruger på en visuel brugerflade ikke helt let.
  De findes i mange former og teknologier, så at forsøge at uddanne børn i de udfordringer der ligger forbundet med at videre give informationer til en bruger, kan kun være godt.
  Det næste skridt er at lære dem at give bruger informationer om at “indtaste” data til videre forarbejdning, så opstår udfordringer.
  osv
  Alt noget som kun kunne være sundt at undervise børn i og jeg er helt sikker på at det ville blive det fag i skolen med mindst fravær.
  Forstår stadig ikke, at det ikke var en del af sidste undervisnings reform.

 19. Af Axel Hammerschmidt

  -

  HELGE NØRAGER: “Nu er selv det at præsentere “data” brugbart for en bruger på en visuel brugerflade ikke helt let.
  De findes i mange former og teknologier, så at forsøge at uddanne børn i de udfordringer der ligger forbundet med at videre give informationer til en bruger, kan kun være godt”.

  Det er vel ikke børnene der skal uddannes i det – “at videre give informationer til en bruger”,. Og så længe udbyderne ikke er interesseret i det, så må børnene lære at afkode sproget.

 20. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos – “Og tror ikke helt på den store konspiration Jan, mere at det er lokal dumhed ved lovgivere i Dannevang.”

  Ja, det er vel netop det, magthavere satser på – at få den uvidende almue til at tro, magthavere blot er dumme. Omformuler lige den sætning lidt anderledes – til magthaver fordel. 😉

 21. Af Per Torbensen

  -

  Data er viden-viden er magt og kontrol såre simpelt.I de glade 1970 er med cpr.numre jo hemmelige og beskyttede -dream on de samkøres i et væk,dawn the drain,personlig overrasket, overhovedet ikke,de flyder i rask strøm.

  Oplevede i en retssag med undertegnet ,dommeren bad om mit cpr-nummer i offentlig rum,mundligt oplæst fra vidneskranken -dream on alt flyder,nægtede selvfølgelig og gik op til dommeren,om det hjalp vides ikke.

 22. Af Bjørn Sørensen

  -

  Den snigende kontrol af befolkningen, blev fremragende beskrevet af Orwell i “1984”.
  Hvad andet kan man forvente af den korporative stat som DK har udviklet.
  Den centraliserede statskontrol kratlusker overalt,
  I EU og USA er afstanden mellem toppen og bunden af samfundet blevet så stor, at befolkningen reagerer, hvorfor de er i dyb eksistentiel krise.

 23. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt optræder mit oprindelige indlæg om Facebook, Cambridge Analytica, link til artikel på Forbes og kommentar om Google pludselig med indlæg AF JAN PETERSEN – 1. APRIL 2018 17:21. Det er sgu da “live blog kommentar” – så det vil noget. 😉

 24. Af Per Torbensen

  -

  Lige meget hvad undertegnet har søgt på med google ,så som biler eller blanding batterier til badeværelser,dukker der efter blot en time ,netop annoncer op fra pågældende sites og forfølger en i måneder -pågældende sites har naturligvis en afregnings konto med Google -Facebook og med masser af selskaber,intet er gratis men overvågning og kontrol er det.
  Forøvrigt “mærkeligt” så tavs msm medierne er blevet med Ruslands indblanding i det amerikanske valg med Trump.
  Nu må vi så se hvordan det går med giftangrebet på de 2 personer i London .

 25. Af Bjørn Sørensen

  -

  Man må undre sig over at USA er så paranoid over at russerne driller med trolderier, på internettet.
  Siden anden verdenskrig har USA blandet sig i over 80 valg i andre lande. Adskillige omstyrtninger af regimer er det også blevet til. Der i blandt Ukraine, til russernes mishag.
  Med moderne teknologi computere og internettet kan man udspionere befolkningen.
  Jeg læste advarslerne om Facebook, da det startede, hvorfor jeg aldrig har brugt det, lige som jeg konstant renser for cookies.
  Big brother is watching you, men nu også erhvervslivet som bombarderer os med målrettede reklamer så snart men undersøger et eller andet.

  Det er indlysende at kratluskeriet og udspioneringen har taget overhand, problemet er at alt for mange tillader det frivilligt.

 26. Af B. Mortensen

  -

  I DDR havde 17% af befolkningen været under en eller anden efterforskning/ opsyn af Stasi hvis de var mistænkt for stats fjendelig virksomhed En stasiagent udtalte efter murens fald, at hvis de havde 2 A4 ark information om en person var de godt orienteret om personens gøren og laden, samt adfærd. Nu bliver vi alle overvåget gennem vores PC/ mobil og alt det vi fortager os digetalt og som vi ikke kan komme udenom og hvorfor mon?
  Vi gør det endda frivilligt…

 27. Af gerald wiltek

  -

  Du har vaeret dum nok til at vaere pa FB, og du ardejder for en avis hvot FB er kraevet for de fleste kommentarer. Alligevel fortaeller du og dine hvad andre boer taenke og goere.
  Det giver stof til eftertanke. Ikke?

 28. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Det er kun i udemokratiske lande, at data kan misbruges i magtudøvelsen. Den har brug for hemmelige efterretningstjenester, hemmeligstemplinger, hemmelighedskræmmeri og tavshedspligt, hvis diktaturet skal fungere.

  I et ægte demokratisk land ville der være fuld åbenhed til at lægge alle fakta, data, kendsgerninger og sandheder frem for offentligheden, hvilket gør datamisbrug umulig.

  I den samfundsmodel vi fortrækker og kalder demokrati, er der en lukkethed, der alene tillader diktatoriske former. Magthavere hader åbenhed – den er ødelæggende for deres manipulationer.

  Det siger sig selv, at tavshedspligt og hemmeligholdelse er ødelæggende for demokrati. Vi lever i et samfund, hvor alle kan fortælle alle de løgne, som de kan finde på uden at blive straffet.

  Sandheden er forbudt. Den er en strafbar overtrædelse af tavshedspligten. Vi må nøjes med fake news – den er altid tilladt.

 29. Af Janik Martensen

  -

  Hvorfor ser du splinten i din broders øje, men lægger ikke mærke til bjælken i dit eget øje.

  Den er vist på sin plads netop her!

 30. Af kjeld hougaard

  -

  Vi danskere har fuldt demokratisk valgt at udvikle den da beskedne velfærdsstat til TOTAL-STATEN: det er statens ansvar at alle trives, som en gennemsnits-hansen forventes ville, og alle som vil bo i landet skal assimileres til den livsform. Det kræver penge, vi betaler for hjælpen til et godt liv via skatten, og det kræver kontrol, som sikre at ingen falder udenfor den givne norm. Det betaler vi også for, vores egen befolkning masseovervågning, og vi takker for også at få dette ”gode”. DNA bliver snart koblet på – for at finde syge, behandle bedre og forebygge sygdomme hos genetisk disponerede. Og om 10 – 20 år kunne finde afvigende personligheds typer? Kina? Xi Jinping vil det samme: TOTAL-STATEN. Danskere takker og tager imod, vi vil gerne. Kinesere? Er de ligeså begejstrede som danskere? Måske motiverer en manglende begejstring den et-partis styreform de har? Som formodentlig hvad STATENS udvikling og ansvar for befolkningens gøren og laden angår, rummer mere end gruppen af nominelt forskellige danske partier gør.

 31. Af Maria Due

  -

  Fra starten advarede jeg familie og venner mod Facebook m.fl., men hvad jeg ikke i min vildeste fantasi forudså, var den ansvarsløse ligegyldighed, som offenligt ansatte behandler vore mest intime data med.

  Forbrugerrådet har advaret og mange andre, og Datatilsynet har ikke en jordisk chance for at gribe ind i alle de tilfælde af sjusk og dumhed, der ligger og suser rundt på nettet. Jeg kender eksempler på, at folk har modtaget forskelligt fra Statens Seruminstitut, som jeg ikke selv kunne drømme om at reagere på, især ikke nu hvor det er arabisk ejet, og mange af vore stamdata på borger.dk er for længst solgt til bigdata jorden rundt. Det hele er langt, langt værre end Facebook.

 32. Af Maria Due

  -

  Indlæg i filteret.

 33. Af M. Christiansen

  -

  Jeg er helt pjattet med Facebook. Jeg har lige lagt op på FB, at min dag har været rædsom. Jeg glemte at stå af bussen ved det sædvanlige sted fordi, jeg havde travlt med min mobillos Da jeg stod af, trådte jeg i en hundelort (Jeg lagt billeder op af både min sko og hundelorten). Men som jeg har skrevet på min profil, så glæder jeg mig til i morgen, fordi da skal jeg i byggemarkedet og købe en vandkande.

 34. Af Henrik Pedersen

  -

  Afdelingen for gakkede og uforskammede læserbreve

  Gad vide om Berlingske samler oplysninger om de læsere, der deltager i blog-debatten og inddeler dem i intelligensklasser – fra velbegavede til stærkt retarderede – og i opførselsklasser – fra velmenende til uforskammede – og i selvbeherskelsesklasser – fra tolerante til opfarende – etc., etc., afsluttende med et psykopatindeks, som kan sendes videre til de sociale myndigheder, politi og PET?

  Det er stærkt tiltrængt, når man læser hovedparten af de hadefulde læserindlæg, som især ramler ned over Berlingskes to kvindelige bloggere med kirkelig baggrund.

  Det er deprimerende, ligesom det er sørgeligt, at der er en skare af gengangere, hvis eneste daglige beskæftigelse og formål i livet er at skrive besynderlige læserbreve.

 35. Af Maria Due

  -

  Det behøver ikke at være mere end et par umodne personer, der skriver unde forskellige navne og diskuterer med sig selv. Der er en gennemgående frapperende tomhed i de fleste indlæg.

 36. Af Maria Due

  -

  En enkelt person, der har et ludomant forhold til bloggen kan også klare det.

 37. Af J Nielsen

  -

  “Det er kun i udemokratiske lande, at data kan misbruges i magtudøvelsen.”

  Pull the other one.

 38. Af R.H. Kristiansen

  -

  Helge Nørager
  Der er enkelte skoler, der er begyndt at undervise i programmering, netop for at vise børn hvordan den verden fungerer. Af den grund vil der i fremtiden også være børn og unge, der vil kunne se mere ende det der er lovligt. Nogle vil have lyst til at prøve deres viden af. Der var en nyhed om denne undervisning i de små klasser i folkeskolerne i DR for ikke lang tid siden. Alle, der er interesserede, kan gå på biblioteket og låne bøger om programmering og oven i købet forskellig programmering. Det vil blive nødvendigt at lære børn kritisk tilgang til IT og nyheder, samt at lære dem at analysere nyheder med det for øje, at kunne skelne imellem nyheder og usandheder. Kildekritik har sådan set eksisteret i gymnasiet i lang tid, men det skal flyttes ned i folkeskolen.

 39. Af r. vangkilde

  -

  ANSVAR OG KONTROL, – er Kina foran i data, medie, magt og misbrug
  Vi er jo koblet op på USAs data, magt og misbrug, hvor de private og sociale blog mest af alt ligner amerikansk politik, som er gået helt amok. .
  ELLER modsat kinesisk datakontrol, styring og magt, ikke har mistet kontrollen med
  de sociale medier, der samtidig skal skabe tryghed i velfærd og samfund.
  Kinesisk politik på samme tid skab en stærk offentlig kontrol og social styring på et overordnet plan, men også nærpolitisk i liberal handlefrihed på konkurrence, vækst og investering til de mange selvstændige med egen selvforsørgelse.

 40. Af Helge Nørager

  -

  Rosa
  Nu stopper vi jo ikke med at undervise i regning fordi nogle bliver regnskabs svindlere, og begår økonomisk kriminalitet.
  Ej heller stoppes undervisning i Dansk fordi nogen bliver journalister der skriver falske nyheder.
  Og vi har ikke stoppet undervisning i religion, geografi osv fordi der på et bibliotek står undervisnings materialer, og lærebøger.
  At kildekritik, altid bør være en del af alle former, for undervisning kan vi der imod hurtigt blive enige om.

 41. Af Eskild Rasmussen

  -

  Da bonden valgte at flytte fra gården pga. nissens drillerier, flyttede nissen med. Da Sovjetunionen blev nedlagt, var der allerede vokset et gigantisk bureaukrati frem i EU. Og da DDR lukkede og slukkede, overlevede nissen (= overvågningen af borgerne) på Facebook og i de demokratiske staters hemmelige tjenester. På trods af lovgivning om sletning af personfølsomme data, fandt nissen alligevel et smuthul: https://www.b.dk/politiko/pet-gemmer-slettede-data-i-skjult-lager

  Er ved at læse “Frydenholm” (fra 1962) af Hans Scherfig. Her kan man få syn for sagn for, hvordan personfølsomme data kan bruges mod borgerne – George Orwell kan godt gå hjem og lægge sig – for selv om “Frydenholm” er fiktion, bygger den på virkelige hændelser: Med et pennestrøg blev danske kommunister interneret af hensyn til den tyske besættelsesmagt, som de regerende danske folketingspolitikere var sikre på, ville vinde krigen. Ikke én eneste dansk politiker protesterede, da grundloven blev brudt! Det danske politi overdrog (ikke uden en vis stolthed) langt flere data til tyskerne, end tyskerne havde forventet. Hvordan kan vi vide, at vi danskere er blevet bedre i dag end den gang?

 42. Af R.H. Kristiansen

  -

  Helge Nørager.
  Jeg tror nu nok, at du misforstod min pointe, med vilje eller uden. Jeg synes det er en glimrende ide, at børn bliver dygtige til IT og ligeledes dygtige til at fravælge sludder og vrøvl. Det var min pointe. Jeg er selv god til IT. Det bliver man nød til i mit fag. En blyant og parallellineal er ikke nok i dag. Nu laver jeg 2D, 3D og sågar film, der beskriver en tur igennem byggeriet. Jeg siger blot, at dybere kendskab gør, at flere VIL kunne hacke. Jeg kender en ung kvinde, der ville kunne finde ud af hvor I alle kommer fra. Det gør hun ikke. Hun arbejder for virksomheder, der bliver hacket og løser deres sikkerhedsproblemer. Jeg kender også en særlig dygtig ung mand, der har løst adskillige indtrængen i vores computere i mit firma. Et designfirma/arkitetfirma bliver ofte angrebet for at få fat i ideer, af asiater bl.andet. Hvis jeg laver noget særlig, arbejder jeg off line. Jeg bruger aldrig mine computere til at gå på blogs og renser op efter mig hvis jeg går på internettet og alligevel kan de komme ind. Min lille billige telefon er blevet hacket mindst 4 gange her. Det har så gjort mig det muligt at finde frem til skyldneren. Ingen indtrængen uden spor. Selvfølgelig skal børnene blive gode til IT og pigerne skal oppe sig. Facebook ville jeg ikke drømme om, at være på. Vores hjemmeside er skam også blevet hacket. Desuden har USA, russerne og kineserne alle vores data, evt. flere som Iran mm. Big data er alle vegne.

 43. Af R.H. Kristiansen

  -

  Mai Mercado er inde på et skråplan, som gør forskel på borgeres rettigheder i vores samfund. Hvorfor skal der være større kontrol på fattige, en på indflydelsesrige velhavere. Hvorfor skal nogen have point for børneopdragelse. Såkaldte velfungerende børnefamilier med mange point, ville kunne skjule både vold eller sexuelt misbrug. Ideen er formynderisk og vil aldrig kunne give et retvisende billede. Det er bare kontrol fra en småbarnsmor med babyalarm.

 44. Af Bjørn Sørensen

  -

  @ R.H. Kristiansen
  I følge dine teorier må Facebook være fascistoid. For dem der har udviklet den er superrige og derfor forvrænger verdensbilledet.

  Da Obama fik oplysninger fra disse medier gratis i 2012, hvilket i følge valgloven er ulovligt, blev Obama ikke retsforfulgt, og nu er sagen forældet.

  Trump købte samme type oplysninger, hvilket er lovligt. Men desværre vandt han, hvilket Demokraterne i deres vildeste fantasi ikke fattede, så han skal kanøfles, for stjal han ikke valget?

 45. Af Helge Nørager

  -

  Rosa, tak for svar, og afklaring.
  Synes også du har ret i din kritik af forslag om en database som tildeler forældre points for evner udi at have børn,
  Den kan kun blive misbrugt, og er en raffineret form for genindførelse af arvesynden.
  For nu vil forældres adfærd kunne belaste resten af livet.
  Det sammen med diverse spor opsamlet gennem skolegang, kan gøre det stigmatiserende for en del, frygter jeg.
  Mere end dem som vil have gavn af denne karakterbog over forældres evner.
  Og er selv glad for at brugen af meta data i forhold til det enkelte menneske, i min barndom ikke var udbredt.
  Men måske hele EDB koncepten Mai Mercado, foreslår udviklet og indført.
  Kan når det kører perfekt, måske sælges dyrt som en innovativ pakke løsning til Kina, de vil jo så gerne opsamle data om borgere, og det er vi jo gode til.
  Så store eksport muligheder i EDB, pakkeløsninger der giver forældre points for børneopdragelse, er der måske. ?

 46. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Dataopsamling er en nødvendighed og, i de nutidige komplicerede samfund, et stort gode forudsat, at de er åbne og tilgængelige for alle. Hvis hemmelige tjenester derimod hemmeligt opsamler data og pålægger de mennesker, der har kendskab til dem, tavshedspligt er de en trussel mod demokratiet. Et sådant land er diktatur.

  Er Danmark et sådant land? Demokrati er uforenelig med tavshedspligt. Hemmelige kartoteker er en trussel mod borgerne, fordi de frygter oplysninger, der kan bruges imod dem, og som vil blive brugt, hvis de ikke føjer magthaverne. Det er magthavernes stærkeste våben.

 47. Af Michael Nielsen

  -

  Google og Facebook, tager ikke andet end vi giver dem lov til, men uha da hvor er de nogle slemme mennesker.

  Staten tager hvad de vil havde uden at spørge, men det er der mange der syntes er helt ok..

  Det er ikke ok, at opsamle og samkøre data uden tilladelse fra personen, eller en domstol der giver speciel tilladelse i denne specifikke situation.

 48. Af Axel Hammerschmidt

  -

  Det er altså noget pjat, at børnene skal lære at programmere. De skal lære at bruge IT applikationer – som f.eks CAD-, regnskabs- og grafikprogrammer.

  Iøvrigt viser DR pt 2 meget interessante serier, hvor computergrafik spiller en enormt vigtig rolle, Ken Folletts Jordens Søjler og den australske serie, Mord med Miss Fisher.

  I den første sker optagelserne foran almindelige kulisser i stuehøjde, og så v.hj.a computergrafik har man tilføjet de kæmpe høje bygningsværker man ser.

  I den anden sker optagelerne i gaderne i Melbourne idag. Melbourne har mange skyskraber, men historien udspiller sig i 1920-erne. Af politikse grunde valgte man at bevare facaderne med den karakteristiske sandstensbelægning og bygge højhuserne sammen med dem. Med computergrafik har man så fjernet højhusene, så det man ser passer til Melbourne dengang.

Kommentarer er lukket.