Mennesker kan ikke gå og skamme sig hele tiden, selv om de får at vide, at de burde

Af Tom Jensen 17

Indover os er den kommet væltende, skammen og udskamningen, jævnligt i fuld offentlighed, som en ny tids tugt og selvtugt. Efter frigørelsen, som 68erne brystede sig af, men som de og efterfølgende generationer viste sig ikke helt at kunne håndtere, kom skammen tilbage som en boomerang. Nu skal man skamme sig, eller man udskammer andre, hvis de ikke af egen selvpiskende ufri vilje skammer sig nok.

Længe har vi levet i det, man vil godt uden at være snerpet kan tillade sig at kalde skamløshedens tid. En slags degeneret og forvrænget udgave af frigørelsen, der bragte gode ting med sig, men også en depraveret skyggeside. En voldsom seksualisering i det offentlige rum. Indre byer, der hver weekend ligner Sunny Beach med knuste flasker og døddrukken ungdom, der brækker sig i lårtykke stråler overalt. Skamløs grænseløshed på sociale medier, hævnporno og digitale krænkelser i et omfang, så man pludselig kan sigte 1.000 unge danskere på én gang. En kultur med grænseoverskridelsen som drivkraft; en amerikansk præsident der gerne vil bruge sin position til at ”grab them by the pussy”.

På et tidspunkt måtte modreaktionen ske. Så kom skammen. Helt frem i titlen på en norsk TV-serie, der fangede en tidsånd og fik global succes derved.

Skam og god, gammeldags protestantisk skyld er ikke nødvendigvis af det onde. Den lille skam er en adfærdsregulator for de fleste, en civilisationsmarkør der differentierer os fra det dyriske. Man opfører sig helst, så man kan se sig selv i spejlet bagefter.

Men alt med måde. Både når det gælder den skamløshed, der blev sluppet løs ved frigørelsen. Men også når det gælder den skam, der følger med modreaktionen.

Piger, ja voksne kvinder skammer sig over deres kroppe, over ikke at være perfekte, over ikke at kunne leve op til spejlbilleder og forbilleder og retoucherede billeder på de sociale medier, de dækker sig til på stranden og i omklædningsrummene, og ja, på den front følger drengene (skam) med. Det er blevet skamfuldt at være klædt af til skindet, for så er man reduceret til bare sit bare uiscenesatte selv, og på få år det gået fra noget frigørende til at være selve skammens grundstof: Skammen over at være den, man er.

Drenge og mænd skal også skamme sig, for de er bærere af nedarvede patriarkalske strukturer og tilhører det køn, der altovervejende leverer krænkelserne og aggressiviteten og volden, og når kvinder over hele verden via #MeToo-bevægelsen søger at frigøre sig fra skammen ved ikke at blive respekteret af mænd, så er skammen omvendt aldrig mere end endnu en udskammende social media-storm borte, skammen som køn over være netop det køn, alt det #MeToo på så forløsende vis kan gøre mennesker fri af.

Derfor slår #MeToo så præcist ned netop her i skamløshedens og skammens tid: Den kan befri både kvinder og mænd fra magtmisbrugets skammelige åg, men håndteret forkert kan skammen blot vende, og kvinders frigørelse fra den hensætte mænd i en grundfæstet fælles følelse af skam uden appelmulighed foran udskamningens standret. Derfor er #MeToo dobbelt vigtig som markør: Frisætningen er afgørende og skal ikke skammes ud. Og administrationen af den magt, #MeToo har givet, er også afgørende og må ikke medføre kollektiv udskamning.

Derfor må skammen og udskamningen tøjles. Helst bedre end det lykkedes at håndtere skamløsheden. For mennesker kan ikke vokse, trives, skinne og gøre alle de enorme forskelle, stærke mennesker kan præstere, hvis det sker på en grundfæstet følelse af skam. Vi dør indeni, hvis vi ender med billedligt talt at måtte definere os enten som krænkede ofre, der ruller sammen i et hjørne i skam, eller som privilegieblinde svin, der bør skamme sig over den manglende selvindsigt i det indlejrede, undertrykkende misbrug af egen magt.

Verden er fuld af kodyle idioter i alle lejre, men come on, mennesker er bedre end det! I alle lejre.

Og hvor skammen som stille selvregulering kan være sund, er udskamningen som magtmiddel det sjældent.

Mennesker kan ikke gå og skamme sig hele tiden, selv om de får at vide, at de burde. Vi kan ikke skamme os, hver gang vi spiser en bøf, fordi køer prutter. Vi kan ikke skamme os, hver gang vi rejser på charterferie, fordi flyvemaskinen belaster klimaet. Vi kan ikke skamme os over at være danske på grund af udlændingelovene, vi kan heller ikke skamme os over at være udlændinge på grund af udlændingelovene. Vi kan ikke skamme os, fordi vi er uperfekte – eller for perfekte. Vi kan ikke skamme os, fordi vi er sorte. Men heller ikke fordi vi er hvide. Vi kan ikke skamme os, fordi vi er mænd. Vi kan heller ikke skamme os, hvis vi er kvinder.

Det er for goldt. Det er for (selv)undertrykkende.

Men vi kan heller ikke udskamme andre, fordi de ikke er som os. Vi kan ikke udskamme andre, fordi de har mere succes end os. Vi kan ikke udskamme andre, fordi de tilhører en gruppe, vi forbinder med et strukturelt problem. Vi kan ikke udskamme andre, fordi vi føler de er mere elite end os selv. Vi kan ikke bruge udskamningen som magtmiddel, undertrykkelsen som pressionsmiddel, privilegieløsheden som adgangsbillet til det privilegie at kræve, at andre skammer sig.

Det er indlysende, at vi ser en modreaktion mod depravation og skamløshed. Men mennesker sygner hen, hvis de tøjrer sig selv og andre i skammens lænker. Og det må ikke ende sådan, at skammen og udskamningen er det redskab, man mest effektivt griber til for at kunne eksistere i en moderne verden.

Det ville ikke blot være forfærdeligt. Det ville i mere end én forstand være en skam.

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ FACEBOOK

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ TWITTER

17 kommentarer RSS

 1. Af Jakob Schmidt Rasmussen

  -

  Det er sjældent, at der kommer noget konstruktivt ud af, at bruge skam som et våben i den offentlige debat, for dermed bliver diskussion til et spørgsmål, om at pådutte andre personlig skyldfølelse, og ikke om, at løse problemer.

  Når diskussionen degenererer til, at handle om, hvem, der bør skamme sig, så ser man økologer, der er vegetarer, men som f.eks. flyver meget, skyde skylden for klimaforandringerne på bøfspiserne, mens bøfspiserne forsvarer sig, ved at skyde skylden på de økologer, der flyver meget – og intet kommer ud af det.

  Desuden føler de psykopater, som virkeligt burde skamme sig, stort set aldrig skam, så dét middel rammer ikke dem, det virkeligt burde ramme.

  F.eks. er det ikke usædvanligt, at stærkt antisemitiske islamister, at protesterer mod “islamofobisk” kritik af deres antisemitisme – de kan ikke se bjælken i deres eget øje -og det kan de venstreradikale fjolser, der forsvarer dem, heller ikke.

  Imens fortsætter de antisemitiske overgreb.

  Desuden er det i egne øjne anstændige segment, der bruger skam som et våben, alt for ofte nogle hyklere, der er blottet for selverkendelse og selvkritik, og som afviser enhver påvisning af deres hykleri.

 2. Af Niels Oh

  -

  Derfor vil Alternativet have, at vi skal stemme på dem, da “det er et uperfekt parti”.

 3. Af ole jensen

  -

  Er det evt. sådan at moralsk råddenskab siver ovenfra og nedefter, og derefter ud til alle sider, hvorefter samfundet og civilisationen går i opløsning. Til skade og ulykke for alle.

 4. Af kjeld hougaard

  -

  Der er ikke noget at skamme sig over. Vi er sådan. En Amerikansk studie viste at det blandt en gruppe seksuelt aktive mænd og kvinder tog ca. 20 minutter for in kvinde at afgøre om hun, hypotetisk, i givet fald ville overveje gå i seng med en mand i gruppen. For mænd? Millisekunder. Til tekstforfatteren: går der mere en 10 minutter mellem at en seksuel farvet tanke dukker op om du befinder dig i et miljø med nærvær af seksuelt attraktive kvinder? Når du handler, på kontoret, på stranden, på gaden på festen? Hvor du end støder på dem. Vi må holde dem for os selv om vi ikke er sikre på at våre tanker, til gensidig fornojelse, bør deles med en kvinde

 5. Af Flemming Lau

  -

  Tom Jensen.
  Det er godt at du er obs på de udskamnings tendenser der i disse år, fejer indover den vestlige verdens, ikke mindst i deres uddannelsesmæssige institutioner.

  Det er egentligt lidt pudsigt at “likes” eller “shitsstorme” er dagligdags foreteelser på “Fjæsbook”al den stund at vi er i en postkristen tid, hvor vi ikke skulle dømme så meget! Den kristnes synd, skyld og tilgivelse er muligvis passe’ men alligevel bør man ihukomme lignelsen om splinten og bjælken i øjet.

  Der passer Islam bedre ind i nutiden med dens “offer, krænkelses og rettigheds manier” byggende på deres kunstige “skam og æres kultur. Det hysteri vi ser i USA på deres Campuses viser sig at række helt ned i grundskolen. Organisationen “CAMERA” påviser i “Indoktrinating of our Youth” hvor slemt det er! Historiske statuer smadres, jøder og hvides tilstedeværelse og deres meninger er ikke altid tålte og visse studerendes “sundhedstilstand og sikkerhed” mod virkeligheden, kræves garanteret af de respektive Campuses med etablering af “safehavens”

  Informations Rune Lykkeberg kaldte i deadline for “moralsk panik!” Det vi er vidne til idag er ikke en puritanisme der er vokset ud af kristent jord, for den bunder ikke i blufærdighed men derimod i suboptimering og flashing. Ligner de unge ikke sidste skrig i modebladene, er de så krukkede at de skærmer deres nøgenhed, på en usund måde. Samtidig kan man se at dem der mener at de ser godt ud, er klar til at folde sig hvor som helst og det er ikke sjældent at de også bliver støtte af deres “Sugar Daddy” under videreuddannelsen.Overfladisk og kunstigt!

 6. Af Flemming Lau

  -

  Koks i filteret!

 7. Af Birgit Hviid Lajjer

  -

  Et indlæg i filterer for fra et par timer siden!?

 8. Af Henrik S

  -

  hørte for nyligt i radioen :
  Eurythmics med deres nummer : Sweet Dreams (are made of this)
  Super tekst som siger En del om denne “meetoo” kampagne.
  De fleste af disse ” offenliggørelser ” kommer år efter det skete.
  Man får let den tanke at det skyldes noget de har ærgret sig over i årevis.
  Nogen har taget røven på dem.De er lovet noget , de ikke har fået , til gengæld for sexuelle ydelser. En filmrolle , et fast forhold we.
  Ret gennemgående har disse kvinder prøvet at købe en karriere og er blevet tilbud sex i handelen.Det har de måske ikke ville give og har derfor ikke fået rollen.
  Det er de vældig fornærmede over , selvfølgelig fordi de er meget bedre skuespillere end alle andre skuespillere .
  Enhver idiot ved at sex er et middel som kvinder og mænd tilbyder i alverdens handler. Især blandt “kunstnere” men også når kvinder ønsker en far til sit afkom , en ny pels , en ny bil , en rig mand , en rig kone osv osv

 9. Af Henrik S

  -

  PS
  Sålænge der ikke er nogen tvang eller børn involverede er det en naturlig del af livet og ikke noget at skamme sig over.
  At magtfulde mænd bruger denne magt til at få sex er ikke værre end feks kvinde der vil sælge deres mødom for millioner.
  Meetoo bølgen skal ikke tages højtideligt , sålænge der ikke er tvang inde i billedet.
  Også hvis det feks betyder farvel til en karriere man drømmer om.

 10. Af j nielsen

  -

  “Meetoo bølgen skal ikke tages højtideligt. (…) Også hvis det feks betyder farvel til en karriere man drømmer om.”

  Især ikke nu da hun helt har forladt politik.

 11. Af Arvid Holm

  -

  #MeToo får næppe folk til at skamme sig.
  Men de gribes af frygt for pøbelens straf.
  For det rigtige retssystem tilsidesættes som utilstrækkeligt, når det drejer sig om at sikre en person mod en anden persons ord og gerninger, der ikke kan påvises ved hjælp af vidner eller indicier.
  Ingen er i sikkerhed for verbal og fysisk mishandling, der doseres med henblik på benægtelse.
  Så pøbelen kaster sig frådende over den anklagede uden hensyn til retssystemets principper.
  Der er ingen retssikkerhed.
  Når pøbelen udøver selvtægt, kan den anklagede miste sin forretning eller job og enhver social status.
  Og måske er det løgn.
  Ligesom det kan være farligt for mandlige pædagoger at være alene med børn, kan det blive farligt for mænd at være alene med kvinder generelt, når body-cameraet ikke optager.
  Til gengæld kan kvinder risikere lækkede filmklip, når body-cameraet er igang.

 12. Af Rosa Harald Kristiansen

  -

  Hvis vi ser på hvad vi ser i tv og på andre medier, så står den amerikanske drøm med rigdom og glas tydeligst frem. Næsten alle vores medier er fulde af den amerikanske drøm, som så småt begynder at ligne et orange marerit. I disse medier ser vi næsten ikke nogen, der ser normal ud. Det står tydeligt for en, at det vi ser, er kunstige mennesker. De er lavet. De har fået flyttet noget her, løftet noget der og er fyldt op af silikone. Kvinderne har fået læberne behandlet, således at de knap nok kan lukke munden. Ansigtet er så bedøvet af botox, at vi knapt kan se bevægelser i ansigtet. Læg mærke til Mike Pence USA’s vicepræsident. Fuldstændig ubevægeligt ansigt. Ingen følelser er der at spore. Plastikansigt uden empati, uden vrede, uden glæde. Her har man fjernet det menneskelige ansigt, formet af livet. Her søges, der perfektion og her opnås det modsatte, et kunstigt menneske. Det er ikke mærkeligt, at Metoo# er opstået i USA. Her er pengene flest og drømmen størst, samtidigt er fattidommen stor. Metoo# er sikket en nødvendig bevægelse for kvinder i showbis, især i USA. Metoo# med havelåge kan også risikere at blive et hegn, hvor kvinder burer sig selv inde, på flere måder en ynkeboks. Kommer kvinder videre med det? Måske opstår der en større bevisthed om sagen, men nu bør denne del af kampen stoppe og erstattes med et rungende nej fra kvinders side, hvis de føler sig forudlempede. Nu må tiden være kommet til regulære krav om lige løn og lige muligheder, især for kvinder i lande hvor mænd, religion, gammeldags tankegang og fattigdom holder kvinder nede. Stop nu Metoo# på facebook. Mænd hænges ud på facebook, folkedomstolen dømmer dem, uden rettergang, hvor de har ikke en jordisk chance for at forsvare sig. For var det nu rigtigt det der blev skrevet og hvisket, det kunne være rigtigt eller var det bare had mod en mand. Det kan ende med at falde tilbage på kvinderne og skade kvindesagen.

 13. Af Birgit Lajer

  -

  Et nyt indlæg fra dd i filteret – eller der er måske censur på bloggen her!?

 14. Af r. vangkilde

  -

  ER SKAMMEN EN FEMININ ARV med frihed, lighed, ligestilling i en personlig politisk holdning, der provokere den maskuline nationale arv til politiske overgreb i ( selvtægt, fysiske, ytringer,
  eller i fællesskabs beskyttelse af demokratiet).

 15. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Et godt udtryk af Tom Jemsen:

  privilegieblinde svin.

  Det er redigeringen af Berlingske blogge stadig fyldt med eksempler på! Trods mange påpegninger fra flere debatører i mere end en halvt år.

  Støvring er det eneste hædrelige her, idet han netop sletter, hvor en Sørine Gotfredsen slet ikke læser sine blogs (se bare den seneste, hvordan en enkelt kan husere og gør det på mange blogs, konsant. Nærmest at lligne med et udskud fra Enhedslisten.

 16. Af carl-Erik Pedersen

  -

  Ja, der findes faktisk meget man kan skamme sig over!
  Blandt andet skammer jeg mig over, at Danmark har en regering, hvor udenrigsministeren direkte lyver over for landets befolkning ved, at påstå, at Udenrigsminister “Rex Tillerson” er tilfreds med Danmarks indsats i NATO, hvilket han garanteret ikke er, da Danmark for mange år siden skrev under på at bruge 2% af brutto nationalproduktet på militæret, og nu er gået fra at bruge 1,1% til 1,3%!

  Den forsømmelse, som Danmark udviser på det økonomiske område, med hensyn til NATO, er blevet betalt af U.S.A. skatteborgere, så der er sandelig noget, at skamme sig over!

  Yderligere er det skammeligt med den nidkærhed, regeringen viser ved, at blindt følge Angela Merkels Flygtninge/indvandre politik, og de ca. 300 forskellige underskrevne menneskeretstraktater, som de ikke vil opsige nogle af, selvom det er befolkningens ønske!

  Derfor skammer jeg mig over en Dansk regering der ikke udviser samme nidkærhed, overfor indgåede aftaler med NATO, som de udviser overfor indgåede aftaler om EU menneskerettigheder! Føj f.. ……!
  Mvh.

 17. Af Rosa Harald Kristiansen

  -

  Carl Erik Pedersen
  Du bor i USA siger du, er det derfor du skammer dig over Danmarks 1.3%? Nu har Danmark støttet USA i krige, som i virkeligheden handlede om olie for USA. Danmark køber isenkram i tonsvis fra USA. I mange år har USA brugt halvdelen af al energi i verden med enormt svineri til følge og resultatet er USA’s gigantiske udledning af drivhusgasser og CO2. Mon ikke du skulle i formere dig mere om USA og hvad de foretager sig i verden i DAG, inden du hænger Danmark ud. Jeg kommer fra Island og har ingen og jeg siger ingen respekt for USA. Vi havde amerikanerne ved havelågen fra 1940 ca. og mange år frem. De er alt hvad Trump repræsenterer, nyrig ung nation, larmende, udannede, kulturfattige og intrigerende nation. Jeg skammer mig for, at vi gav amerikanerne lov til at have en base i Island. Du drømmer ikke om, hvordan de behandlede islandske kvinder. Føj.

Kommentarer er lukket.