Trump: En skidtknægt med en vis politisk succes

Af Tom Jensen 69

Jeg har læst Michael Wolffs bog ”Fire & Fury” om Donald Trumps White House, og bogen er som jungletrommerne lyder om den: Underholdende, smækfyldt med saftige og groteske anekdoter – og notorisk løs i kanten. Man ved sjældent fra hvem oplysningerne kommer, og jo slibrigere de er, desto mere utydelig føles afsenderen.

Bogen står ikke distancen som dokumentation. Den er en forfatters følelse af, hvad der er rigtigt og forkert i det kaos, der har hersket internt i Trump-administrationen fra starten, og da Michael Wolff har været overalt i medierne i forbindelse med bogens udkomst, kender vi hans følelser for Trump: Han finder ikke, Donald Trump er egnet til at være De Forenede Staters præsident.

Hvilket man jo har lov at mene. Der er bestemt tidspunkter – af og til smerteligt langtrukne tidspunkter – siden Trump blev svoret ind foran Kongressen i Washington D.C. for præcis et år siden, hvor jeg har tænkt det samme.

Problemet er imidlertid, at perceptionerne om Trump for længst skygger for en reel diskussion af hans præsidentskab. Det er Michael Wolffs bog et illustrativt eksempel på. Den er skruet sammen, så man ikke har indtryk af, at han på noget tidspunkt har tiltroet Trump en chance.

En udfordring er, at man i debatten om Trump ofte taler og skriver om forskellige ting, vildt strittende dimensioner af præsidentskabet, der jo sandt at sige er ulig noget andet, verden har set i moderne tid i en vestlig stormagt.

Taler vi f.eks. iskoldt sagligt om Trump-administrationens politiske initiativer på væsentlige områder, da er billedet her efter år 1 bedre end frygtet. Der er således ikke noget der tyder på, at Trump bliver præsidenten, der vælter den eksisterende verdensorden og får Vestens moderne, liberale demokratier til at skælve i hobetal. For et år siden frygtede man, at Trump ville lave en ”deal” med Putin. Det er ikke sket. Tværtimod er forholdet mellem USA og Rusland køligere end længe. Og det lykkedes Trump at udnytte tvivlen om, hvad der ville ske, til at få flere NATO-lande til at sætte retning mod et anstændigt forsvarsbudget.

Fra en borgerlig synsvinkel var den skattereform, Trump fik igennem før jul (i modsætning til en vis anden os nærtstående regering) på lange stræk glimrende og vil understøtte den vækst og fremgang, USA har oplevet gennem 2017. Den er ikke alene Trumps fortjeneste, men naturligvis kan han profitere af den.

Trump-regeringens fummelfingrede angreb på Obamas sundhedsreform er et område, det er svært at bedømme fra Europa. I USA har man en anden kultur omkring individets versus statens ansvar, end vi kender. Der er virkelig mange amerikanere, for hvem tanken om universelle sundhedsordninger er en direkte torpedo mod deres inderste selvforståelse. Og immigrationen? Retorikken er ikke altid rar. Metoderne heller ikke. Muren mod Mexico lyder mere og mere som et fata morgana i ørkenen. Men på de lange linjer er Trump-administrationen vel blot i gang med at indfase en tilgang til immigration, vi længe har kendt i Europa?

Derimod var det trist, at Trump trak USA ud af den globale klimaaftale. I det hele taget er hans holdning til internationale aftaler temmelig primitiv, så simplificeret som sloganet Amerika First. På den globale scene er vejen til fremgang ikke bare alles kamp mod alle. Det er dum anti-globalisme. Trump-regeringen har taget skridt i forhold til miljø og råstofudvinding i USA, der virker kulsort reaktionære. Hans reaktion på raceurolighederne i Charlottesville var dybt betænkelig.

Og så har Trump udvist en foragt for bærende samfundsinstitutioner, hvoriblandt medierne kun udgør en mindre delmængde, der ganske enkelt er rystende at overvære. På den måde kan man godt være bekymret dybt ind i sin demokratiske sjæl.

Hvilket bygger bro til den anden side af Trump. Den som får én til at tænke, om manden er moden til embedet. Jeg er vokset op med klare værdier om, at man skal opføre sig ordentligt. Præsident Donald Trump opfører sig ofte ikke ordentligt. Dels er han nok bare sådan – lidt af en bully. Dels opdagede han under præsidentvalgkampen, at det virkede. For hver en forskrækket shitstorm, der rejste sig over hans uhyrlige tweets eller ramsaltede, mistillidsskabende, splittende og aggressive taler, fik han blot mere opmærksomhed, flere følgere og større tilstrømning til sine rallys. Derved sender han et uhyggeligt signal til en hel verden om, at det betaler sig at være et dumt svin.

For mig var der én afgørende begivenhed, som ledte mig til at konkludere, at Donald Trump er en skidtknægt. Det var da Trump, der selv undgik krigstjeneste takket være en lægeerklæring om en hælspore, bedyrede at John McCain slet ikke er en krigshelt, eftersom han blev taget til fange under Vietnamkrigen. John McCain sad fængslet i Nordvietnam i mere end fem år og blev udsat for tortur. Imens var Trump i fuld gang med sit high society-liv på Manhattan. Blandt talrige konkurrenter er dét udfald stadig Trumps mest foragtelige. Hvor dybt kan man synke?

Så er der Russiagate. Vi ved endnu ikke om eller i hvilket omfang, Trumps kampagne samarbejdede med russerne før indsættelsen for et år siden. Men vi ved, at russerne systematisk blandede sig i præsidentvalget 2016, blandt andet via hackingen af Det Demokratiske Parti. Flere rapporter har afdækket, at Putins Rusland agerede med to formål: For at forhindre Hillary Clinton i at blive USAs præsident. Og for at skubbe til en destabilisering af det amerikanske demokrati. Uanset om der fra Trump-kampagnens side var forsæt til at medvirke eller ej, kan man desværre fortsat frygte, at den russiske præsident til sidst vil nå begge sine mål.

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ FACEBOOK

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ TWITTER

69 kommentarer RSS

 1. Af Bjørn Sørensen

  -

  USA er i dyb krise efter årtiers misregimente.

  Trump er den rette mand til at gøre noget ved det forfald som USA har gennemlevet siden Vietnamkrigen, fordi han har mod og rygrad til at sige tingene som de er.

  Alle de “knee jerking” pladderhumanister som er årsagen til landets problemer bliver man nød til groft at provokere, for de har snorksovet i årtier samtidigt med at de har foret deres lommer.

  At den inkompetente dengsedreng McCain takket være nepotisme har den position han har skyldes ikke hans kompetence.
  Læs dette indlæg: http://www.fourwinds10.com/siterun_data/government/fraud/elections_campaigning/news.php?q=1217103060

  Den småborgerlige klasse af politisk korrekte noksagter har alt for længe domineret landet og ført det i uføre.
  Så der trænges til en grundig udmugning og fjernelse af alt det der er fejet ind under tæpperne.
  Kun hvis man går radikalt til værks kan man få ryddet op i forsumpningen.

  Indtil videre har han koncentreret sig om økonomien og den illegale indvandring, og der har han allerede opnået gode resultater, så det er kun en begyndelse, så forvent at der kommer mere.

 2. Af Flemming Lau

  -

  Hvem startede 1 verdens krig..?
  Det Tyske og Østrigske millitær diktatur støttet af Tyrkiet!
  Hvem startede 2 verdenskrig..?
  Det Tyske millitær diktatur i Europa.
  Det japanske millitær diktatur i Asien.

  Hvem holder stadig Lilleasien besat siden 1453, altså i mere end 500 år…..? Tyrkiet!
  Tag i hellere hjem til Tyrkmenistan, hvor i hører hjemme!

 3. Af Niels O Nielsen

  -

  Øjeblikket er kommet ! Det er så nu det sker – den længe ventede Messias er kommet og så endda i Guds eget land.
  Og alle med den rene og sande tro hylder hans ankomst i euforisk jubelsang og takkeskrivelser.
  Endelig skal vi opleve en verden så ren og pur , som vel kun Grundtvig kan sætte ord på med salmen : Den signede dag med fryd vi ser-

 4. Af Kaj Vilhelmsen

  -

  Til Jacob. Det er ikke pedanteri at påpege, hvad et ord eller en betegnelse betyder. Hvis man er fange, så er man ikke en krigshelt, så enkelt er det.

  Det ændrer ikke betydningen af et ord eller en betegnelse, når nogle personer bruger ordet eller betegnelsen forkert, det viser kun disse personers mangel på kultur.

  Det er sørgeligt, at den amerikanske præsident skal irettesætte journalisterne, men det er åbenbart nødvendigt. Præsident Trump har ret. En krigshelt dræber fjender, han er ikke støttepædagog for dem, og han er heller ikke fange hos dem.

 5. Af Rosa Harald Kristiansen

  -

  To demokratiforskere fra USA Steven Levitsky og Daniel Ziblatt har udgivet en bog de kalder How Democracies Die. De mener, at vi er ved at udvikle autoritære styreformer, der kunne ende med at sætte vores demokrati ovr styr, med en ledelsesform, der er ved at udvikle sig i diverse lande, herunder USA med Trump ved roret. De henviser til politologen Juan Jose Linz, som definerer tendensen med 4 visse kriterier.
  Jeg citerer.
  1. “Det første kriterium: En leder tager de første skridt mod at blive autokrat, hvis han i ord eller handlinger afviser at følge demokratiets spilleregler. Trump bedyrede inden valgdagen, at han kun ville anerkende resultatet, hvis han vandt.”
  2. “Det andet kriterium: Lederen nægter at anerkende sin modstanders legitimitet. Trump kaldte Hillary Clinton en forbryder og lovede som præsident at ville sende hende i fængsel.”
  3. “Det trejde kriterium: Lederen tolererer eller animerer sine tilhængere til voldsudøvelse. Trump opfordrede flere gange tilskuere på vælgermøder til at give demostranter en “”hård medfart.””
  4. “Det fjerde kriterium: Lederen tilkendegiver en villighed til at indskrænke sine modstanderes borgerrettigheder. Trump sagde både under valgkampen og i sit første år som præsident, at han ville prøve at gøre det lettere under straffeloven at sagsøge pressen for bagvaskelse. ”
  Citaterne er fra Information.
  Nixon levede op til 1 af disse kriterier, men Trump lever op til alle 4. Læs bogen, den er interessant. Vi ved alle sammen, at Trump fik kåret de mest fake news 2017 i sidste uge, uagtet om de var dementerede af selve nyhedsmidlet. Han bruger megen tid på at twitte og manipulere sine vælgere, for at skjule det faktum, at han i en stor grad er ved at øge afstanden mellem de mindre bemidlede og den lavere middelklasse og de rigtig rige. Forskellen på rige og fattige bliver større og større. Det vil have indflydelse på stabiliteten i landet, på forøget kriminalitet og landets velstand i sidste ende. Han tillader forurening af landet i stor stil og opsiger internationale klimaaftaler. Han er heldig med konjunkturene de har været meget positive de sidste 3-4 år, lige, der ikke kan tilskrives hans indsats. Skattelettelser begunstiger de rige og udhuler ObamaCare, der oprindelig var foreslået af Hillary Clinton under gemalens præsidentenbede. Trump gør alle, der er uenige med ham til løgnere. Et citat af Jeff Flake en republikansk senator i diskussionen om Trump. “Deres usandheder, hr. præsident undergraver tiltroen til vores livsvigtige institutioner…Diktatorer rundtom i verdenen, har efterabet dem og erklæret, at vi lever i en ære med fake news.”

 6. Af Rosa Harald Kristiansen

  -

  Rettelse
  tredje kriterium
  ,lige, skal ikke være der.

 7. Af Allan Hansen

  -

  DANMARK FØRST!

  Hvad Trump har gjort for USA burden Danmark
  havde gennemført for 30 år siden!

  Lad os bygge den mur – koranklodser!

  Bedre sent end aldrig!!!

 8. Af Henrik S

  -

  Vi havde brug for Trump.
  Vi kunne ikke blive ved , med denne klike af selvgode mennesker , der brugte deres påståede godhed til at mele egen kage.
  Clintons og Obama er blevet multi millionærer , ikke ved deres løn , men for at give støtte til vennerne.
  Sådanne systemer må stoppes inden det bliver for magtfuldt og det sørgede Trump for ved at kalde de “hellige ” ved rette navn.
  Men de hellige og deres venner i pressen bander fælt , nu gik det lige så godt.De havde allerede udpeget de næste præsidenter.
  Godt de blev stoppet og lad os håbe at politikere har lært at kommunikere direkte med folket via de sociale medier og ikke gennem en censurerende presse.
  Genialt træk af Trump , medens pressen sidder som en flok måbende børn med polypper eller også sviner de ham til med de værste gloser.

 9. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Hvilken mur? Dannevirke?

  Dét forsvarsværk var allerede forældet, da det blev opført.

  Københavns Vold var også et komplet overflødigt, og ekstremt dyrt forsvarsværk.

  Det er ikke en militær invasion, som vi skal forsvare os imod – det er illegale indvandrere, der misbruger asylsystemet, som skal holdes væk.

  Effektiv grænsekontrol både ved EU’s ydergrænser, og mellem Tyskland og Danmark, samt effektiv udvisning af personer, der ikke har lovligt ophold i landet, er, hvad der er brug for – hverken mere, eller mindre.

 10. Af Flemming Lau

  -

  Allan Hansen.
  En af de lande der vil avancere til næste år, er nok Kina, som nu er på en 43 plads. Sidste år røg der nogle Katolske kirker. Den 9 Jan i år sprængte de den store megakirke The golden Lampstand i den nordlige Shanxi-provins. Euro-missionen har også meldt ud i denne uge at flere og flere Nordkoreanske flygtninge, bliver sendt tilbage stik imod menneskerettighederne. Nordkorea og Eritrea på top 10 listen, er kommunistiske, de resterende 8 er Islamiske.

 11. Af Jorn D.

  -

  Hvorfor er Trump’s modstand imod flygtninge og indvandrer vigtigt for Vesten
  jo
  nogle i deres Tyrkertro, nøjes ikke med at glo
  som
  Mehmet Sami Gür, en der styr efter ordre fra Erdogan det ***
  som
  det store Dyr i din åbenbaring
  men
  er I ikke alle dyre – for samfundet ?
  jo
  fremmedarbejderne er vist nu nærmere blevet fremmed for arbejde
  og
  1,4 mia. muslimer føler sig fornærmet over en lille Muhammedtegning
  og
  politiken hos synagogale Politiken er, at fedte for de fremmede og undsige Danmark og danskerne
  men
  overser Gatestone Institute: 215,000,000 Christians Persecuted, Mostly by Muslims
  yes
  In short, the overwhelming majority of persecution that these 215 million Christians experience around the world — especially the worst forms, such as rape and murder —
  occurs at the hands of Muslims.
  og
  den danske presse styret af den synagogale presse lader det ske og undertrykker andre meninger
  og
  samtykker i profitien i den gamle sang, brugt om nazisterne:
  Frø af ugræs er føget over hegnet,
  åg på nakke og lås for vor mund.
  ja
  Mehmet Sami Gür, der Vesten afskyr – Du kan være glad
  for
  at Du lever i et land, hvor pressen er overvejende synagogal
  og
  ligesom dig ønsker, at ødelægge det fredelige kristne Danmark
  hvor
  Vi kan lide, at få noget indenfor vesten
  men
  hader, at få nogen indenfor Vesten
  hvis
  vi selv skal betale for festen

  ironi.mus

 12. Af Per Torbensen

  -

  Berlingske blogs er blevet fraværende ,tåler ikke kritik og modstand i sådan et miljø er det snart slut-men tak for mine kommentarer som dog blev vist nogle gange.

 13. Af Rosa Harald Kristiansen

  -

  Der er hverken behov for Trump, Asger Aamund eller Lars Seier Christensen. De er alle den samme kategorie mennesker. Nyrige og smagløse.
  Hvor er jeg enig med Lars Larsen om mennesker, der kryber i skattely. Det er sjovt, at se schweizerhytterne, der ikke vil betale skat i Danmark, prøve at forsvare sig. Det er yderligere ynkeligt at ville fjernstyre danske politiske partier fra Schweiz. Allan Hansen, Asger Aamund ville ikke kunne klare sig i politik. At kalde politikere talentløse kolbøtter kan siges at være lettere arrogant. Lad os bare se det i øjnene, han turde ikke, ellers havde han gjort det. Det kræver mere, end at hænge ledige mennesker ud i fjernsynet, at være dygtig politiker. Asger Aamund var i en periode afhængig af “arbejdsløshedsunderstøttelse” fra bankerne, indtil de dygtige forskere fandt på noget, der gjorde, at hans og andres aktierne gik op og hr. Aamund kunne betale sin gæld i bankerne. Hvor dygtig er hr. AA egentlig til penge? Alle kan rende ind i økonomiske problemer, også AA. Havde han været anstændig havde han ikke hængt arbejdsløse ud i tv, fordi han var selv i økonomiske problemer på dette tidspunkt. Jeg glemmer aldrig hans enorme arrogance. Jeg mistede al respekt for ham.

 14. Af Mehmet Sami Gür

  -

  Det er slut med amerikansk hegemoni!

  USA oplever nederlag efter nederlag. Og det ville ske uanset om Trump blev valgt som præsident eller ej.

  Som eksempel på USA’s hegemoni er over, kan man bl.a. nævne USA’s konflikt med Nordkorea. USA havde i sin tid startet en falsk atom-krise med Nordkorea i håb om at få ram på Kina. Hvad skete der til sidst?
  Til sidst gik både USA og Sydkorea med til at begynde en ny dialog / et nyt kapitel med Nordkorea. Og idag skal Nord- og Sydkorea deltage i de olympiske vinterlege med et fælles udvalg.

  Iran har også den samme linje overfor USA. Selv det lille bitte små Qatar holder USA for nar.

  Rusland er nærmest ligeglad med USA!

  Og idag kan Tyrkiet sende den tyrkiske hær til andre lande uden at lytte til USA osv.

  Og EU er så godt som usynlig. Så, hvad er der tilbage af vesten…?

  En alder / æra er slut

  Den amerikanske hegemoni, som blev grundlagt efter 2. verdenskrig er desværre brudt sammen.

  USA holder aldrig, hvad de lover. Derfor er hele verden træt af USA’s grænseløse løgne og brudte løfter. Det er åbenbart en berømt selvfølge at lyve i amerikansk kultur med stirrende øjne rettet mod modpartens øjne. USA er gået så vidt og er blevet så svagt, at de idag kan finde på at samarbejde med verdensterroristerne! Det holder bare ikke i længden.

  Så, hr. og fru Danmark. Hold op med at fedte for amerikanerne. Stop med at være til grin.

 15. Af Axel Hammerschmidt

  -

  Forslag til Tom Jensen. Bogen: It Can’t Happen Here, af Sinclair Lewis, 1935. Oversat til danske som: Det kan ikke ske her, af Johanne Marie Larsen, og anmeldt af Ole >Nyeng i Weekendavisen, Bøger denne uge.

  Desværre ikke online.

 16. Af Bjørn Sørensen

  -

  @Rosa Harald Kristiansen
  “De to demokratiforskere mener, at vi er ved at udvikle autoritære styreformer, der kunne ende med at sætte vores demokrati over styr, med den ledelsesform, der er ved at udvikle sig i diverse lande herunder USA med Trump ved roret.”

  Det var en ordentlig svada du har hevet frem fra det venstreorienterede Information, af to venstreorienterede forfattere som er blandt de mange venstreorienterede professorer på Harvard.

  De kalder bl. a Trump for en ekstrem demagog fordi han nedgør Crooket Hillary fordi hun har været involveret i adskillige skandalesager af tvivlsom karakter.
  Det sidste er at McCain som videregav det falske dossier om Trumps påståede collusion med Rusland til FBI, nu er blevet diskuteret i parlamentet hvor det viser sig at FBI og Obama regeringen har spioneret ulovligt i Trumps valgorganisation. Hannety mener at den er alvorligere end Watergate skandalen. Se det selv på YouTube.
  Skandalen er så alvorlig for demokraterne at fake news organisationerne stadigvæk ikke har bragt nyhederne.
  Det er en skandale af omfang værre end Watergate skandalen, bare vent og se i løbet af de kommende uger, der vil komme fyringer, fængslinger og der er dem der mener at FBI bliver opløst.

  I øvrigt har vi selv undermineret vores demokrati ved at tilslutte os til organisationer uden demokratisk mandat, som er fyldt med smagsdommere drømmere og pladderhumanister som udtænker idealsamfundets love og regler.

  Derfor har vi fået Brexit og Trump fordi drømmerierne om idealsamfundet skabte problemerne som den vestlige verden lider under.

 17. Af Rosa Harald Kristiansen

  -

  Bjørn Sørensen jeg har tilkendegivet hvad jeg mener og du tilkendegiver hvad du mener. Vi bliver ikke enige. Jeg tror at du får det bedst med ligesindede, hos white supremacy. Det er jeg ikke så meget for. Jeg har nok andre idealer end du har.

  Du opfylder med dit udsagn om Hillary Clinton kategori 2. i politologens Juan José Linz opstilling. Du kalder hende “Crooket Hillary”. Du umenneskeliggør, derved Hillary Clinton. Du er en af de mænd, der ikke bryder sig om intelligente kvinder, fordi de er en trussel mod dine mangler. Mange mænd har det sådan. Du er ikke alene med dette problem.

  Jeg håber, at Danmark ikke i samme grad lader sig narre af demagoger som Trump. Du har ladet dig narre. Jeg tror ikke vi skal diskutere mere, fordi dit diskussionsniveau ligger meget lavt. Det foretrækker jeg ikke at bruge tid på.

 18. Af R. Harald Kristiansens.

  -

  B j ø r n S ø r e n s e n
  Du går i Trumps fodspor og kalder Hillary Clinton “,Crooket Hillary”. Her nedgør du HC og umenneskeliggør hende. Dermed opfylder dit udsagn kriterie nr. 2 i henhold til politologen José Linz. Så kommer du med en fra bageovnen helt ny “historie” om en skandale, som demokraterne angivelig, på baggrund af John McCaines udsagn om Trump, skulle være indblandet i. Dette udsagn må gå for kriterie nr. 4, som er falske nyheder. Du staver konsekvent præsident med e i stedet for æ, du skriver collution som er engelsk, du skriver parlament om senatet og så videre. Du benytter mange engelske ord i mangel på danske ord. Du er ikke dansk, eller har boet en stor del af dit liv i et andet land, eller kommer øst fra. Jeg er et veluddannet menneske, jeg hopper ikke på alt. Det gør de gamle gutter til gengæld. De lytter ikke til forstand og mener, at alt der ikke er i tråd med deres verdenssyn, er rødt, selv om det er sund fornuft og en del af en demokratisk diskussion. Mod idioti kæmper guderne forgæves. Det ved Trump, for han er ikke dum, men han er farlig for USA’s demokrati. Han polariserer sin befolkning og får dem til at bekrige hinanden, fordi han ved, at del og hersk politik vil danne en mental mur imellem flere befolkningsgrupper i landet. Alt imens disse grupper bekæmper hinanden og skændes, afmonterer han alt kritik og modstand, til fare for den demokratiske process. Han er startet med journalisterne.

Kommentarer er lukket.