Her kan du i sandhed stemme dansk

Af Tom Jensen 27

At være dansk burde mere end noget være dét, der kunne samle os, som er danske. Desværre har det alt for længe været anderledes. Danskhed har været et begreb sat til debat på en måde, som ofte har splittet mere end det har samlet.

Der har været heftige diskussioner om, hvem der kan tillade sig at kalde sig dansk: Skal man være dansk statsborger, er det tilstrækkeligt blot at have fast ophold i landet; eller kræver det endnu mere, en kulturel assimilation og optagelse af danske skikke og traditioner hos den enkelte?

Det har heller ikke skortet på forsøg på at tage patent på danskheden fra forskellig side. Eksempelvis opfordrer Dansk Folkeparti i forbindelse med kommunalvalget til, at man stemmer dansk. Det turde på den ene side være indlysende, om end man hurtigt indser, at det hermed underforstås, at man stemmer dansk ved at sætte kryds ved Dansk Folkeparti, hvilket på den ene side er korrekt. Men samtidig ukorrekt. For man stemmer jo ikke mindre dansk ved at lade sit politiske lod falde hos Konservative, Socialdemokratiet eller Enhedslisten. Så den valgplakat er en ommer.

DFs formand Kristian Thulesen-Dahl er blandt de ti nominerede til Berlingskes pris som Årets dansker 2017, og det vil muligvis også vække debat. Det er nu ikke for at yppe kiv, at han er indstillet. Det tilstræbes, at der hvert år på listen over nominerede er politikere, videnskabsfolk, kunstnere, erhvervsfolk og sportsfolk – samt gerne andre, der er sværere at kategorisere.

Prisen er politisk farveblind; sidste år vandt den radikale Margrethe Vestager således retten til at kalde sig Årets dansker 2016, om end det reelt var en udmærkelse givet for hendes indsats som EUs konkurrencekommissær. Tidligere har andre politikere fra andre partier som Alternativets Uffe Elbæk, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Nye Borgerliges leder Pernille Vermund været nomineret. Når nomineringen i år lander hos Thulesen-Dahl, er det, fordi han – selv uden at være gået i regering – er blevet manden i midten i dansk politik. Det kan sagligt set vanskeligt diskuteres, uanset hvilken politisk holdning, man måtte have.

Men blandt de nominerede er også ni andre stærke kandidater, der i henhold til Årets dansker-fundatsen har udlevet en ambition, som har gjort en forskel. Også gerne for andre end dem selv. Der er på sportssiden verdensmesteren i badminton Viktor Axelsen og kvindefodboldlandsholdets markante stjerne Nadia Nadim. Der er stærke vidensformidlere som Jeanette Varberg og Svend Brinkmann. Der er Anja Ringgreen Lovén, som i Nigeria hjælper børn, der er stemplet som hekse.

Der er den danske, verdenskendte arkitekt Bjarke Ingels. Der er betydende erhvervsfolk som André Rogazewski, som blev den første i 20 år, der i Danmark skabte en ny virksomhed med over 1.000 ansatte, og Flemming Besenbacher, som både er erhvervsmand, professor – og aktiv i markante innovationsprojekter med globalt vingefang. Og så er der Rani Hørlyck, en skoleleder fra Aarhus, der har fået en skole med 98 procent tosprogede børn til at blive en succes.

I kan læse om dem alle via linksene i denne artikel – og i Magasin Søndag i Berlingske i morgen.

Målet med Årets dansker-kåringen er som nævnt ikke at splitte, men at samle. Det betyder dog ikke, at der ikke må være debat om, hvem der vil være den rigtige eller den forkerte vinder; det er jo en del af gamet, når en liste på ti nominerede skal blive til én vinder, én kåret.

Men forhåbentlig er sprækkerne i opfattelsen af danskheden og de krav, vi stiller for at opfatte folk som danskere, ikke så dybe, at de forhindrer os i at hylde danskere, der rent faktisk gør en forskel. Også selv om man måske ikke selv er så optaget af den forskel, de har gjort, er politisk uenige med dem – eller bare mener, at en anden burde have vundet.

De tidligere vindere af prisen som Årets dansker var i 2014 Selina Juul, der står bag »Stop madspild!«-kampagnen. I 2015 blev Årets dansker Dan Uzan, der betalte med sit liv for at holde vagt foran den jødiske synagoge i København under terrorangrebet i februar det år. Og som nævnt blev Årets dansker 2016 Margrethe Vestager.

Jeg håber, at både listen over tidligere vindere og årets nominerede tydeliggør, hvor bredt prisen er tænkt. Berlingske kårer ikke årets sportsnavn eller årets politiker eller årets skuespiller. Vi kårer en dansker, der har leveret en enestående indsats på sit eget felt, uanset hvad det måtte være – på en måde, der har skabt opmærksomhed eller gjort en forskel langt ud over en snæver interessesfære.

Dermed kan prisen forhåbentlig også tjene som en årlig påmindelse om, at danskheden både har nogle grundfæstede kerneværdier – og til gengæld utroligt mange forskellige udtryk, som er indlejret i de personligheder, vi nominerer og sætter pris på.

Årets dansker 2017 kåres og offentliggøres tirsdag 5. december. Inden da kan man give sit eget bidrag til valget ved at stemme på berlingske.dk/aaretsdansker. Læsernes stemmer tæller 50 procent, og en nedsat jurys stemmer tæller de øvrige 50 procent, når den endelige prismodtager skal findes. God fornøjelse med valghandlingen!

PS – man skal være logget ind som abonnent på berlingske.dk for at kunne stemme.

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ FACEBOOK
KLIK HER OG FØLG MIG PÅ TWITTER

27 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  “At være dansk burde mere end noget være dét, der kunne samles os, som er danske.”

  Hvad “mæ” at læse lidt korrektur på tekst – FØR man hitter enter 🙁

 2. Af Flemming Lau

  -

  Man er vel ikke så dansk at det gør noget, hvis man vil opløse de værdier og den sammen hængskraft der binder den danske nation sammen…?

  Man er vel ikke så meget FCK fan så det gør noget, hvis man hver gang FCK spiller, konsekvent FLAGER med modspillernes flag, iklæder sig deres trøjer og angriber FCK’s mål mand med hårde ord, Römer lys og andet kasteskyts…?

  Så stem dansk så det gør noget…!?

 3. Af J jensen

  -

  En dansker er en som bor her i landet. Kan det beskrives mere enkelt.
  Der er også de kredse, som vil bære de nationalkonservativ kræfter i guldstol, fordi de mener, at rigtige danskere har fem generationers aner her i landet,

 4. Af Finn Bjerrehave

  -

  At være Dansk er siden 1973 hvor det politiske system fik en fuldtræffer, og aldrig bliver normalt i min tid, nemlig mange partier ødelægger Demokratiet, og snyder vælgerne, men ak vælgerne bestemmer og politikerne tør ikke sandheden, hvor ordet Populisme vinder, og mit Danmark taber.
  USA med 365 millioner indbyggere kan klare sig med 2 partier, Danmark med 5,6 millioner indbyggere skal helst have 11 partier, og for at lave politik kræves 90 mandater, og alle bliver snydt.
  Nak & Æd. Finn Vig

 5. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos – årets dansker 2017 – rager det mig . . . helt ærligt . . . herfra og til evigheden. Hvis blot chefredaktør Tom Jensen kunne få lidt tjek på diverse Berlingske blogs kommentarspor – ville jeg . . . med glæde . . . udnævne Tom Jensen til årets dansker 2017 🙂

 6. Af Flemming Lau

  -

  “En dansker er en der bor i landet…!”

  Hvad for een?

  Boghandleren fra Brøndshøj, Said Mansour, er vist næppe dansk…!
  Jordbær plukker Fernandez er vist heller ikke dansk!
  Pumpemester assistent Olaf Arnoldsen, bliver jo heller ikke til hr Jensen, bare fordi han bor til leje i kælderen hos Jensens!

  Prøv igen!

 7. Af Kim Kaos

  -

  Latterlig afstemning hvor læsernes stemmer kun tæller 50% – resten afgøres af en folk som Helle Joof, Lykke Friis og Tom Jensen.

  På den baggrund kan man godt forstå at den radikale Margrethe Vestager vandt sidste år.

  Var det udelukkende læsernes stemmer der talte så var hun ikke en gang blevet nomineret.

 8. Af Allan Hansen

  -

  Skidt & Kanel!

  Jeg har ikke været i stemme boksen de sidste 30 år!
  Jeg har totalt opgivet, det politiske ” system,,
  Om de er røde, gule, grønne eller blå gør stort set
  ingen forskel – man fylder os med løgne og bedrag!
  Mens de selv fylder lommerne – det er til at brække over!

 9. Af georg christensen

  -

  Hvordan, kan “jeg” stemme Dansk , uden at have “nordklodens” folk med? ,på samme nåde so m sydklodens folk, og “folkene” midt imellem`?.

  Hvordan kan “jeg” være “dansker”, når “Ærlighed”, med værdiløse “skattefrie” “illusioner”,forsøger ,at disillusionere mig .

  NB: Med “sandhed”, ,kan kun “du” , og “jeg” komme videre, hvis vi i fællesskab virkelig ønsker at komme videre.

 10. Af Flemming Lau

  -

  De fleste har vist fået øjnene op for at den foreløbige vej, vil ende i en katastrofe, og at det er på tide at skifte spor. Og det vil blive uden dem der ikke ønsker et dansk fællesskab!

 11. Af georg christensen

  -

  Danskhed, jeg elsker dette “ord” på lige fod med ordet “Russiskhed”.

  Begge fortids “erindringer” i lukkede “arkivers” magtbegærlige klæder, burde forlængst være Åbent for alle.

  NB: Når frihed overalt ønskes, må også “slaven” (lønmodtagere ), den “fysiske” arbejds ydelse ,tages alvorligt, og ikke bare overlade “børs noteringen” sin egen “værdifornemmelser”.

  Min stemme for “Danskhed”, vil være : Alle må gerne være med, Vi Danskeren forsøger “nytænkning” på alle områder, .
  ikke en ny “Danskhed” men en danskhed som i fortiden også uden magtbegær ,med vores sydlinge vikinger forenede os med . En “NY” Danskhed , ud over “magtbegæret´s, værdiløse “illusitions” beskrivelser.

  En ny form for “respekt” overfor “enkelt individet´s livsforståelse”, burde hele ,og især ,den såkaldte “vestlige verdendens” , demokratiske som diktaturiske “magtbegærligheder” endelig, lære at forstå.

  Så bare til sidst: Til hele “Europafolket”, det giver ingen mening, bare at stå og trampe på hinanden i ( ondskabens) religiøse , som politiske klæder, hvis “VI” i samlet flok, ønsker “GLOBALISERING”,

  Bare så til sidst: Når selv “værdigheden” overfor selv den mindste “arbejdsydelse” ikke længere accepteres ,men på “børsen” direkteret, mister alle “ORD” deres betydning. Desværre med gamle “ord”, deres “værdighed” i fortidens “enevældige strukture”, langt borte fra “!Nutiden”.

  Nutiden ,er “grundlaget” , hvorpå fremtiden bygges på. Med fortiden i “erindringen” , og i “nutiden” omsat, for at forberede , “fremtiden”. En fremtid, ikke kun for “dig” selv, og dine egne tomhedsbeskrivelser, i dit eget eget “magtbegærd”..

  NB: Danskhed , betyder ikke andet, som “dansker”, i det danske system, på bedste “vikinge system”, et “folk” på kanten, styret af “illusionister! i kampen mod “virkeligheden”.
  At være “Dansk” på et “illusions orienteret” verdens plan, burde ikke kunne forvandle “danskheden”,
  En “Danskheds” fornemmelse ,i kampen mod hinanden er “værdiløs”, hvis ikke “LIVET”, i sin helhed er med,
  .

 12. Af niels peter lemche

  -

  FLEMMING LAU

  Du er ikke dansk før, du lærer at skrive ordene sammen sammen i ét ord i titler og begrebet: Fra dit indlæg her:
  Jordbær plukker: Det hedder jordbærplukker
  Pumpemester assistent: pumpemesterassistent

  Det er ikke så let at være dansk.

 13. Af georg christensen

  -

  Jeg vil, så gerne , som “Europærer”, være med i beskrivelsen af , en form for “europæisk” sammenhold, ikke længere bare er styret af intetsigende “lobbyister”, som i hemmelighed, på bedste “lobbyvis” nyder at sole sig selv. i deres egne “paradiser”, beskyttet af deres egne “parasitter”,

  NB: Takket være Englænderne, som forlængst har forstået: Værdi angivelsen på en “arbejdsydelse”, men også i fortiden misligholdt denne. Denne form for “europaisering” ønsker “ingen” af det “centralstyrede” EUropa, som kun soler sig selv med “tilskud og fradra”.

  Hele “Europafolket!, har sendt (de forkerte ledere) post løse og
  ansvarsløse , “magtbegærlige” “IDIOTER” hvis “VI” folket, ønsker “hver især at stemme”, med vore eget ansvar overfor “magtbegærets” , “tomhedsbeskrivelser”.
  krivelser , som altid bygges på håbet om? “stemmen”.

  NB: Jeg ville så gerne kunne skrive : En for Alle og Alle for En, hvis udsagnet ville være gældende overfor alt “liv på jorden”.

 14. Af Arne Nielsen

  -

  Der er nu en ting, jeg finder anledning til at anholde på det bestemteste, og det er kravet om at være kristen for at være dansk. Det må jo meget kraftigt afvise, idet Danmark nok er det, af navn, kristne land, som har det forholdsmæssigt største antal ateister. Vi er nogle der på denne ædruelige måde har haft gavn af konfessionsfriheden i dette land, og jeg må på det bestemteste insistere på at medtage den ateistiske tanke i definitionen på at være dansk. Det er i forvejen et stift stykke, at vi skal se vore ledende politikere i Christiansborg slotskirke tid efter anden, og desuden er det mig meget imod, at flere af vore ledende politikere åbentlyst tilslutter sig den kristne konfession, hvormed de undertiden, på den der underforstået selvfølgelige måde, underholder deres omgivelser. I modsætning hertil vil jeg på det bestemteste fremføre, at enhver religiøs tanke er en lodret hån af det tænkende menneske, og det forhold, at der er folk, der ikke alene tilslutter sig den kristne tanke, men gudhjælpemig bralrer op om det til gud og hvermand, burde hos de pågældende give anledning til en skamfølelse, som man konsekvent kigger forgæves efter. Altså: Er du ateist, er du en fuldgod dansker.

 15. Af Flemming Lau

  -

  Niels Peter Lemche din gamle sværmer. Når jeg som barn var ved at komme mig efter den evindeligt tilbagevendende halsbetændelse, råbte den gamle; ” Hurrah! Knægten er ved at være rask, for nu er han fræk som en slagterhund igen!”

  Hurra for Lemche! Han er tilbage i en endnu frækkere udgave. Men nu er der bold såh..

 16. Af Rosa Harald Kristiansen

  -

  Jeg er ikke dansker, men jeg føler mig dansk. Når man er født i et andet land, bliver man aldrig dansker, selv om man føler sig dansk. Jeg føler mig dansk, fordi jeg er en del af et fællesskab og hvis andre accepterer mig, bliver jeg en del af Danmark. Sådan er det.

  Tom Jensen
  I min kommentar klokken 11.21 den 11.11.2017 bad jeg Kathrine Lilleør at fjerne en falsk kommentar skrevet i mit navn kl. 9.25, 11.11.2017. Den havde jeg ikke skrevet . Hun fjernede denne kommentar som ombedt. Efterfølgende har en, som ligner L i s b e t h s kommentarer skrevet i mit navn. Falske kommentarer er skrevet i mit navn kl. 18.48, 18.50, 18.53 og 18.56, den 11.11. 2017, efterfølgende lukkede Lilleør bloggen.
  Jeg vil bede dig om at fjerne disse kommentarer.
  Det er meget trist, at vedkommende mener, at det er i orden at skrive i andres navne. I bliver nød til at slette falske indlæg. Så må I heller fjerne nogle af de rigtige engang imellem, hvis I er usikre på kommentarene, ellers så ender bloggene i det rent anarki og vås. Mvh R

 17. Af Niels Larsen

  -

  “En dansker er en der bor i landet…!”

  Bestemt ikke.

  Her i landet bor mange muslimer og afrikanere, som ALDRIG vil blive danskere – uanset farven på deres pas.

  Omvendt bor der også nogle få muslimer og afrikanere, som har evnet at blive danskere.

  Man er nemlig først dansker, når man lever efter danske normer; kulturelt, socialt og mentalt.

 18. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Peter Lemche

  “Du er ikke dansk før, du lærer at skrive…”

  Jeg ville have sat kommaet efter dansk……..gør det mig udansk?

 19. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Danskhed er en eufemisme for nationalisme uden formildende omstændigheder. Nationalisme i den tristeste aftapning er det, vi får, når vi stemmer på dansk folkeparti og andre lokale repræsentanter for danskhed.

  Vi lærte i forrige århundrede, hvor langt nationalisme og patriotisme kan bringe mennesket i meningsløshed ved hjælp af kæft, trit og ensretning. Desværre lærte alle åbenbart ikke, hvordan man tager afstand fra den.

  Mange betragter stadig nationalstaten som en guds gave til menneskeheden og vil fastholde alle dens skadelige defekter, uligheden, umenneskeligheden og den sociale uretfærdighed. Det er på tide, at vi skrotter den. Udløbsdatoen er for længst overskredet, og indholdet er mere giftigt end nogensinde.

  Det er latterligt og rystende at overvære at voksne menneske i ramme alvor kan mene og sige, nationalstaternes militære oprustningskonkurrence skal fortsættes og øges. Vi kender resultatet, så lad os stoppe det ved de næste folketingsvalg. Demokratiet er en mulighed – brug den!

 20. Af Glenn Madsen

  -

  Hvad kan grunden være til, at det altid er de politisk korrekte, der først flytter ud af et kvarter, når der kommer mange indvandrere? Spurgte man dem, ville de sige: “Vi flytter ikke på grund af indvandrerne, vi har skam længe planlagt at flytte.” Vi siger naturligvis tillykke!
  Selvfølgelig er dette gætteri, da jeg ikke har foretaget nogen undersøgelse og heller ikke hørt om andre, der har gjort det, men jeg kan blot konstaterer, at i mit kvarter gælder der, at jo flere indvandrere der flyttet ind, jo færre er der af en bestemt klasse af danskere, en overklassen, de velstående, eller hvad man nu skal kalde dem.
  De flygter fra smeltediglen, det store avlsprojekt, ud i de hvide områder, for kun en tåbe frygter ikke havet.

 21. Af Morten Holgersen

  -

  -En dansker er én der støtter dansk kultur og er en del af dansk kultur.
  Og det gør, at en islamist som Said Mansour ikke er dansker.
  Og det udelukker også alle andre islamister.
  En islamist er ikke , bliver ikke og har aldrig været dansker.
  Derfor har de heller ikke noget at gøre i Danmark.
  mvh

 22. Af Allan Hansen

  -

  Efter min mening burde Inger Støjberg eller Lars Hedegård
  blive årets dansker!

 23. Af Niels Larsen

  -

  JØRGEN VILLY MADSEN: “Vi lærte i forrige århundrede, hvor langt nationalisme og patriotisme kan bringe mennesket i meningsløshed ved hjælp af kæft, trit og ensretning.”

  Ja; Stalin, Mao og Hitler har ikke levet forgæves – desværre.

 24. Af Helge Nørager

  -

  Når vi er i tvivl om hvad noget er eller om noget er rigtigt eller forkert.
  Ender det ofte ud med, hvad er lovligt.
  Vi har et samfund baseret på love.
  Derfor er svaret skrigende simpelt,
  Har du et Dansk pas er du Dansker.
  Eller rettere det var simpelt, for borgerlige genier har jo vedtaget at det er muligt for mennesker over 18 år at have pas fra 2 forskellige nationer.
  Men er nogen i tvivl, så søg trøst og viden i loven.
  En Dansker er en med et dansk pas.

  Og det er lidt trist med alle dem som mener at loven ikke bør være nok.
  For er vi ikke en samfund hvor alle kan leve som de lyster blot de svarer enhver sit, og ikke bryder loven ?.

 25. Af Flemming Lau

  -

  Ja alle der har et dansk pas burde være danskere, men men der er altså mere end 100 000 rettroende muslimer der besidder et pas, uden at være loyale overfor Danmark og det danske samfund, eller som Grundtvig siger; “Har for modersmålet øre og for fædrelandet ild. Det er bare politik. Hvad vi har givet kan vi trække tilbage ved dom jf lov om indfødsret paragraf 8!

  De 300 000 islamesere som vil have Sharia lov indfør i Danmark, har lyst sig selv ude af statsborgerskabet jf Grundtvig.

  Der er forskel på god og så tossegod. Mao Godhedens apati, ondskabens sejr!

 26. Af P Christensen

  -

  “Nationalisme” er et fy-ord, især på venstrefløjen, men ikke kun dér.
  Men samtidig henter man (ekskluderende) religions-nationalisme som fx. islam indenfor en masse.
  Og man deltager selv i “nationalisme på lokalplan” ved at placere sine børn i privatskoler,
  og ikke folkeskoler – thi i sidstnævnte sidder jo alle de indvandrere, man selv har hentet ind.

  Bedrevidende er alt for ofte lig med uvidende – ikke mindst landspolitisk.

 27. Af kurt Rosenstrøm

  -

  Ja samfundet er svær at forstå, således at man fx ikke ved, om man skal stemme til venstre eller højre.
  Problemet er, at der må etableres en ideologikritisk funktion for at kunne rokke eller løsrive de fastlåste ideologiske forestillinger som de forskellige partier rykker ud med. Dvs. afsløre de ideologiske forvrængninger eller illusioner, som vi lever under. Fx hvorfor dyrkelse af humanisme og idealisme føre til formynderi og idémæssig undertrykkelse. For forvrænges det enkelte menneskes bevidsthed om de kausale sammenhænge, ja, så kan det heller ikke forstå, hvorfor samfundet falder sammen om ørerne på det. Undertrykkelse er altid betinget af, at den ikke kan gennemskues

  Danmarks hm! store forfatter Kurt Rosenstrøm har imidlertid for et stykke tid siden skrevet bogen Humanismens elendighed. Her afsløres relationer, som den umiddelbare iagttagelse ikke kan have nogen anelse om..
  Fra bogen. 1.
  I Danmark har politikere og den herskende kulturelite længe abonneret på den humanistiske forestilling om, at det multikulturelle samfund bør erstatte den nationale enhedskultur. Med udgangspunkt i Oplysningstidens idealer har denne elite påtvunget befolkningen en ideologi, der har haft katastrofale konsekvenser for den nationale identitet – ikke mindst set i lyset af den massive muslimske indvandring. Denne multikulturelle udvikling har skabt en slags godhedsideologi, som tyrannisk udøver den sociale funktion at gøre befolkningen til gode mennesker,
  Fra bogen 2.
  men som i virkeligheden har som sit mål at banke befolkningen på plads. Politikerne og kultureliten arbejder systematisk med at få kontrol over bevidstheden om den multikulturelle udvikling ved at gøre disse tanker politisk korrekte. Overalt i samfundet påvirker eliten gennem skrift og tale befolkningen for at sikre kontrol over sindene. Et massivt pres, hvor det nationale, flaget, danskheden og synet på historien bliver mistænkeliggjort i enhver sammenhæng. Bogens 12 essays er en afsløring af denne ideologiske forførelse af den danske befolkning.

Kommentarer er lukket.