Mænd, kvind jer op

Af Tom Jensen 38

Forleden var det FNs internationale pigedag. Vi ved jo samtidig, at 8. marts er den internationale kvindedag. Kampdag, kalder nogen den. Men i onsdags gjaldt det pigerne. Det blev markeret rundt omkring. Af Facebook, blandt andet, i et opslag man som bruger kunne tilføje sin profil: ”Nutidens piger, morgendagens ledere”, lød det.

Hvilket faldt enkelte for brystet. For hvorfor har FN en international pigedag, men ikke nogen international drengedag? Og hvad med drengene, hører de ikke også til blandt morgendagens ledere? Hvorfor denne evindelige hyldest af pigers og kvinders helt særlige egenskaber og kvaliteter, hvorfor er der aldrig nogen, der fejrer mændene og siger noget pænt om dem, udover at de nu må vige pladsen, tage deres barsel og i øvrigt holde kæft?

Tja, det er muligvis gode spørgsmål. Hvis kerne imidlertid er lige så perspektivløs som den særlige, men heldigvis ikke videre udbredte gren af (ny)feminismen, der anser kønskampen for at være en kronisk krigstilstand mod mændene, deres giftige maskulinitet og opsparede frygt og aggressioner over de fremadstormede kvinder, der truer deres positioner og privilegier.

Min konklusion efter i et årti at have deltaget on and off i ligestillingsdebatten er, at det er på høje tid flere vrister sig fri af dens mest fastlåste positioner.

Det gælder på den ene side den feministiske fløj, der anser mænd som modstandere i en indbyrdes magtkamp, og som på den lovgivningsmæssige front derfor ikke er tilfredse med formel ligestilling, men gerne vil tage statsapparatet i brug som magtmiddel i befæstningen af egne interesser, hvad enten det er gennem firkantede kvoter eller positiv særbehandling.

Men det gælder sådan set også os mænd. I alt for mange tilfælde er mænds bidrag til ligestillingsdebatten enten at være bekvemt fraværende. Eller at gå i en underlig form for forsvarsposition, f.eks. når FN fejrer den internationale pigedag. Som om vi rent faktisk lider af den snigende fornemmelse, at ligestilling går ud på at tage noget fra os, noget vi ellers altid har haft patent på. Herunder chefstillingerne og bestyrelsesposterne.

Dagen efter FN-pigedagen deltog jeg i et morgenarrangement med titlen ”Kvinder på toppen” i regi af Berlingske Business’ netværk af kvindelige ledere. Et par hundrede kvinder og et par håndfulde mænd var mødt op for at lytte til fhv. statsminister Helle Thorning-Schmidt og DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn fortælle om deres erfaringer som kvindelige ledere. Begge havde den observation, at kvindelige ledere bedømmes delvist anderledes end mandlige. Og begge opfordrede kvinder til mere frygtløst at gribe chancen, når de får den. F.eks. når et lederjob kommer inden for rækkevidde. Gode og givetvis rigtige pointer.

Anledningen til arrangementet var ikke FNs pigedag, men at Berlingske Business i fredags udgav magasinet ”100 kvinder på toppen” – om 100 indflydelsesrige kvinder i det danske samfund. Og dermed om 100 rollemodeller for piger, der i dag vokser op i Danmark.

Når jeg deltager i et møde som dette, bliver jeg slået af dobbeltheden:

For det er jo på den ene side rigtigt, at på trods af formel ligestilling er vi endnu ikke i mål i Danmark. Hvad er målet? Ja, det er jo ikke, at kønnene bliver og agerer ens. Men det må være, at alle uanset køn har samme muligheder for at udleve sine drømme og ambitioner. Dér er vi stadig ikke.

På den anden side er der et fokus, en stolthed og en formuleret bevidsthed om eget værd hos mange kvinder, man som mand både må beundre og til tider kan savne hos kønsfæller. Når vi mænd tøver, dukker os eller indtager forsvarspositioner i ligestillingsdebatten, ser det ikke kun ud som om vi faktisk er bange for de offensive kvinder. Vi gør egentlig også os selv meget mindre, end vi er.

For hvis det nu er sådan, at kvoter og særbehandling ikke er vejen frem, og hvis det nu er sådan at ligestillingsdiskussionen ender lykkeligst for alle, hvis den undgår at udarte til en magtkrig mellem kønnene, så er det muligvis den dummest tænkelige strategi at undvige, lade andre definere debatten – og i øvrigt agere præcis som vi plejer i vores old- og midaldrende-boys’ network.

Særligt os, der rent faktisk har en position, hvor vi som mænd kan påvirke tingene helt konkret, f.eks. via de ledere vi selv ansætter og den kultur, vi derigennem udvikler på arbejdspladsen – vi burde måske tænke mere over, hvordan vi bedst og klogest agerer. Om vi f.eks. ser de kvindelige talenter, der faktisk findes derude, eller om vi for ofte tyer til den nemme, forhåndenværende løsning og blot bilder os selv ind at den mand, vi endnu engang vælger, ubetinget er den bedst kvalificerede?

For det er jo den anden side af en ligestilling defineret som at alle har lige muligheder uanset køn. Som leder, mandlig eller kvindelig, må vejen til succes nødvendigvis blive kortere, hvis alle potentielle talenter kommer i spil. Og ikke kun halvdelen.

Derfor, mand: Vil du undgå kvoterne og en perspektivløs krig mellem kønnene, så kvind dig op. Tving dig til at se dig selv i spejlet og spørg dig selv, hvad du selv kan gøre for at rykke ved tingene. Måske ligger der i dét samtidig koden til din egen voksende stolthed og værdighed som mand. Den trænger vi egentlig lidt til at genfinde, vi mænd.

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ FACEBOOK

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ TWITTER

38 kommentarer RSS

 1. Af Erik Carlsen

  -

  Hej Tom.
  En rigtig god artikel. Men se virkeligheden i øjnene. Vi mænd har tabt kampen, og tilhører nu en uddøende art af menneskeheden. Kvinden har ikke længere brug for os mere til noget som helst. Kvinden har alle rettighederne i vores verden. retten til alt. Når vi bliver skilt, får kvinden også automatisk retten til vores fælles børn. Så får vi ret til at have besøg af vores børn. Men dette saboteres ret ofte, og langsomt med sikkert mister vi således kontakten til vores fælles børn. Kvinden har sejret igen. Langt de fleste mænd boer alene efterhånden, og klarer sig så godt de kan med forskellige job og interesser. De fleste mænd dør også langt tidligere end kvinden. Kvinden har sejret igen. Vi mænd skal bare hygge os med forskellige interesser og nyde vores korte liv, og stoppe jagten efter penge. Dette dør vi hurtigt af.. Hilsen EC

 2. Af Mehmet Sami Gür

  -

  Danmark styres af kvinderne

  Kvinderne i Danmark er blevet meget dominerende takket være ligestillingen og kvinde- og frihedsrettighederne.

  Men denne dominans er blevet så omfattende, at danske mænd er nu begyndt at rejse til Thailand, Vietnam og Filippinerne for at gifte sig og af den grund bliver Danmark om 10 år oversvømmet og overtaget af etniske østasiatiske (og østeuropæiske) borgere og ikke af muslimerne.
  Kvinderne i Danmark går meget op i deres frihed og uafhængighed og det er gået op for danske mænd at bekæmpe denne udvikling med import af kvinder fra Østasien igennem ægteskab osv.
  Trist udvikling for Danmark…

 3. Af Niels Larsen

  -

  Hvis vi virkelig ønsker at kæmpe for pigers og kvinders rettigheder, så bør vi først og fremmest forbyde islam.

  For islam er den største kvindeundertrykkende og kvindetorturerende kraft i denne verden.

  Se gerne http://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE9949488/islam-skal-underlaegges-dansk-lov/ (bortset fra, at jeg finder en underlæggelse af islam under dansk lov for lidt; skidtet skal forbydes).

 4. Af Birte Jepsen

  -

  Det kan vist kun være et spørgsmål om tid, før det igen bliver acceptabelt at være en mand med overblik og lederevner.
  der vil komme en tid, hvor det bliver anerkendt, at kvinder har andre evner end mænd. jeg vil ikke gå i detaljer, det kan skade manges sindsro og ødelægge weekenden, og jeg kan heller ikke bevise, at jeg har ret. Feministerne er helt ude hvor luften er for tynd og jordforbindelsen ligner mudder, de råber op, fordi de ikke ved, hvad der skal til for at fremvise de gode resultater, der kan føre til en lederstilling.

 5. Af P Christensen

  -

  Med et “globaliseret” Danmark hvor normer og adfærd nu spænder fra tidlig middelalder til dags dato, for så vidt (også) angår kvindesyn og -rettigheder, kan vi som samlet samfund
  også på dette punkt blive sat 1 skridt frem og 5 tilbage, lige som vi på mange områder
  har oplevet det på blot de seneste små 20 år.

 6. Af Jesper Lund

  -

  Birte Jepsen
  Fortæl du bare, hvilke andre evner kvinder har end mænd. Du bliver sikkert en af de få kvindelige deltagere på denne blog, så det er da interessant at høre din mening.

 7. Af Jens HANSEN

  -

  AF MEHMET SAMI GÜR – 14. OKTOBER 2017 9:42
  “Men denne dominans er blevet så omfattende, at danske mænd er nu begyndt at rejse til Thailand, Vietnam og Filippinerne for at gifte sig”

  Det er vel fortrinsvis DF segmentet.
  Som ikke tåler modspil fra kvinder.

 8. Af R. Harald Kristiansens

  -

  Den dag i dag, har piger i fattige lande sværere adgang til uddannelse end drenge. Det drejer sig om en stor del af de Asien, Afrika, Mellemøsten, den Arabiske halvø og Syd/Mellemamerika. Derfor kan der nok være grund til at holde en international pigedag. Det er som man glemmer, at vi ikke er alene i verden.

 9. Af R. Harald Kristiansens

  -

  Birthe Jepsen.
  Kvinder og mænd i Vesten skal fremvise de samme egenskaber, for at blive ledere. Flid, dygtighed, engagement, ville tage ansvar, tale godt for sig selv, eller kende nogen.
  En ting har jeg observeret, som leder: Det er vigtigere at ville, end at kunne. Ikke fordi jeg mener, at de er sundt at man kun vil, men ikke kan.

  Erik Carlsen
  Kvinder flokkes i offentlige jobs. Hvorfor ved jeg ikke? Der findes nok digre undersøgelser om hvorfor. Mange kvinder har en forestilling om, de er bedre forældre end mænd. Der tror jeg, at de tager fejl. Kvinder, der begrænser forbindelsen mellem far og børn er ganske enkelt dårlige mødre. Systemet bestående af kvinder og kvindelige mænd, ser ud til oftest at holde med moren, selv om faren er ligeså velegnet. Barnet får oftes adresse hos moren. Her trækker de dårlige mødre i trådene og ender med at ødelægge børnenes forholdet til faren. Det kan selvfølgelig også gælde den anden vej, dog i færre tilfælde. Jeg tror det har rødder til et gammeldags mande kvindesyn og mænds ageren i tidligere tider. Det smitter af den dag i dag.

 10. Af Allan Hansen

  -

  @ Mehmet

  I din koran står der, at I skal dræbe alle
  ikke-muslimer!!
  I min koran står der, at vi skal dræbe alle muslimer.
  Kunne du lige forklare mig, hvorfor din koran
  skulle være bedre end min?

 11. Af Maria Due

  -

  Det er altid en god idé at begynde med det nære og overkommelige. Fx den kendsgerning, at der er meget få kvindelige deltagere i Berlingskes blogs-debat. En af grundene er velkendt og fylder mig med lede, hver gang jeg kommer forbi. Jeg kan se, at andre har det på samme måde. Den person, der uden sammenligning skriver mest her og de fleste timer i døgnet er nemlig identisk med den perverse person, der nedenfor i en artikel fra BT omtales som Bob Glitter og både før og siden har skrevet meget værre under talrige falske profiler. På Berlingske kalder hans sig pensionist i Thailand for at skjule den kendsgerning, at han er arbejdsduelig alder men aldrig i arbejde. Han er it-uddannet og lader aldrig en lejlighed gå fra sig til at henvise til pornosider og svine kvinder til. Andre mener at vide, at han har luftet pædofile tilbøjeligheder. Hvorfor sørger I ikke for, at han forsvinder?

  “LA-politiker ’synes om’ angreb mod kvinder og afdød skuespiller

  Den anonyme ‘Bob Glitter’ indleder sit indlæg med at kritiserer den afdøde skuespiller Mira Wanting, der døde af netop livmoderhalskræft, for så at fortsætte.

  Skal staten finansiere HPV-vacciner til kvinder? Nej, lyder det i usædvanlig hårde toner fra den anonyme skribent ‘Bob Glitter’, der har skrevet et debatindlæg på debatsitet 180grader. Debatindlægget har vakt forargelse og vrede andre steder end 180grader, blandt andet fordi en folketingskandidat for Liberal Alliance har været med til at stemme indlægget ‘op’.
  Der er tale om Just Pedersen, som har ‘liket’ (anbefalet / synes godt om, red.) et indlæg af den anonyme Bob Glitter. Bob Glitter indleder sit indlæg med at kritisere den afdøde skuespiller Mira Wanting, der døde af netop livmoderhalskræft, for så at fortsætte:

  ‘Og her er det, at vi kommer ind på to af de forhold, jeg slet ikke fatter omkring emnet: For det første, at kvinder kræver deres HPV-vaccine i fuld offentlighed på Facebook. Det er nemlig et videnskabeligt faktum, at kun promiskuøse tøjter har behov for at få en vaccination. HPV-virus overføres gennem seksuel kontakt, og jo flere sexpartnere, du har, jo større risiko har du for at få HPV og dermed livmoderhalskræft:

  Med andre ord mener du, det er en samfundsopgave at beskytte dig mod en virus, du kun kan få ved kritikløst at sprede dine ben for revl og krat og eventuelle forbipasserende. Som samfundsborger er det simpelthen min pligt at aflevere penge, så du kan opføre dig som en billig luder, der ikke engang gider betale for en vaccination mod den kræftform, du selv er skyld i og dermed har fortjent hver eneste stinkende, forkrøblede celle af.’

  Just Pedersen beskriver sig selv over for sitets læsere således: Jeg er familiefar, forretningsudvikler og nu også folketingskandidat for Liberal Alliance i Københavns Omegns Storkreds. Men hertil kommer, at han har været med til at stemme indlægget op. Noget som Berlingske-bloggeren Anne Sophia Hermansen har fundet betænkeligt, og som Politiken-debattøren Ditte Giese konfronterede Just Pedersen med.”

 12. Af Allan Hansen

  -

  Der findes kun en løsning!
  – Islam skal ud af Europa, og det haster!

  https://www.bt.dk/udland/tyrkiet-vil-bygge-flere-nye-moskeer-i-danmark-det-er-et-led-i-en-storstilet-plan

 13. Af Allan Hansen

  -

  Der bliver aldrig fred i Mellemøsten!
  Læs på dansk klik på det danske flag, og så fremdeles.

  https://www.gatestoneinstitute.org/11117/middle-east-tribal-culture

 14. Af Allan Hansen

  -

  Flere løgne ,,,,,,

  Hvorfor lyver vi? Hvorfor siger vi ikke sandhede?
  Vi har slået hinanden ihjel shia/sunni i 1.400 år
  Nu anklager vi Vesten for død og ødelæggelser, som
  vi selv begyndte med for 1.400 år siden!
  Ex. muslim født i Saudi Arabien

  https://youtu.be/eo12EwQ5WlM

 15. Af Jesper Lund

  -

  Maria Due
  Jeg har en liste (i min hukommelse) over navne, hvis kommentarer jeg springer over. På den måde starter jeg kun en debat med dem, som det for mig giver mening at fører en debat med.

  Det finder jeg er en bedre måde at håndtere de kommentarer, man synes er tåbelige, frem for at bede f.eks. Berlingske om at fjerne disse kommentarer. Det er måske ikke dårligt at observere at der findes folk med tåbelige meninger.

 16. Af Allan Hansen

  -

  Dagens nyheds brev fra Robert Spencer, som
  nok ikke er særlig i Danmark – dessvære

  https://www.jihadwatch.org/2017/10/trump-islamic-republic-of-iran-has-spread-death-destruction-and-chaos-all-around-the-globe

 17. Af Allan Hansen

  -

  UPS: ikke særlig kendt i Danmark – sorry

 18. Af Allan Hansen

  -

  Det er forstemmende, at så få mennesker i Vesten
  ikke kender den blodige Sharia lov!

  http://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE9949488/islam-skal-underlaegges-dansk-lov/

 19. Af Allan Hansen

  -

  “Sharialovgivningen eksisterer i større eller mindre omfang i alle danske ghettoer.

  Professor Mehdi Mozzafari i Ekstra Bladet

 20. Af Maria Due

  -

  Jesper Lund, det kan du sagtens sige, for det er ikke dig, det går ud over. Det kan være meget slemt, ligge langt udenfor normalen og er en effektiv måde at holde kvinder ude på, hvis det er det, man ønsker.

 21. Af Allan Hansen

  -

  Sverige er helt væk!

  Se video her: https://youtu.be/ljPTcUMT4co

 22. Af Mehmet Sami Gür

  -

  AF ALLAN HANSEN – 14. OKTOBER 2017 13:20:

  “I har jeres religion, og jeg har min.”
  Koranen 109/6

  “På grund af dette har Vi foreskrevet Israels børn, at hvis nogen dræber et menneske, uden at det sker som hævn, lige for lige, eller for at have skabt fordærv i landet, er det, som om han havde dræbt alle mennesker. Og hvis nogen skænker et menneske livet, er det, som om han havde skænket alle mennesker livet. Vore udsendinge har bragt dem de klare beviser. Alligevel gik mange af dem derefter for vidt på jorden.”
  Koranen 5/32

 23. Af Flemming Lau

  -

  Koks i filteret!

 24. Af pia christensen

  -

  Når FN holder en international pigedag er det med piger fra fattigere dele af verden i tankerne. mange steder i verden er pigers rettigheder ikke de samme som drengenes og hvis der ikke er så mange penge i familien er det drengen der får en uddannelse, pigen bliver jo giftet væk og skal ikke forsørge sine forældre. Verden rækker altså længere end DK 🙂

 25. Af Allan Hansen

  -

  @ Jesper Lund m.f.

  ” Jeg læser kun dem,der mener det samme som mig!

  Din enfoldige uvidenhed er ikke nogen undskyldning
  – ikke engang en dårlig undskylding!
  Har du nogensinde læst noget af det tandløse kælling snak
  du selv skriver? Fuldstændig uden jordforbindelse – det rene
  Harry Potter!
  Du burde skamme dig – slapsvans ,,,,,,,,,,,
  P.S: Stod det til mig burde du udvises – så kan du søge asyl
  i Saudi Arabien eller Iran, hvor du næppe vil overleve i 24 timer!

 26. Af pia christensen

  -

  Jeg tror Hr Jensen glemmer at verden er større end Danmark. Når FN har en international pigedag, er det jo netop fordi piger i mange lande har langt ringere vilkår end drenge, både hvad angår uddannelse og indflydelse på eget liv, der er flere steder i verden hvor pigers rettigheder er langt under drengenes.

 27. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt vel det mest sigende fra denne blog:

  “For hvorfor har FN en international pigedag, men ikke nogen international drengedag? Og hvad med drengene, hører de ikke også til blandt morgendagens ledere? Hvorfor denne evindelige hyldest af pigers og kvinders helt særlige egenskaber og kvaliteter, hvorfor er der aldrig nogen, der fejrer mændene og siger noget pænt om dem, udover at de nu må vige pladsen, tage deres barsel og i øvrigt holde kæft?”

  Tre gode klare skarpe spørgsmål – hvem har svaret på dem?

 28. Af Jesper Lund

  -

  Maria Due
  Allan Hansens kommentarer plejer jeg at springe over, men nu hvor han nævner mit navn ved en af hans kommentarer, kunne jeg alligevel ikke lade være at læse denne kommentar. Går denne kommentar ikke “ud over” mig?

 29. Af r. vangkilde

  -

  Ligestilling er socialpolitisk fallit, –  magten og personligheden skal defineres uden kosmetisk
  politisk fællesskab ELLER,  – hvorfor er vores offentlige velfærds job mest for kvinder , hvor
  kravet til laver tempo og varme hænder vægter højest, ELLER er mænd mere kontante og
  foretrækker et resultat orienteret job, hvor magt, hierarki og erfaring skabes af konkurrence..

 30. Af Allan Hansen

  -

  Ja, men hvorfor kan vi ikke bare være venner?
  https://youtu.be/WKESoFHfB54

 31. Af Ulf Timmermann

  -

  Må give Erik Carlsen ret, løbet er kørt, hvad jeg forstår som, at mandigt væsen og mandlig identitet, som både en tilstand og en bestræbelse, forlængst er bukket under i Danmark. Skrantede allerede før 1970, men fandtes dog. Og som det hedder i sangen, med en lille omskrivning: “Once it’s gone, it can never come back”.

 32. Af Eva Riedel

  -

  Hvor ville jeg ønske, at vi kan holde os til emnet: Hvordan får vi som virksomheder og samfund aktiveret det store kvindelige potentiale til gavn for både mænd, virksomheder og samfund.

  Det handler ikke om islam. Det handler slet ikke om, hvad mænd mister, og at kvinder er billige ludere, der kræver samfundet betaler for vacciner.

  Det handler om, at vi skal ændre vores normer, vores snævre opfattelse af, hvad “en rigtig mand” og en “rigtig kvinde” er og har af (leder) egenskaber, så både mænd og kvinder kan udleve deres drømme og aktivere deres fulde potentiale, – istedet for at være begrænset af kønsforestillinger! Det handler ikke så meget om kønsforskelle, som om individ-forskelle.

  Når vi først kommer ud over skyttegravsretorikken og ikke altid afviser ulighederne i Danmark med henvisning til, at der er mange lande, hvor kvinderne har det meget værre, så kan vi tale om, hvad der reelt skal til, – til gavn for begge køn.

 33. Af otto barreth

  -

  God kommentar, men maend har alttid og vil altid, gaa med paa hvadsomhelst for at faa fisse!

 34. Af niels peter lemche

  -

  Ramte Hauge ikke helt præcist idag i Groft sagt? På spørgsmålet om, en kvinde må bære burqa på bagsædet i en privatbil: Hvorfor sidder hun bagi?

 35. Af niels peter lemche

  -

  Ramte Hauge ikke helt præcist idag i Groft sagt? På spørgsmålet om, en kvinde må bære burqa på bagsædet i en privatbil: Hvorfor sidder hun bagi?

 36. Af Allan Hansen

  -

  ” Men så kom Grundloven og man
  sagde: Tal, du er en fri mand, skriv væk, lad
  trykke; pressefriheden og alle andre firheder er sikrede,,.

  – Georg Brandes 1900.

 37. Af Allan Hansen

  -

  Sharia lov i Sudan!

  Vi gode, fredlige muslimer elsker vores kvinder,,,,,,,,,

  Advareles: Meget brutal video!
  Jeg kan godt forstå hvis den ikke, bliver vist.

  https://youtu.be/EVXRuAaCVlY

  Sharia law is coming to U. Her hjælper ingen guder,,,,,,,,,,,,

 38. Af Katrine Maigaard

  -

  Sikke en befriende blog!
  Tak for at gør køn til en fællesanliggende – og ikke en krig. Det er så rigtigt tænkt!

Kommentarer er lukket.