Ka’ du li’ å bli’e skudt?

Af Tom Jensen 54

”KA’ DU LI’ Å BLI’E SKUDT?”.

Spørgsmålet blev stillet med syngende københavnsk accent og en volumen som en grønttorvssælgerske af den kraftige, ældre kvinde i hjørnelænestolen i en mørk stue i en lejlighed på indre Nørrebro. Det var i foråret 1996, og vi stod netop og skulle overtage lejelejligheden fra den gamle dame, der skulle flytte i ældrebolig.

Spørgsmålet var egentlig et svar. Vi havde spurgt hende, om det var et dejligt kvarter, vi var ved at flytte til. Den gamle dame skulle med tiden få mere ret, end vi på nogen måde anede det den dag i 1996.

I sommeren 2017 står Danmark midt i en blodig bandekonflikt med centrum netop i Nørrebros gader. Det er alvor: Blot over en uge er tre civile borgere ramt af kugler* affyret af bandemedlemmer, og efter flere end 20 skudepisoder denne sommer er bandekrigen blev et glohedt politisk emne, der samtidig i den forløbne uge satte Rigspolitichefens troværdighed og position til debat.

Èn ting bør gøres klart: Ansvaret for bandekonfliktens opblussen er naturligvis først af alt bandernes. Det er de organiserede forbrydersyndikater, som kæmper om kontrollen med københavnske hash- og narkotikamarkeder, der er skyldige, når skuddene hvirvler om ørerne på sagesløse borgere. Og desværre indimellem antræffer dem.

Men alligevel er vi nødt til at konfrontere og fjerne det slør for øjnene, som alt for længe synes at have dækket for et klart blik på den organiserede kriminalitet blandt invandrer-unge i Danmark. For det er indlysende hverken helt eller delvist lykkedes at komme den til livs.

For det første kan man sige, at det er en forudsigelig katastrofe, vi nu ser udfolde sig i Nørrebros gader. Den har sin rod i de parallelsamfund, der over de seneste 40 år i alt for høj grad har fået lov til at opstå og udvikle sig adskillige steder i Danmark. Her har man parkeret tusindvis af tilkomne familier på årelange offentlige ydelser, og så har de i øvrigt i vidt omfang fået lov til at passe sig selv. Det betyder ikke, at en bandes skudsalver på åben gade er samfundets skyld. Men skuddene er et symptom på en indvandring og en deraf følgende samfundsudvikling, der har været uforsvarlig.

Nogle stemmer i debatten har haft travlt med at reducere denne dimension til et socialt problem eller et udtryk for det omgivende danske samfunds intolerance over for fremmede. Det er for ensporet. Parallelsamfundene er ganske vist en kulturel udfordring, hvor mønstre og livsformer selv har fået lov at udvikle sig afkoblet fra det øvrige danske samfund, jævnligt finansieret af alt for kravløse offentlige overførsler. Men man kan deraf ikke slutte, at unge der bliver bandemedlemmer, kommer fra marginaliserede problemfamilier. Lederen af banden Loyal to Familia er således søn af et tidligere mangeårigt medlem af Københavns Borgerrepræsentation. Det siger vel meget.

Dernæst er der konsekvensløsheden ude i den brutale virkelighed. Det har været åbenlyst for enhver med blot perifer berøring med f.eks. Nørrebro, at den kriminelle aktivitet i gader og parker er helt åbenlys. Der blev og bliver handlet især hash, men også andre stoffer. I lange perioder har områder af bydelen været umisforståeligt kontrolleret af bander med strategisk placerede repræsentanter eller vagter som en del af hverdagens og nattens gadebillede.

Det er en lovløshed, man som samfund har tilladt at foregå for øjnene af borgere og myndigheder. Det er en lovløshed, der ikke i tilstrækkelig grad er blevet bekæmpet. Det må man faktuelt konstatere nu, hvor bandekrigen så blodigt er blusset op igen. Det er en lovløshed, som også har savnet en tilstrækkeligt synlig politiindsats i de områder, hvor banderne har hærget.

I denne uge rykkede politiet således ud til Nørrebro med en mobil lokalstation for med en ren tilstedeværelse forhåbentlig at kunne lægge en dæmper på de voldelige tilstande. Men tidligere var der en fast nærpolitistation på Blågårds Plads, et ground zero for bandernes kvælergreb på Nørrebro. Den blev imidlertid for år tilbage lukket til trods for, at beboere og borgergrupper ved talrige lejligheder udtrykte bekymring for, at politiet var blevet for usynligt.

Endelig er der den politiske indsats mod banderne. Man kan konstatere, at der er vedtaget bandepakke efter bandepakke gennem årene, uden at det åbenbart har haft en tilstrækkelig effekt. Senest fremlagde man tidligere i år pakken ”Bander bag tremmer” med 28 initiativer. Jeg siger ikke, at pakkerne ikke har virket. Men man må konkludere, at de ikke har virket nok, og at der heller ikke politisk synes at være kontrol med situationen. Hverken i det store billede – eller i det helt konkrete. Torsdag i denne uge sagde justitsminister Søren Pape Poulsen således til Berlingske, at nu var bandekrigen på retræte. Få timer senere var der tre skudepisoder på Nørrebro.

Også politikerne har en uløst opgave i forhold til bandekrigen. Jeg er f.eks. sikker på, at mange danskere ikke fatter, hvorfor man ikke kan udvise flere dømte bandemedlemmer, selv om de ikke måtte have dansk statsborgerskab.

”KA’ DU LI’ Å BLI’E SKUDT?”, råbte den ældre dame, da jeg for mere end 20 år siden flyttede til Nørrebro. Og nej, det kan hverken jeg eller andre. Banderne har ansvaret for skyderierne, men samfundet har ansvaret for at bekæmpe dem, præcis som man i 90erne bekæmpede rockerne. Dengang fandt man grovfilen frem i form af en rockerlov og afsatte betydelige midler til kampen. Måske man kunne lære noget af fortiden her.

*Siden kommentaren her blev skrevet, er yderligere to tilfældigt forbipasserende borgere blevet ramt af skud på Nørrebro. Det skete natten til søndag.

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ FACEBOOK

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ TWITTER

54 kommentarer RSS

 1. Af Ole H

  -

  Få nu lovliggjort stofferne så vi kan give det under kontrollerede forhold.
  Så er der ikke noget at slås om for skiderikkerne.
  Og samtidigt får vi de afhængige i et kontrolleret forløb.
  Tilknyt læger, sygeplejersker og social pædagoger.
  Så vi misbrugerne også kunne hjælpes ud af misbruget og tilbage til et normalt og anstændigt liv.
  Og smid så de bandeskiderikker ud af landet.

 2. Af jan ulrik friis

  -

  Først når islamisterne er helt fjernet, helt ude af Danmark, når Danmark er ryddet har vi igen et klart overblik, og politiet kan igen kontrolerer situationen.

  En frygtelige lovløshed de områder islamistiske indvandrer banderne har hærget, islamisterne er den store forskel at Danmark nu går ned med flaget, fra at være verdens fredeligste – lykkeligste land, til vold – anarki – terror – død & borgerkrig, altså vi går nu ud i en ren overlevelseskamp for det danske folk, hverken mere eller mindre, nu går det nemlig hurtigt, vi er ikke mange danske tilbage når dette er overstået, under 1 %!

  L økke regeringens opgave at fjerne islamisterne, kun at give ordren til hjemsendelse, men som en anden romersk kejser vender L økke nu tommelfingren ned for Danmark og for sit eget det danske folk, hvad naturligvis betyder vores undergang i jihad!

  Intet hemmeligt i dette, dette er nationalstaten Danmarks undergang i jihad!

  Danskerne stod som tåber, som zombier uden at forstå at islam ER en renlivet ONDSKAB!

 3. Af Flemming Dahl

  -

  Jan U. Friis.
  ”Danskerne stod som zombier og tåber”
  Det har du helt ret i, men det er bare ikke noget nyt. Når jeg hører, de fleste politikere i næsten alle sammenhænge, tænker jeg, at befolkningen havde været bedre tjent med, at disse folk havde interesseret sig mere for f.eks tennis, fodbold , peddigrørsfletning eller andet, så det ikke lige var politik, de var gået ind i. Så klart, at folk er blevet hjernevasket af msm igennem mange år. Eneste mulighed. Totalt stop for familiesammenføringer, grænselukning, hjemsendelse og andre tiltag, der ikke var tænkelige for få år siden.

 4. Af jan ulrik friis

  -

  C arl E rik P edersen
  “…….en monumental fejl, at klassificere Islam som en religiøs bevægelse, da det i bund og grund er en politisk bevægelse, hvis åbenbare mål er afskaffelse af det vestlige demokrati!
  Derefter skal moskeer i Danmark forbydes og nedrives!”

  Der skal ikke blive en sten på en sten tilbage af disse moskeer, det kommer du C arl E rik selv til at se!

  E rik S kifter 14 august 8:43……….giver gode råd, ligefrem en starhjælp til vores politikere der udmærket kan tage den derfra, en hjælp til selvhjælp, lovgive derefter, indtil Danmark igen er frit:

  “Desværre – ja desværre skal man gribe til helt utraditionelle måder at bekæmpe disse mange muslimske bander. Man skal lovgive – ja de danske valgte politikere skal være dem som skal løse problemet. Derefter skal politiet udføre det som disse politikere har bestemt.”

  E rik S kifter 14 august 8:43 læs selv den fulde tekst, læs eller genlæs!

  “……….det er da også naivt at tro at folk fra en helt anden kultur bliver integrerede. Det gør de ikke…..og de er fuldstændig ligeglade med Danmark og danskerne…..og nu er de så også ved at ødelægge vores land….” J an A ndersen

  Nu ville det være dejligt om vores folkevalgte kom ind og ud af søvnen, med en klar udmelding, en klar besked, gik over til helt konkret konstruktiv handling, med viljen og 1′ prioritet at redde Danmark, redde det danske folk fra undergangen!

Kommentarer er lukket.