Gudskelov er vi ikke længere verdens lykkeligste

Af Tom Jensen 16

I den årlige World Happiness Report, der udkom for nylig, var der dårligt nyt om danskerne. Vi er ikke længere verdens lykkeligste folk. Vi er overhalet af nordmændene, dette åbenbart lalleglade folk, hvis største bekymring trods olieprisens fald stadig er, hvad de dog skal stille op med alle deres penge. Selv de rige har problemer.

Danmark er sunket ned som en ynkelig nummer 2, og det kunne man vælge at være deprimeret over. Men det forbedrer næppe placeringen på listen at være deprimeret. I stedet kan der være grund til at se potentialet i den nye placering. For den indebærer noget, som topplaceringen aldrig kan rumme: Et håb.

LÆS OGSÅ: DANMARK DETRONISERET – NU ER VI IKKE LÆNGERE VERDENS LYKKELIGSTE FOLK

Håb forudsætter muligheden for, at noget kan blive bedre. Således er vi nu atter i en privilegeret position på World Happiness Reports liste, idet der er et potentiale for fremgang og vækst, som en managementkonsulent ville have udtrykt det. Og bare rolig: Potentialet er i virkeligheden meget større.

For som jeg konstaterede allerede for fem år siden, da den samme rapport var lidt anderledes opbygget, er forskellen i lykkeniveau monumental alt efter, hvordan man spørger. 2012-rapporten var opdelt i to lister. Spurgte man, om folk generelt var tilfredse med deres tilværelse, lå Danmark dengang nr. 1. Spurgte man derimod, om folk var lykkelige i går, kom Danmark ind på en beskeden plads omkring nr. 100 i en sandwich mellem Rwanda og Albanien.

LÆS OGSÅ: LYKKELIG?

Sådan er det med vi danskere. Vi kan dårligt tillade os at klage over tingenes generelle tilstand. Det meste går fint, og hvis det ikke gør, kan vi gå ned på kommunen. Ingen sulter, og de fleste har seks ugers ferie og pensionsordning, og fredag aften er der Vild med Dans og X-Factor. Men derfor kan man godt have ondt i maven og være lige så ulykkelig som én fra Rwanda eller Albanien.

Selv Elvis var jo trist. In Every Dream Home A Heartache, som Roxy Music sang. Er det så galt fat, må man klynge sig til, at ethvert håb altså forudsætter muligheden for en forbedring. Tænk, hvis man havde alt, hvis det hele var i orden, intet var i vejen, alt var et lykkeligt nirvana uden synligt udløb. Det ville være eksistentielt forfærdeligt. Direkte depressionsfremkaldende.

LÆS OGSÅ: ET PÅSKEMIRAKEL – HELLIG FLAMME TRANSPORTERES FRA JERUSALEM TIL GRÆKENLAND

Påsken er håbets højtid. Den repræsenterer håbets levedygtighed i selv den mest håbløse af alle situationer. At blive sømmet op på et kors til man dør, må siges at være den diametrale modsætning til nogen topplacering på en FN-sponsoreret lykkeliste. Hvor stærk påskefortællingen er, behøver man ikke være særlig bibelkyndig for at mærke. Man behøver end ikke rejse hele vejen til Jerusalem, til Via Dolorosa, selv om det hjælper. Jeg har selv været der. Mængden af turist-rejsegrupper med selfiestænger og pizzeriaerne langs ruten indikerer det moderne velstandssamfunds anerkendelse af, at her skete noget virkelig afgørende engang.

Mange danskere vil formentlig svare ”julen”, hvis de spørges til, hvilken højtid der er kristendommens vigtigste. Men det er nu påsken. Netop fordi den rummer det ultimative budskab om håb. Selv den voldeligste død kan ikke slukke det.

LÆS OGSÅ: BERLINGSKE MENER – …FOR DE VED IKKE, HVAD DE GØR

Vi håber hver dag. Det er egentlig en enestående menneskelig evne, en slags indbygget overlevelsesmekanisme, for vi ved jo, at det ender galt til sidst. Alligevel kan man selv under de mørkeste og mest lykkeforladte omstændigheder pludselig gennembryde alle mentale barrierer og tænke: Det går nok! Det gør det formelt set ikke, vi dør alle, men det gør det så alligevel. For verden går videre, selv uden os. Væn dig til det, makker. Det er en befriende tanke, når man først er blevet fortrolig med den.

Den er vel også forudsætningen for, at mennesker overhovedet bringer børn til verden. Ethvert nybagt forældrepar ved at det mirakel, de står med i hænderne, en dag skal dø. Og at der dén dag vil være ulykke, gråd og tænders gnidsel hos de efterladte omkring det. Alligevel sætter man ufortrødent børn i verden. Og bliver ved med det. Og ved.

Til en verden, ovenikøbet, hvor der netop i disse tider er et stærkere potentiale for håb end længe. Om man så må sige. F.eks. kan man håbe på, at den islamistiske terror en dag forsvinder, eller at krigen i Syrien ophører, eller at teknologien vil bortviske den truende klimakrise, eller at al tyranni vil ophøre, eller at folk begynder at tale pænere til hinanden, også på de sociale medier. Det sidste sker dog næppe. Men man kan jo håbe.

LÆS OGSÅ: VI SKAL NOK KLARE DEN

Lige som man kan håbe, at Danmark en dag generobrer positionen som verdens lykkeligste land. Hvad der skal til før det sker, er ikke aldeles gennemskueligt. I alle årene, hvor vi lå nummer et, var det populært at antage, at det skyldtes det veludbyggede danske velfærdssamfund. Men nærlæser man kriterierne for placeringen på listen er der nu andre elementer i spil også. Et godt helbred og frihed til at foretage livsvalg, eksempelvis. Det er også sådan, at eksempelvis det liberale modelsamfund Schweiz ligger nummer fire på listen, kun et mulehår efter Danmark. Så måske er der flere mulige veje tilbage til toppen?

Uanset hvad håber jeg i det mindste, at alle I derude som læser med nu, har og har haft en påske, der har tilladt jer at håbe lidt på noget. Hvad end det måtte være. Det håber jeg virkelig. Glædelig påske!

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ FACEBOOK

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ TWITTER

16 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Det eneste interessante ved dette blogoplæg er vel følgende citat:

  “For som jeg konstaterede allerede for fem år siden, da den samme rapport var lidt anderledes opbygget, er forskellen i lykkeniveau monumental alt efter, hvordan man spørger. 2012-rapporten var opdelt i to lister. Spurgte man, om folk generelt var tilfredse med deres tilværelse, lå Danmark dengang nr. 1. Spurgte man derimod, om folk var lykkelige i går, kom Danmark ind på en beskeden plads omkring nr. 100 i en sandwich mellem Rwanda og Albanien.”

  Som man spørger, får man svar 🙂

 2. Af Birger Nielsen

  -

  Må man som mangeårig abonnent tillade sig at spørge, om Berlingske er ved at udvikle sig til et menighedsrådsblad, hvor indlæg fra abonnenter, som ikke tror på guder, engle og kødelig opstandelse, blot bliver slettet. Det er da uforskammet.
  Jeg mener selv, at mine religionskritiske indlæg er både saglige og sobre, men alligevel bliver de hos visse bloggere negligeret, selv de egentlig holder sig til emnet. Derimod ser man ofte rabiate og usaglige argumenter slippe gennem, når blot de følger bloggerens smag.
  Er det et sagligt diskussionsgrundlag ?

 3. Af Elizabeth Vin rassow

  -

  Har altid hadet påsken, på nær det billige lammekød efter påsken.
  Der er mange lykke organisationer derude. Flere med hovedkvarter i Danmark. 🙂

  Den borgerlige regerings politik er grunden til at DK er i frit fald på lykken.Det hele sejler i statsfjendtlig virksomhed mod danskeren nu. Og deres massive indførelse af løndumpere har uden tvivl hjulpet også da 10% nu er udenlandske.

 4. Af Gert Hansen

  -

  ‘Gudskelov er vi ikke længere verdens lykkeligste’.

  Vil det så også sige, at vi ikke længere er dem der tager flest lykkepiller?

  Og rykket ned på listen over alkoholforbrug?

  ‘Velfærdssamfund’? Ha – næh, der har helt andre årsager.

 5. Af Orla Guude

  -

  Som amerikanske “managere” lærer om disciplinering af deres medarbejdere :

  “We all want you to be happy – and if you are not happy we have got ways to make you happy!”

 6. Af K. A. Pedersen

  -

  Fin satire, men spildte ord på Balle Lars.

 7. Af P Christensen

  -

  Det er ren relativitets-teori.
  Der er forskel på at være lykkeligst og på at være lykkelig på en absolut skala.
  Men kan sagtens være lykkeligst, men ulykkelig,

 8. Af Arne Nielsen

  -

  Den der med at påsken skulle være de vigtigste dage på året og ikke julen er der da vist kun præster, der mener. Tom Jensen tager fejl. Den vigtigste dag på året er julen, og det har det været længe før kristendommens indførelse her i landet, ja, længe før Joshua fødsel. Så kom ikke her. Og når nordmændene scorer højere på lykkebarometret, er det jo fordi de vader i penge, så blandt mere normale lande er vi stadigt nummer ét. Og hvad skyldes det så? Jeg vil hævde, at det i høj grad skyldes vort gode valgsystem, som tillader, at det politiske niveau hurtigt reagerer på nye strømninger i befolkningen, og fordi vore politikere er gode til at bringe de holdninger op, som rent faktisk findes ude i befolkningen. Folk føler sig repræsenterede, hvilket befordrer følelsen af ansvar blandt folk. Det er der mange lande, som kunne lære noget af. Men der er hele befolkninger, som er galt afmarcherede, f.eks. det tyrkiske folk, som jo har konsekvent fremturet med holdninger, som er helt uacceptable, og som herhjemme ville blive afvist over en bred bank. Det er jo klart, at sådanne lande scorer lavt på lykkebarometret.

 9. Af Jan Petersen

  -

  Hvorfor går en chefredaktør i øvrigt ikke efter at gå tilsyneladende manipulerede nyheder efter i sømmene? Jeg tænker her på Finansministeriets seneste rapport omkring samfundets omkostninger omkring asylansøgere-flygtninge-indvandrere. Tal nævnt på 28-33 mia kr pr år. MEN data er baseret på 2014 oplysninger. Et eller andet stemmer ikke. Hvorfor i himlens navn skulle man i 2017 IT-tider basere oplysninger på 2014 data? Med mindre, der er en skjult dagsorden dermed. Lidt mere interessant end en ligegyldig – også manipuleret – lykke statistik!

 10. Af N. Jensen

  -

  Iflg Transparency International skulle vi endda være (vistnok) verdens mindst korrupte land !

  Ha, ha, ha !

  Sandheden er jo den, at landet SEJLER i korruption, gedulgte interesser, og simpel uduelighed

  Bare for at nævne et par problemer:

  Partiernes hemmeligholdelse af hvem, der giver hvor meget til partiet

  Medicinalindustriens korrumpering af sundhedsvæsnet

  Praktiserende læger, som pusher virkningsløse piller

  NGO’er som får milliontilskud, trods de modvirker statens interesser (MSF, WWF, m.fl.),
  til gengæld for så at levere lukrative retræteposter til politikerne.

  Regioner, hvor landsbytosser har rådighed over milliardbudgetter

  En professionel hær af småtbegavede lejesoldater, som ikke kan undslå sig for at deltage i USA’s oliekrige i mellemøsten.

  Massevis af karteller, som konkurrencestyrelsen ikke griber ind overfor

  Megastore IT projekter som ofte ender i rene katastrofer, senest Siemens nye signalsystem

  Vores ukuelige tro på grøn omstilling, og dermed tåbelige fejlinvesteringer i urentable havvindmølleprojekter, hvor regningen bliver tørret af på underklassen i form af verdens højeste elpriser.

  Et tysk – svensk – fransk kongehus som vælter sig i arvelige privilegier

  En statstøttet overtro, med en lille hær af forkyndere (mest kvindelige, forstås) som søndag efter søndag udlægger teksten for os.

  Veritable statsfinancierede løgnefabrikker som DR og TV2

  Men jeg stopper her, før jeg bliver udsat for Berlingskes jernnævecensur

 11. Af Uffe Staulund

  -

  @ N. JENSEN,

  Tak for en god replik til Tom Jensens Blog.
  Jan Petersen’s råb om hjælp til at forbedre journalistikken er ligeledes velanbragt.
  Desværre er aviserne på vej ned ad slidsken. Gode journalister’s artikler drukner i smagløse annoncer, fordi avisernes ejere vil have sorte tal på bundlinien.
  Det er teknologiens mulighed for at læserne kan være on-line, som ødelægger den gammeldags avis.

 12. Af Poul Tranberg

  -

  Tak, i lige måde. Din artikel gav mig håb. Men så længe vi vedbliver blandt de 5 bedste er håbet jo begrænset. Men alligevel. Venligst.

 13. Af J Andersen

  -

  Det er jo klart vi ikke længere er verdens lykkeligste, når politikerne gang på gang tager røven på dem der har valgt dem, nemlig folket.
  Se på hvad de bevilger sig selv i pensioner og hvad ved jeg, det ender vel med at de vil indføre en lovgivning, så deres børn kan arve deres plads i folketinget.
  Hvorfor jeg tror det, prøv at se på hvad der er blevet givet til erhvervslivet og nu de rigeste i form af skattelettelser og nedsættelse af arveafgifter, så derfor.
  På et tidspunkt vil dette medføre en reaktion fra folket, der behandles som stemmekvæg og hvor de dårligst stillede bliver endnu værre stillede, uden at der er nogen reaktion, ikken engang de såkaldte socialdemokrater reagerer. De dårligst stillede og pensionisterne burde alle stemme på Enhedslisten, kan desværre ikke skrive SF da de jo er gået om bord i borligheden sammen med socialdemokraterne, der ikke mere er sociale. De stemmer nemlig for nedsættelse af alle ydelser til de dårligst stillede i hele samfundet, men gerne for skatte lettelser til de bedst stillede..

 14. Af Finn Bjerrehave

  -

  Prøv at se programmet Detektor DR2, så må vi håbe at vi ligger langt nede i vurderingen, nemlig
  løgn fornægtelse bedrag lyder konteksten konstant på, og ingen Politikere Journalister rynker brynene, og få bliver rystet, men jeg er skuffet.
  Tidende igen. Finn Vig

 15. Af Niels Peter Lemche

  -

  N. JENSEN, tja, men hvad siger det så om korruptionen ude i den store verden? Når det stpr så galt til i et Danmark, som du betragter som gennemkorrupt, hvordan er det så i alle de andre lande? Det er nok i det lys at du skal se målingen.

 16. Af N O Nielsen ( Niller)

  -

  Gudskelov er vi ikke verdens lykkeligste ! Har vi nogensinde været andet end en nation af navlepillende små neurotiker på psykofarmaka ?
  Leif Panduro har i sine fortællinger på glimrende vis afdækket den danske folkesjæl her i nyere tid.

Kommentarer er lukket.