Det post-civiliserede samfund

Af Tom Jensen 65

Engang i forfjor kørte jeg med toget. Ja, skal det siges, det har jeg gjort flere gange siden, hvilket mest af alt er en påmindelse om min engleblide tålmodighed og mit overbærende sind.

Jeg rejste mod det sydfynske, og jeg havde ikke provianteret til strabadserne. Det skal man ellers huske, eftersom DSB jo for længst har nedlagt salgsvognene ombord. Det lod sig ikke gøre at lave forretning ud af kaffe og pølser med brød til overpris faldbudt til en togstamme mennesker, der ikke var i stand til at foretage sig andet end at krænge kreditkortet ud af læderet og købe, bare købe. Jeg gad godt se de tal, der lukkede den gesjæft.

Kører man med toget nu om stunder kan man være heldig, at der sælges en snackpose med lidt sødt, lidt salt og lidt vand fra et pantry i en åbningstid, som på en intercitystrækning fra metropol til jysk hede breder sig over et kvarter. Så luksuriøst var det ikke dén morgen mod Sydfyn. Brødflov trak jeg ud til automaterne, der afløste salgsvognen, men de var alle tomme. Det var nok heldigt, for til gengæld var toiletterne defekte. Internettet virkede heller ikke. Hvilket forhindrede mig i at meddele mig om mine genvordigheder til omverdenen, før vi noget forsinkede nåede frem til destination Odense, hvor jeg kastede mig ind i en frelsende lokalbane sydpå.

LÆS OGSÅ – IC4-AFLYSNINGER FORTSÆTTER MINDST TO UGER ENDNU

En civilisation kendes på mange forskellige ting. Hvordan man opfører sig over for hinanden, for eksempel. Det er derfor de sociale medier både er vidunderlige og forfærdelige. Alle kan alt. Desværre gør de det så. Hvorved civilisationens ypperste udviklingstrin ofte forekommer uciviliseret i svær grad. ”Lad dog være!”, tænker man gang på gang ved synet af, hvad folk rent faktisk skriver om og til hinanden. Men det gør de ikke. Lader være, altså.

Det er formentlig kun en fortænkt sammenhæng udviklet i en forstyrret chefredaktørs bedagede hjerne, men måske er netiketteløsheden blot en brik i en mosaik, et mønster.

For er det ikke som om grundfæstede strukturer omkring os til stadighed smuldrer, eller er det bare mig, der er ved at blive gammel? Det kan også være begge dele. Det er faktisk temmelig sandsynligt. Der er blot dét, at gammel – det bliver man altså. Den øvrige smuldren burde man vel have folk til forhindre.

LÆS OGSÅ – KAN SPAREPLAN TIL MILLIARDER GØRE POSTNORD TIL EN LUKRATIV, SALGBAR FORRETNING?

I denne uge var det således posten, der endeligt syntes at krakelere. Et udspil fra ledelsen om en redningsplan for det nødstedte Postnord opererede med en genial plan om kun at udbringe normal post én gang om ugen, fyre nogle tusinde medarbejdere og samtidig bede om 2,3 milliarder kroner fra de skaffende skatteydere.

Man undrer sig næsten over, at Postnord ikke gik hele vejen. Måske skatteyderne hellere vil spare pengene og aflevere posten selv?

Sidste sommer var jeg og familien i Frankrig. Vi sendte, som man jo gør, da en email eller SMS fra feriedestinationen til slægtningene derhjemme på én eller anden måde ikke er helt det samme, flere postkort afsted. Det viste sig at være billigere at sende et kort fra Frankrig til Danmark end havde vi afsendt det fra en naboby i Danmark.

Det er ikke mærkeligt, at den digitale revolution byder på udfordringer for posten. Det overraskende består i, at udfordringerne synes at være så meget dybere i Danmark end de fleste andre steder, præcis lige som man må undre sig over, at tog kan afgå til tiden i omkringliggende lande, ovenikøbet med fungerende caféer og toiletter ombord. Det er egentlig helt vildt at tænke på, at det kan lade sig gøre.

LÆS OGSÅ – REFORMER SKABER VÆKST I DEN PRIVATE VELFÆRD

Nu er jeg ikke nogen fan af et megalomant offentligt forbrug. Tværtimod. De offentlige udgifter i Danmark er verdensrekordhøje. Skatterne nogenlunde det samme. Den gamle løgnehistorie om, at mennesker i Danmark tjener forskelligt, men alle får 14.000 kroner udbetalt, er muligvis netop en løgnehistorie, men fuldstændig fake er den omvendt ikke.

Vi betaler mest og forbruger mest i et velfærdssamfund, hvis fangarme har fat i alle dimensioner af vore liv. Hvilket gør gåden så meget desto større om, hvorfor det ikke lader sig gøre at udbringe et brev, sende et tog uden bombede lokummer afsted til tiden, eller for den sags skyld tilbyde patienter særligt på sygehusenes medicinske afdelinger eller de ironisk døbte ”akutklinikker” en blot nogenlunde anstændig behandling. Man kunne også tænke den tanke, at en så polstret offentlig sektor som den danske magtede at undgå udstedelse af kræftdiagnoser live på gangene i fuld offentlighed på nogle sygehuse. Men nej; det lykkes ikke altid.

LÆS OGSÅ – VENTETID OG SMERTER PLAGER PATIENTERNE PÅ SKADESTUER

Og sådan er der så meget. Når man eksempelvis for nylig har oplevet en nær pårørende fortælle, at en sygeplejerske på en medicinsk afdeling uvarslet forsøgte at montere en slange med intravenøs antibiotika på håndryggen af hende, bogstaveligt talt mens hun var i færd med at få fyldt sin tallerken med frokost fra den fremsatte buffetvogn ude på gangen, da tænker man uvilkårligt den samme tanke, som strejfede mig den dag i toget, der adstadigt tøffede mod Odense: Er det virkelig civilisationen som vi kender den, der er ved at gå under, eller har vi muligvis bare mistet enhver sans for, hvordan man administrerer fællesskabets midler?

I ingen af tilfældene fik jeg svar. I toget fordi jeg blev afbrudt af togføreren, der ville se og scanne min billet. Det vil sige…. scanneren virkede ikke. Jeg undlod at spille overrasket.

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ FACEBOOK

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ TWITTER

65 kommentarer RSS

 1. Af Niels Larsen

  -

  Ja. Men lige så veg og ubeslutsom som altid.

  Der er sgu ikke meget statsmand i ham. 🙁

 2. Af Jan Petersen

  -

  Vor nuværende statsminister baserer sin folkelige magt på ca 30% af vælgerne. I øvrigt lidt mindre end gode gamle A H baserede sin magt på 🙁

 3. Af Niels Larsen

  -

  Hvor stor opbakning har den nye fascist i Ankara egentlig?

 4. Af Johann Walizscki

  -

  @JAKOB S. RASMUSSEN – 12. MARTS 2017 14:42
  Hvis den tyrkiske ministerpræsident som vil besøge vort post-civiliserede samfund og får pinlige spørgsmål, kan han altid sandfærdigt svare, at Tyrkiet indtil videre er et præ-civiliseret samfund; derfor.
  Landet har dog ansøgt om at komme på skolebænken i EU, for at kvalificere sig til en position som civiliseret samfund.
  Det skulle nok kunne lykkes om ca. 632 år, hvis Tyrkiet altså får lært at sætte religion for sig og sekulær stat for sig; ligesom med snot og skæg. Religion er snot og sekulær stat er bare skæg.

 5. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Flere medier beretter om, hvordan dansk-tyrkiske tilhængere af Erdogan forfølger dansk-tyrkiske tilhængere af Gülen- bevægelsen – i Danmark.

  Det er mere end rigeligt, at Erdogans tilhængere benytter sig af chikane og andre udemokratiske metoder mod deres politiske modstandere i Tyrkiet; vi skal ikke Tyrkiet at eksportere landets interne, politiske konflikter til Danmark – eller resten af EU, for den sags skyld.

 6. Af Helge Nørager

  -

  Jeg er ikke den eneste i verden som anser digitaliseringen som et tilbageskridt, i forhold til sikkerhed.

  “John Sawers, the head of MI6 from 2009 until 2014, said in a BBC Radio 4 documentary, The New World: Axis of Power: “We need to have systems which are robust … The only trouble is, the younger generation of people expect to be able to do things remotely and through electronic devices.

  “Bizarrely the stubby pencil and piece of paper that you put your cross on in the ballot box is actually much more secure than anything which is electronic.”

  Kilde.
  “https://www.theguardian.com/uk-news/2017/mar/12/british-democracy-at-risk-from-russian-hackers-says-gchq”

 7. Af Jakob Rasmussen

  -

  Mon ikke Løkke forstår, at der er god grund til, at forhindre tyrkiske politikere i, at eksportere Tyrkiets eksplosive, etnisk-religiøse konflikter til EU-landene, af hensyn til den interne sikkerhed i EU.

  Det handler primært om, at undgå trusler og konflikter mellem herboende Gülen-tilhængere, Erdogan-tilhængere og tyrkiske kurdere, der drømmer om selvbestemmelse.

  Uddrag fra “Dødstrusler og tilsvininger: Overgreb skaber tyrkiske tilstande i Europa” af Allan Sørensen, Berlingske 17. September 2016:

  “Trusler får Europas tyrkiske Gülen-tilhængere til at dukke nakken. Tysklands indenrigs-ministerium frygter, at overgreb vil tage til.”

  “»Der har været en skarp stigning i kriminelle handlinger mod Gülen-tilhængere siden kupforsøget,« står der ifølge det tyske dagblad Handelsblatt i nylig rapport fra Tysklands indenrigsministerium.

  Holland, Belgien, Tyskland og Danmark har tilsammen noteret tusindvis af overgreb og trusler.”

  “I mange europæiske byer har Erdogans støtter lavet lister over Gülen-tilhængere. Ligesom i Tyrkiet vokser listerne for hver dag. Den tyrkiske regering retfærdiggør fængslinger og fyringer af mange tusinde dommere, journalister og skolelærere med, at det er en del af kampen for demokrati og ytringsfrihed. Erdogan-tilhængernes kritik af de internt tyrkiske spændinger i Europa rammer præcis samme tone.

  »Kampagnen i Europa mod Tyrkiet og dets legitime præsident Recep Tayyip Erdogan truer både tanke- og ytringsfriheden og den politiske etik,« skriver den tyrkiske klummeskribent Melih Altinok i dagbladet Daily Sabah. Her kalder han Gülen-tilhængere for terrorister og kalder det faktum, at EU-lande lader Gülen-aktivister »operere frit« for en »inkvisition mod Erdogan-tilhængere«.”

  Derudover er der store konflikter mellem tyrkiske kurdere og tyrkiske chauvenister, som Tyrkiet heller ikke skal have lov til, at eksportere til hverken Danmark, eller resten af EU.

  Det er mere end rigeligt, at Erdogans tilhængere benytter sig af chikane og andre udemokratiske metoder mod deres politiske modstandere i Tyrkiet; vi skal ikke Tyrkiet at eksportere landets interne, politiske konflikter til Danmark – eller resten af EU, for den sags skyld.

 8. Af Allan Hansen

  -

  – Hvad sagde jeg! (?)
  Obama er en neger og muslim fra Afrika – sorry:
  Obama er fuld af lort og løgne!!!
  ( atomvåben til Iran, er en historisk skandale!!!

  http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/obamas-halvbror-med-kontroversiel-udmelding-barack-er-foedt-i-kenya/6570601

 9. Af Bjørn Sørensen

  -

  Den Danske Model er en træt gammel mand, som humper mod historiens losseplads.
  Problemet er at flertallet er afhængige af den, hvorfor det er umuligt at gennemføre de nødvendige reformer.

  Når man ved lov garanterer gratis forsørgelse, er det klart at folk vil udnytte systemet.

  Folk og fæ i den offentlige sektor har ikke forbedret produktiviteten de sidste 70 år, det til trods har de fået lønstigninger, lange ferier, fraværsbetaling og garanterede pensionsordninger.
  Er det så svært at forstå hvorfor den offentlige service konstant bliver forringet, når man bruger det meste af tiden til at kontrollere kontrollen.

  Halvdelen af befolkningen er ved at blive overflødig gjort, hvorfor presset på statens ydelser konstant stiger, og skatterne er ved at kvæle legal aktivitet.

  Vi er ved at nærme os mellemøstlige tilstande hvor store dele af befolkningen lever af sorte eller illegale aktiviteter.

  Vores politiske og samfundmæssige model er i en skakmat situation, som den nuværende magtstruktur ikke formår at ændre.

 10. Af J Nielsen

  -

  “Jeg er ikke den eneste i verden som anser digitaliseringen som et tilbageskridt, i forhold til sikkerhed.”

  Digitalt er discount. Der skal spares penge, koste hvad det vil.

 11. Af Finn Larsen

  -

  Kiggede lidt på Presselogen mens jeg spiste. Diskussion og hvilke tal for omkostningen af plejehjem der er det rigtige. Pressefolkene hakker løs på hinanden og forsøger på bedste vis at fremføre deres tvivlsomme politiske budskaber.
  Der er kun en interessant oplysning i dette indslag – tallets størrelse.

  1500 kr. pr. dag pr. beboer.

  Ingen studser over hvorvidt de rent faktisk afleverer 1500 i skat om dagen og således ville være i stand til at betale for deres gamle mor.
  Tallet dækker kun over udgifter til at bo. Udgiften til sundhedsvæsen kommer oveni.
  De fleste er enige i at disse udgifter skal afholdes. Men hold så op med at pive over dårlig service og høj skat.
  Se i øjnene at der er kun et interessant tal der forklarer hele udviklingen i vores samfund.

  #gamle divideret med #skatteydere

 12. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  “Vi er ved at nærme os mellemøstlige tilstande hvor store dele af befolkningen lever af sorte eller illegale aktiviteter.”

  Ja, det er på tide, at Skat bliver styrket, så alle disse asociale moms- og skattesvindlere ikke kan slippe afsted med deres grove forbrydelser mod det danske samfund.

  Men spidsborgerne har det tilsyneladende fint med, at Skat er groft underbemandet, for de betyder jo, at de selv kan slippe afsted med deres fiflerier.

  De foretrækker tilsyneladende at Skat er så underbemandet, at udenlandske svindlere kan benytte momsrefusionen som et tag-selv-bord, og snyde os alle for milliarder.

  Når spidsborgerne behandler staten som en fjende, der må snydes med alle midler, og hellere ser, at Skat bliver snydt for milliarder, end at Skat har den bemanding, der skal til for at stoppe snyderiet, så er det ikke noget under, hvis landets økonomi halter.

  Spidsborgerne er åbenbart mere solidariske med muslimske milliardærer, der snyder staten for milliarder i momsrefusion, selvom det er dem selv, der kommer til, at betale det meste af regningen for svindlen…

  Hvis de mellemøstlige samfund også var velfærdssamfund, ville der iøvrigt ikke komme velfærdsflygtninge til Danmark.

 13. Af Helge Nørager

  -

  Post civiliserede, er et samfund hvor børn skal betale arbejdsløse forældres huslejer.

  JP kan berette om at 2000 familier på kontanthjælp mister bolig støtte pga børns fritidsarbejde.
  Forklaring børns, skattepligtige indtægter indregnes i hustands indkomst, så bolig sikring ryger.

  Post civiliseret eller bare modbydelig liberal politik ?.
  .

 14. Af Niels Lemche

  -

  HELGE NØRAGER, men var det anderledes i gamle dage. Du husker givetvis Keld Petersen til torskegilde i “Vi er allesammen tossede”.

 15. Af P Christensen

  -

  Post civilisationen er et samfund, hvor (selverklærede) liberale mener
  at folk skal deporteres til kommunistlandet Kina

  http://www.b.dk/globalt/anders-samuelsen-alle-danskere-skulle-sendes-til-kina

  Eller er der mon blot tale om ideologien “grådighed”, hvor man er ligeglad
  med kilden ?

Kommentarer er lukket.