»Løgnepressens« ansvar

Af Tom Jensen 62

Forleden var jeg sammen med nogle hundrede andre mediefolk fra hele verden i et par timers selskab med Ukip’s nu forhenværende leder Nigel Farage. Manden der kæmpede i mere end 20 år for at bringe Storbritannien ud af EU, og som ved Brexit-afstemningen 23. juni lykkedes med sit forehavende. Farage kan man mene meget om. Han er en meget farverig og underholdende type. Hans holdning til briternes fremtid i Europa kan man med rette problematisere. I stedet for at blive og forsøge at reformere Den Europæiske Union, valgte briterne med Farage som frontkæmper at vende EU ryggen. Det kan blive et problem – for både EU og for briterne.

Men omvendt er Nigel Farage en af den slags politikere, der siger tingene uden omsvøb. Det gælder også om medierne, og det var netop derfor, Farage var inviteret med til den EBU-arrangerede News Xchange-konference, som i denne uge blev afviklet i DR Byen. Her gav Farage de klassiske medier en opsang. Han anklagede dem for at have mistet forbindelsen til den brede befolkning og de bekymringer og dagsordener, der betyder noget for de fleste. Han gav et eksempel: Mange mediers begejstrede beskrivelser af vindenergi på den ene side. Og manglende interesse for folks bekymring over stigende elregninger på den anden side.

Jeg er bestemt ikke enig med Farage i alt, men ikke desto mindre kan det være klogt at lytte for os, der arbejder professionelt i medierne. Nigel Farage holdt tilstanden i svenske medier (i hvert fald indtil for nylig) op som skrækeksemplet på, hvad der kan ske, når medier bevidst eller ubevidst sætter et holdningsmæssigt filter op foran journalistikken og derfor undlader at belyse visse temaer: »Sverige er formentlig det værste land i den vestlige verden, du kan ikke i de svenske medier føre nogen form for intelligent debat om immigration og kriminalitetsstatistik«, sagde han.

Undervejs i debatten var der noget, som slog mig. I den store koncertsal i DR Byen sad vel 600 mediefolk fra mange lande. Man var ikke i tvivl om, hvor størstedelen af sympatien i salen lå. Den lå ikke hos Farage. Når han blev angrebet af andre paneldeltagere, blev der flere gange klappet. Bifaldet var derimod aldeles sporadisk, når Nigel Farage leverede sine skarpeste pointer. Helt påfaldende blev det, da en konferencedeltager på første række fik ordet. Han hedder Elmar Thevessen og er en fremtrædende person i tysk presse: Vicechefredaktør og nyhedsdirektør på den store tyske TV-kanal ZDF.

Thevessen fik mikrofonen og gav først en indrømmelse: ZDF havde ikke været gode nok i deres dækning af det nye tyske protestparti AFD (Alternative Für Deutschland) og flygtninge- & migrantkrisen. Man ville fremover, oplyste Thevessen, dække AFD på samme måde, som man dækker andre politiske partier. Alene den erkendelse burde jo få en og anden til at tabe undermunden i forbløffelse, for det må jo betyde, at man indtil nu har dækket AFD anderledes end andre partier. Men ikke desto mindre: En erkendelse var det da. Også Nigel Farage nikkede anerkendende.

Men så kom det: Beslutningen om at justere dækningen havde skam en målsætning. For ZDF er åbenbart nået frem til, at en »normaliseret« dækning af Alternative Für Deutschland vil være det bedste redskab til bekæmpelse af den populistiske bevægelse over Europa, som AFD – og Nigel Farage i øvrigt – er udtryk for, mente Thevessen. Så burde kæben være helt nede ved gulvet. Sagde han virkelig det? Ja, det gjorde han – for derefter at anklage Nigel Farage for fremmedhad, hvilket udløste et meget underholdende skænderi, som man kan se udspille sig her:

SE: SKÆNDERI MELLEM NIGEL FARAGE OG TYSK ZDF-DIREKTØR

Hvad er der galt med dén bemærkning fra den tyske TV-direktør? Jo, den indeholder selve essensen af mediernes tillidskrise i forhold til en del af befolkningen. Det er en krise, som er blevet forstærket af nye, sociale mediers fremkomst, der har givet alle en stemme. Men som ikke af os i de klassiske medier alene kan tilskrives medieudviklingen. Vi er også nødt til at se os selv i spejlet.

Det er en realitet, at en del mennesker – udover at have tabt tilliden til politikerne og andre af samfundets autoriteter og institutioner – har mistet troen på, at de klassiske medier har evnen og viljen til at dække verden, som den er og ser ud. Hvis medierne reagerer på dette ved at ville dække verden med det udtrykte formål at bekæmpe de politiske bevægelser, som mange af disse mennesker støtter, så tror da pokker, at tilliden smuldrer.

Sætter man den slags filter op foran sig, da ser man jo netop ikke verden, som den er. Man gør det stik modsatte. I stedet må det være en opgave uden berøringsangst, uden frygt for at blotlægge tabuer eller ubekvemme sandheder at tage folk alvorligt. Beskrive deres bekymringer og tanker. Afdække samfundets problemer, også når det handler om så betændte emner som indvandring, velfærd, kriminalitet, islam eller for den sags skyld vindenergi og klima. Være ægte nysgerrig, bruge øjne og ører, lytte. Også til dem, der siger det, mange helst ikke vil høre.

Gør medierne det dygtigt og uden underliggende aktivistisk-politiske dagsordener, da kan vi genvinde folks tillid og sende fake news og fringe-medier tilbage til obskuriteten. Men det er grundlæggende op til os selv, om det lykkes. Eller om vi, som ZDF-direktøren forleden, vælger den direkte vej til fornyet mistillid og dermed irrelevans.

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ FACEBOOK

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ TWITTER

62 kommentarer RSS

 1. Af Svend Jensen

  -

  Det er Løgnepressens ansvar når de højreekstremistiske meganationale populister svinger naziarmen op til hilsen, tager skråremmen samt de langskaftede støvler på og føler trang til at invadere Polen.
  De normale danskere forstår, at de aldrig lever op til Løgnepressens, de radikales og venligboernes berettigede krav.
  Hver dag skal danskerne kramme en muslim og tilbyde ‘hen’ hengivenhed og respekt.
  Har du snakket med din musse i dag og husket at gemme al bacon’en og sprutten?
  Husk, at det vigtigste i verden er at supporte de multikulti-berigende i alt hvad de forlanger – ellers bliver staklerne radikaliserede.
  Hvis danskerne skal udsættes for den underkastelse, er det forståeligt at danskerne bliver radikaliserede – takket være Løgnepressens syge propaganda og manipulation.

 2. Af Allan Hansen

  -

  Om at bage en kage,,,
  – Et liv af løgne – eller løgnes liv?

  Jeg så tilfældigvis en dansk film ( ser normalt aldrig dansk TV ).
  Men lige denne film fangede min opmærksomhed fra første sekund.
  Jeg mener den hed ” Adams æbler,, eller noget i den retning.
  Stort set alle figurerne, var fanget i en eller anden tragisk livsløgn
  eller selvbedrageri eller begge dele? – og dog er der én, der
  lære, at bage en kage – måske en løgnekage? Men dog en kage!

  God dansk film,,

 3. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt en meget god artikel om løgnepressen på TV2.dk, der rapporterer om “umenneskelige forhold” i Ungarn, UDEN at stille et eneste kritisk spørgsmål til de “umenneskelige forhold”. Renlivet politisk bias Joseph Goebbels magthaver propaganda:

  “Regeringen opgiver at sende asylansøgere tilbage til Ungarn”
  http://nyheder.tv2.dk/politik/2016-12-04-regeringen-opgiver-at-sende-asylansogere-tilbage-til-ungarn

  Efter min mening – dybt kriminelle forhold der tilsidesætter såvel Schengen- som Dublin konventionen 🙁

  Findes begrebet retssamfund overhovedet længere i Danmark / EU ?

 4. Af Allan Hansen

  -

  Om studiemusiker.

  Hvem er alle disse gode musiker, som vi lytter til hver dag?

  Nuvel, en amerikansk studiemusiker møder, hver dag
  kl. fra 9 til 16. I løbet af dagen vil han/hun spille alle tænkelige
  slags musik fra rock, blues, jazz, bossa eller klassisk etc.

  Her et lille klip, om musiker, der går på arbejde:

  https://www.youtube.com/watch?v=Fx0kpMR20nY

 5. Af Flemming Rasmussen

  -

  Din egen avis er jo desværre kraftigt medvirkende til den kedelige udvikling. Hvordan kan det f.eks. være at Poul Høi stadig skriver for avisen?

  Og hvordan kan I tillade at en journalistelev får trykt sin fanlitteratur med en overskrift om hvor snedig den siddende amerikanske præsident er?

  Engang var I et ekko af virkeligheden. Nu er ekkoet tomt. Desværre.

 6. Af Niels Larsen

  -

  @ Jan Petersen: “Findes begrebet retssamfund overhovedet længere i Danmark / EU ?”

  Begrebet findes, ja.

  men så er alt også sagt.

  Det anvendes ikke længere, da forbryderen beskyttes (bl. a. via navneforbud), mens offeret forfølges (bl. a. via bøder).

 7. Af Thomas Nielsen

  -

  Det faktum at Elmar Thevessen offentligt står ved, ja lyser af stolthed over at støtte en bestemt politisk agenda siger alt: Sådan ER mainstream-medierne i Europa. Sådan ER DR og TV2. Og på lange stræk også de store dagblade i Danmark.
  Læg bare mærke til én ting: Det er nu blevet normen, at mainstream-medierne IKKE omtaler en gerningsmands etnicitet eller nationalitet, til trods for at kriminalitet blandt flygtninge og indvandrere er et af tidens vigtigste teamer. Selv i efterlysninger har jeg observeret det, hvilket jo er helt i skoven. Heldigvis er der medier som 180 grader, Uriasposten og Avpixlat (svensk) hvor man får hele historien, men det understreger Tom Jensens pointe. Nu mangler vi bare at han som chefredaktør på Berlingske sætter handling bag de fine ord: Lad Berlingske Tidende blive kendt som avisen der orienterer læserne om virkeligheden, uden politisk filter. Tænk at det kan være nyskabende, ja breaking news i dansk journalistik!

 8. Af Allan Hansen

  -

  Om Løgnerparadokset!

  Hvis jeg nu siger, at jeg er fuld af løgn
  – så lyver jeg jo ikke.
  Hvornår lyver man?
  Hvis jeg siger, at lyver eller lyver uden, at sige det?

  Måske er vi alle fulde af løgn (?)
  Kun én ting kan man være sikker på
  – naturen taler altid sandt!

 9. Af Jorn D.

  -

  Den europæiske menneskeretsdomstol’s domme virker ødelæggende på Europa
  da
  de hele tiden indtænker / indfortolker nye ting ind, der bevist ødelægger Europa
  og
  alle faktisk ikke beskytter menneskerettighederne i Europa
  men
  kun syntes, at fremme islamiseringen af Europa
  men igen
  hvorfor skulle europæerne have dårlig samvittighed
  overfor
  alle der tager på en farefuld færd over middelhavet i stedet for en sikker gåtur til Israel
  og
  “multi multi koster kassen” benægterne i den Lügen presse er elitens nyttige idioter
  men
  pas på I medier for fremover vil alternative gratis medier efterhånden tage over

  ironi.mus

 10. Af Lars Nybro Munksgaard

  -

  Hatten af, Tom. Det er en offentlig erkendelse, der afføder respekt. Det er den slags, der skal til, for at genvinde respekten. Man kunne også lade sig inspirere af Ekstrabladet der offentligt har meldt sig i kampen mid den politiske korrekthed. Det ville virkeligt batte noget.

 11. Af Hans-Micael Søndergaard

  -

  Jeg vil opfordre dig til at skifte udtrykket Løgnepresse (‘Lügenpresse’) ud med et mindre belastet udtryk 🙂 Du viderebringer et anti-parlamentarisk og udemokratisk begreb der anvendes til at delegitimere vores medier og vores presse! Jeg skrev tidligere idag i en tråd på Facebook! “Din nazistiske retorik afslører dig Hanne – *Lügenpresse* (nazisternes delegitimering af Weimarrepublikkens medier samt den oppositionelle presse fra 1923-1945) går måske som et almindeligt udtryk i dine kredse – men alle andre steder er det et udtryk for foragt for det demokratiske samfund.” https://hansmicaelblog.com/2016/09/08/de-autoritetstro-har-mistet-deres-tillid-til-og-respekt-for-demokratiet/

 12. Af Berlingskes journalistik | På sporet af et moderne liv

  -

  […] kan stole på – og hvilke de ikke kan stole på. Og det stiller de klassiske medier over for helt nye udfordringer og meget grundlæggende spørgsmål, samtidig med at alle medier verden over er i færd med at […]

Kommentarer er lukket.