Det er uhyyyggeligt

Af Tom Jensen 35

Forleden lavede jeg en novemberstormgryde. Ja, det var ikke fordi det stormede særlig meget. Men man skal jo finde en anledning. Og det er altså hyggeligt at kravle ind i sit køkken med en stabel råvarer og koge en gedigen gryde, mens det ved højlys dag er en mørk og stormfuld nat udenfor.

Allerbedsthyggeligst hvis det er på nippet til orkanstyrke, og man kan gyse lidt ved elementernes rasen med Peter Tanev gennem otte timers blæsevejrsfjernsyn på TV2 News, mens stormgryden simrer. Der findes ikke noget hyggeligere.

Det er så mit bud på hygge. Måske en lettere sygelig en af slagsen, vil nogen indvende, men vi har vel alle lov til at have vore excentriciteter.

Hygge, ja.

Sikke et år for hygge. 2016, dette år med Trump og Brexit og IS og Putin og migrationsstrømme og kulturelle koryfæers dødsfald. Dette år blev samtidig Year Of The Hygge.

Hygge blev et internationalt begreb. Utallige var de medier især i Storbritannien, men i virkeligheden overalt i Europa, som fandt anledning til at beskrive denne kernedanske tilstand, og ordet blev kun slået med et mulehår af den omsiggribende postfaktualitet, da Oxford Dictionaries skulle kåre årets ord. VisitDenmark har ikke været sen til at spotte trenden og få koblet sig på den.

Måske var der faktisk en sammenhæng mellem de ildevarslende tildragelser på kloden og den globale omfavnelse af ’hygge’.

Som Daily Telegraph skrev tilbage i august, da også dén avis forsøgte at favne begrebet og sætte forståelige ord på det:

“It has been one of those years. From tragic terror attacks to the fiercely debated Brexit results and a seemingly endless celebrity death toll (David Bowie, Prince, Victoria Wood and Terry Wogan, to name just a few), is it any wonder a recent Telegraph headline asked: ‘Is 2016 really one of the worst years in history?

So it seems that the stream of new books on hygge – the wellness trend originating from the world’s happiest nation – couldn’t have come at a better time.”

For overfor alle truslerne og grusomhederne og mærkværdighederne og alt de ildevarslende og utryghedsskabende skred og bevægelser – dér stod hygge:

”Hygge is about embracing things – enjoying cake, not checking work emails all weekend, spending time with friends and family. It’s about the simple, small pleasures that make life great, which perhaps sometimes pass us by,” sagde Emily Robertson, forlægger hos Penguin og udgiver af værket The Little Book Of Hygge, til Telegraph.

Se, allerede her skete der jo noget med hyggen. Med vores hygge. Det kernedanske ord hygge, et begreb af oldnordisk herkomst, der på den ene side er udefinerbart, men som vi ikke desto mindre alle ved præcis hvad er, fordi det er så kulturelt indlejret hos os som koldskål med kammerjunkere.

Pludselig er hygge ikke noget i sig selv. Hvadenten den er putningen af barnet, oplæsningen foran brændeovnen, boller med kakao, med vennerne på vinbar, den uendelige sommernat med guitaren ved lejrbålet, seks afsnit af Matador under dynen nytårsdag, novemberstormgryden og Peter Tanev på skærmen.

Pludselig er det ikke bare. Pludselig er det defineret i modsætning til noget. Krig, nød, krise, Brexit, globaliseringens truende understrømme. Heldigvis har man så hygge.

Det er blot ikke nødvendigvis, hvad de fleste har forstået ved hygge. Hygge er vel – for de fleste – ikke en reaktion mod noget. Hygge er bare …. hygge.

Forleden rullede et britisk dagblad så den endegyldige, totale politisering af hygge ud i et stort essay. Skribenten Charlotte Higgins tog i The Guardian under overskriften ”The Hygge Conspiracy” gidseltagningen af hyggen til nye ekstremer.

Nu er hygge ikke længere blot en sød, tryghedsfremkaldende reaktion på alt det onde; en besindelse i familiens eller bedste venners lag på, at verden trods alt, trods alle farer og trusler er god.

I sit essay i The Guardian vender Charlotte Higgins den forståelse på hovedet.

Nu er hygge slet ikke så hyggeligt mere. Tværtimod er det nærmest uhyggeligt.

Hun anerkender, at ”to Danes, nothing could be less political than hygge”. Hvorefter hun politiserer det big time:

“Hygge is, itself, “the place where politics are set aside”, Levisen told me. But it is precisely this sense that it is beyond politics – as well as its ubiquitous, irreducible Danishness (and thus not-foreignness) – that allows it to be mobilised by politicians, particularly those of the xenophobic far right, who have become a rising force in Danish politics over the past decade. (For those who idealise Danish society, it came as an unpleasant shock when it was reported earlier this year that parliament had approved a plan to strip refugees of their valuables, including jewellery and watches, with an apparent unconcern for any troubling historical resonances.)

A case in point is Pia Kjærsgaard, the founder of the anti-immigration, anti-Brussels Danish People’s Party, which is currently the second-largest party in parliament. Kjærsgaard has subtly projected herself as the protector of Danish hygge against the unknown forces of the globalised world. According to Nors: “Hygge is part of the whole set-up of the radical right wing in Denmark. Their commercials will have all the emblematic hygge symbols.”

Har I fattet pointen? Ellers bliver den slået fast med syvtommersøm i et efterfølgende afsnit med god hjælp fra Lotte Folke Kaarsholm, nuværende redaktør på Information og kommende vært på DR Deadline:

”The lightly encoded thought process, then, is that if hygge is uniquely Danish, and hygge can only be enjoyed by insiders, then migrants and outsiders will destroy the nation’s hyggelig atmosphere, and therefore effectively destroy Denmark. Lotte Folke Kaarsholm, an editor on the newspaper Information, said, “Of course hygge excludes. The whole problem with Scandinavia is that these countries can only really work if you shut the borders. You have all these ideals of kindness on the inside, but for our solidarity to function, you need pretty tall walls.”

Så er ti-øren vist forlængst faldet, ikke? Hygge er ikke længere bare hygge. Hygge er et særegent dansk redskab til ekskludering af de fremmede. Hygge er et andet ord for lukkede grænser. Hygge er kapret af Pia Kjærsgaard.

”Hygge is, then, a retreat, an escape, a turning-inwards”, som det konkluderes.

Og så er det jo ikke længere spor hyggeligt. Vel?

I går delte jeg Guardian-essayet på Facebook. Med det budskab som her, at så blev også hygge politiseret.

Det fik én til at skrive følgende i mit feed:

”Det skete nu allerede i 70’erne herhjemme. Tvangshygge med underliggende konflikter i massevis har alle dage haft et politisk element. Hilsen en, der fortsat mener, at det private er politisk. Hep!”

Det er en god og interessant pointe. Allerede i 70erne var det private politisk. Det var jo især et kerneslogan for rødstrømpebevægelsen. Så der burde intet nyt være under solen. Selvfølgelig er hygge politisk.

Der er blot en forskel.

I 70erne blev det private gjort politisk indefra og ud, så at sige. Eller nedefra og op. Det var oprørets og frigørelsens mantra, at den enkeltes private omstændigheder var politiske. Var Kvinde Kend Din Krop en privat eller en politisk bog? Ja, på den ene side var den jo så privat, som den kunne være. Men den var naturligvis dermed også politisk. For den forenede den enkeltes privathed med et fællesskab, et fælles krav om frisætning. Af den enkelte.

I dag er det private politisk på den omvendte måde.

Det private er politisk, fordi politikken har invaderet det private på alle tænkelige måder.

Aldrig har vores private liv således været så politisk reguleret som nu. Der findes tilsyneladende ikke længere Grænser For Politik, som Bertel Haarder kaldte sin markante debatbog fra 1990.

Det er velkendt. Det er adskillige år siden, eksempelvis tænketanken CEPOS påpegede eksplosionen i antallet af bekendtgørelser, forbud, påbud og andre former for regulering af borgernes liv.

Udviklingen af den klassiske velfærdsstat til en langt mere målrettet konkurrencestat har kun forstærket dette.

Alle de valg, vi træffer privat, har politiske konsekvenser.

Spiser, drikker eller ryger du dig eksempelvis halvt ihjel, stiger udgifterne til sundhedsvæsenet som følge heraf.

Og finansieringen af sundhedsvæsenet er jo et politisk spørgsmål.

Stiller du dig eksempelvis ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, skader du væksten i samfundet og belaster de offentlige kasser, da du så formentlig vil modtage en overførselsindkomst.

Og væksten i samfundet er jo et politisk spørgsmål, ligesom overførselsindkomsterne er det.

Det private er for længst blevet politisk, blevet politiseret, blot ikke længere som det enkelte individs erkendelse af, at man ikke er alene med sit eget. Men nu i stedet som statens umisforståelige budskab til os alle om, at alt hvad vi gør privat har politiske konsekvenser, hvorfor alt vi gør privat kan gøres til genstand for politisk regulering.

I stedet for at være frisættende, må man derfor i dag forstå ”det private er politisk” som en forpligtelse.

Opfør dig ordentligt, eller du lægger samfundet til last, hvorfor samfundet må tiltage sig retten til at kontrollere, at det ikke sker. Endog hvis det måtte udfordre grundlovens principper om boligens ukrænkelighed.

Det måtte derfor naturligvis komme dertil, at man ikke længere blot kan hygge.

Det måtte naturligvis ende med, at også hyggen blev invaderet af politiseringen udefra og ovenfra.

Det måtte naturligvis blive sådan, at man må skamme sig over at hygge, fordi det er selve sindbilledet på den nationalistiske eksklusion af de fremmede, på frygten for indvandringen og længslen efter de lukkede grænser.

Det kom så nu. I 2016. Year Of The Hygge.

Og det kan man egentlig godt mene er ret uhyggeligt.

Så… hyg jer.

Hvis I altså vil være det bekendt.

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ FACEBOOK

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ TWITTER

35 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Ja nazisterne, fascisterne og kommunisterne har ikke levet forgæves. De har alle blot iklædt sig en ny forklædning – HUMANISTER / GLOBALISTER 🙂

  I øvrigt er projektet – Global New World Corporate Order – stadig styret af villige mainstream løgnemedier 🙁

 2. Af Carsten Hansen

  -

  Pia Kjærsgaard er intolerant over for tolerancen og tolerant over for intolerancen. Dét er uhyggeligt. Og udansk.

 3. Af Carsten Hansen

  -

  Pia Kjærsgaard og hendes proselytter er intolerante over for tolerancen og tolerante over for intolerancen. Dét er uhyggeligt. Og udansk.

 4. Af Svend Jensen

  -

  Det er ret træls, at de venstreekstremistiske populister altid omveksler antiislamiske holdninger til xenofobi. At afvise religionen islam er ikke det samme som at hade alle fremmede og være en højreekstremistisk populist.
  Man kunne let få den mistanke, at de venstreekstremistiske populister gør det bevidst – men det kunne ‘The Guardian’ samt ‘Danmarks Radio’ da aldrig finde på? vel?

 5. Af Allan Hansen

  -

  Honning marineret hamburgerryg
  serveret i rødvinssovs med rosiner. Gemyse:
  blomkål og tomat evt. broccoli eller selleri.
  .
  Husk altid at synge, nynne eller brumme lidt når
  du laver din mad; mad og musik hører sammen!!!
  Det er godt for maven.

  Hyg og Hej!

 6. Af Mogens Rasmussen

  -

  Som Tom Jensen beskriver det er det efterhånden uhyggeligt at leve. Det forhindrer jo ikke den enkelte at hygge sig. Et godt råd jo mindre man tænker på politik især dansk politik jo større er muligheden for at hygge sig. Det er nok svært for en politisk interesseret person, men man må også tillade sig at leve. Så hyg jer.

 7. Af Benny B

  -

  “The whole problem with Scandinavia is that these countries can only really work if you shut the borders.”
  Enig!
  Spørgsmålet er, om der overhovedet findes lande og folk, der kan leve grænseløst – er det overhovedet muligt?

 8. Af Jens Thomsen

  -

  Er det ikke forunderligt at vi ligger i top med ulandsbistand og nødhjælp verden over???

 9. Af P Christensen

  -

  Omvendt ved de fleste også godt hvad uhygge er,
  når der gælder “problemernes frie bevægelighed”,
  som også følger af globaliseringen.

  http://nyheder.tv2.dk/krimi/2016-11-23-kvinde-blev-tilfaeldigt-offer-for-skyderi-i-lyngby

 10. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Jens Thomsen

  “Er det ikke forunderligt at vi ligger i top med ulandsbistand og nødhjælp verden over???”

  Jo, når man læser diverse indlæg på Berlingske blogs.

  Og det er heller ikke noget alle partier er enige skal fortsætte.

 11. Af Kim Sørensen

  -

  Er jeg i øvrigt den eneste der afsikrer sin Browning, når jeg hører ordet “postfaktuel”? 🙂

 12. Af Anders Jensen

  -

  Alle debattører – blå som røde – der benytter ordet “proselytter”

  “En proselyt er “en der kommer til” og kan nu generelt anvendes om folk der tilslutter sig en anden opfattelse end de tidligere havde. Specielt for antikken sigter det til de ikke-jøder der tilsluttede sig det jødiske samfund; de måtte lade sig omskære, hvilket var pagtstegnet, det tegn på hvilket tilhørsforholdet til det udvalgte folk var kendelig, betingelsen for at Gud ville vedkende sig et mennesket. (Noack, s 73) (Matt 23,15, Apg 2,11, Ap.G. 6,5, Apg 13,43)”

  eller referer til nazismen

  “if an online discussion (regardless of topic or scope) goes on long enough, sooner or later someone will compare someone or something to Hitler.”

  er nogle antikverede kværulanter, som hellere vil dæmonisere og håne andre debattører end debattere med dem.

 13. Af Allan Hansen

  -

  @ Hej Tom – har du et tip?

  Jeg elsker gryderetter!

  Du skriver lidt om råvarer, men hvilket råvarer
  taler du om? Og hvordan tilbereder du denne
  gryderet ? ( jeg er selv en gammel profet, hundehandler og
  skibskok,,,,,,, m.m,,,,

  P.S: For mig er hygge – dengang “man,, havde tid til, at
  være sammen med sine børn og deres bedsteforældre.
  Den tid kommer aldrig igen – den er tabt for altid!
  I dag er vi alle, blevet ensomme og ” fremmed, for
  os selv og hinanden.

  Kære Tom mit TIP skal lyde:
  Spis masser af frugt og grøntsager samt fisk og skaldyr – og husk
  drik masser af vand
  så kan det aldrig gå helt galt!

  Linedanser. A. Hansen

 14. Af Allan Hansen

  -

  Nuvel, der findes mange slags ” hygge,,,,,,
  Så her kommer lidt Hindu – hygge – meget smukt!

  https://youtu.be/8CnhcGpmH9Y

  Keep Smiling,,,,,

 15. Af Benny Benny

  -

  DR. Danmarks fjendtlige radio fortsætter blitzen.
  Den tvangsbetalte neokommunistiske tv station holder gud hjælpe mig integrationsuge og fortsætter dermed deres flygtningepropaganda tæppebombardement af de sagesløse danskere.

  Hvor mange henne timer og licenskroner de har spenderet på at finde de to Syrere, de har underholdt med hele ugen, siger historien ikke noget om, men det hele minder mere og mere om en parodi.

 16. Af Niels Juul Ha

  -

  @Benny Benny

  Integration og de mange udfordringer der er i forbindelse med integration er ikke kun noget, vi oplever her i Danmark, men i hele Europa.

  DR ville ikke leve op til deres public service forpligtelser, hvis de ikke beskæftigede sig med dette emne.

  Bare se hvor meget emnet fylder her på Berlingske blogs!

 17. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos – Det er uhyyyggeligt. En overskrift på DR.dk:

  “Nu har Clinton over to millioner flere stemmer end Trump
  Især i staterne på vestkysten fik Hillary Clinton mange stemmer ved præsidentvalget.”

  JA, og hvad så? Det er ikke på personlige stemmer et amerikansk præsidentvalg afgøres! Ren farvet politisk propaganda – FØJ for den lede!

  Det er det i øvrigt heller ikke ved valg i f.eks UK eller mange andre lande. Lidt nuanceret nyheder, please . . . . UDEN bias for enkeltkandidater . . . . !

 18. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Jan Petersen

  Hvorfor synes du ikke, at medierne skal oplyse resultaterne af en fintælling? Det har da intet med propaganda at gøre.

  Det er ikke kun herhjemme, det foregår, men i hele den vestlige verden.

  Der er mig bekendt ingen af medierne, der skriver, at Hillary Clinton var valgets vinder.

  At Trump nu ganske langsomt ‘bakker ud’ af de mange valgløfter han gav, og som formodentlig gav ham sejren, er en helt anden historie.

 19. Af - Niller

  -

  Nu må vi jo se hvad der kommer ud af den simregryde der er sat over på Marienborg i disse dage.
  Vil den stå urørt som uspiselig eller er der roser til kokkene?
  Især er jeg spændt på hvor mange grønne ingredienser den vil indeholde, her kan man nok forudse en vis uenighed blandt kokkene.

 20. Af Allan Hansen

  -

  Jo tak, vi hygger os!

  https://www.youtube.com/watch?v=JE-Nyt4Bmi8

 21. Af niels Lemche

  -

  Det mest uhyggelige er den shit-storm, der rejste sig foranlediget af dette egentlige meget sobre indlæg fra redaktøren.

 22. Af Allan Hansen

  -

  Der skal to – til at hygge sig ikk´sandt?

  https://youtu.be/j9e_vcSut0A

 23. Af niels Lemche

  -

  Nej, Allan Hansen, en er nok + en god bog eller eventuelt en god film i kassen.

 24. Af Allan Hansen

  -

  Total kaos i Frankrig ,,,,,,,,,,,
  Good bye Europa!

  https://www.gatestoneinstitute.org/9363/france-collapse

 25. Af Allan Hansen

  -

  P.S: Læs på dansk ved at klikke
  på det danske flag!

 26. Af Allan Hansen

  -

  Sig det som det er!
  – eller må man sige sandheden ????

  https://youtu.be/pQ8hFXrMLZw

 27. Af Benny Benny

  -

  Niels Juul Ha
  “ikke leve op til deres public service forpligtelser”
  Hvis DR. skulle leve op til deres “forpligtelse”, skulle de fortælle om bagsiden af indvandringen.
  De skulle lave malende reportager om voldtægts og mordofrene for indvandringens berigelser.

  Det er en journalistisk opgave at reportere om for og bagdele ved enhver regerings politik.
  DR. er ikke et hak bedre end RT.

 28. Af Ole Lund

  -

  DF’ernes hær af meningshavere er sat i gang. Der er jo også et efterslæb på kontoen, som skal udlignes. Hver gang Tom Jensen forsøger at løfte debattonen på denne glimrende avis, så kommer der en række hadske kommentarer på banen.
  Det er rart, at der – ind i mellem – kommer besindige kommentarer. Hvordan bliver vi fri for, at den usmagelige, ikke velduftende varm luft fra DF forsvinder fra debatten?
  Som tidligere sagt; ” Hver en varmluftsballon vil med tiden falde til jorden!” DF har haft sin tid i dansk politik. Pia Kjærsgaard kommer på “tavlen” i gangen på Christiansborg med et maleri. Dermed er hendes mission endt. Hun vil nok blive “helgenkåret.” Om ikke af andre, så af DF’erne selv. Thulesen spiller realpolikiker.
  Det sker med mest mulig vægt på meningsmålingerne. Da efterslæbet på de procenter i meningsmålingerne, som ligger under 20%, så vil jeg mene, at en ny trekløverregering vil få trange kår. Sigtet mod mere nationalstat skal stå sin prøve.
  DF er jo uden en egentlig økonomisk politik! Man læfler blot for den del af danskerne, som vender tommelfingeren nedad i forhold til de danske politikkere, som kæmper solidt for et Danmark, som man kan være bekendt.

 29. Af niels Lemche

  -

  OLE LUND, det er nu ikke så tosset hele tiden at blive mindet om de tomme tønder, der buldrer løs. Takket være disse indlæg ved vi bedre, hvem vi har at gøre med. Det ville være værre, hvis de bare gemte sig og ventede på ‘dagen’.

  Men det er f.eks. ikke ulovligt at være nazist. Grundloven sætter visse regler for, hvad man kan sige offentligt, selv om det hele tiden skrider. Men vi kan jo ikke sætte et tankepoliti ind mod dem, der bærer på dette had, som præger deres udgydelser.

 30. Af Allan Hansen

  -

  Nu er det tid, at komme ud i bådene

  https://www.gatestoneinstitute.org/9373/europe-self-destruction

 31. Af Allan Hansen

  -

  Nu er det tid, at komme ud i bådene

  https://www.gatestoneinstitute.org/9373/europe-self-destruction

  Skuden synker

 32. Af Allan Hansen

  -

  Nu truer Erdogan med mere jihad
  tjuhej hvor det går derudaf !

  http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE9179861/erdogan-truer-med-at-aabne-graense-mod-eu-for-migranter/

 33. Af Allan Hansen

  -

  Lad os nu se, at få bygget den mur!

  http://www.bt.dk/krimi/syrisk-flygtning-anholdt-forsoegte-at-komme-ind-i-danmark-havde-materialer-til-at-la

 34. Af - Niller

  -

  Meget enig med Ole Lund 25/11 kl 11.26
  DF er hundeangste for at skulle påtage sig et regeringsansvar vel vidende at de dermed vil blive udstillet på troværdighed.
  Det er så nemt og bekvemt at lade andre påtage sig det tunge arbejde der er forbundet med at være en del af en regering.
  Men skal dette stoppes er der kun en måde at gøre det på- nemlig ved at sætte kryds ud for de partier som har viljen og evner til at påtage sig et ledelsesansvar af vores land.

 35. Af Benny Benny

  -

  We are going to build the wall

Kommentarer er lukket.