Tabet af os selv

Af Tom Jensen 48

En teaterchef taler om fascisme. Mange andre om tabet af vores humanisme. En ung kvinde skriver et indlæg i Politiken om, at hun måske slet ikke har lyst til at vende tilbage til Danmark, sådan som Danmark har udviklet sig. Endnu en Venstre-politiker går til de radikale, for vedkommende kan ikke se sig selv i det. Vi er ved at miste menneskeligheden, anstændigheden, os selv. Lyder det.

Man skal ikke lukke af for den diskussion. Den er væsentlig. For naturligvis må vi ikke tabe os selv og det, vi står for, midt i den historisk alvorlige flygtninge- og migrantkrise. Det er lige så relevant som bekymringen for, om vi i kampen mod den globale terrorisme i 00erne kom til at smide grundlæggende frihedsrettigheder ud med terrorlovene. Hvor går grænsen for, med hvilke midler friheden kan forsvare sig selv uden at miste sig selv?

Dét dilemma står vi også i nu.

Men spørgsmålet er, hvor de væsentligste dilemmaer findes? Hvor er de største udfordringer til os? Findes de i finesserne i regeringens seneste udlændingestramning og i den tåbelige diskussion om konfiskation af smykker, som burde have været lukket for længst?

Eller findes de væsentligste dilemmaer et helt andet sted?

Det er dét, der er det egentlige spørgsmål, når flygtninge- og migrantkrisen diskuteres. Det er ikke nødvendigvis et enten-eller; man kan godt diskutere grænsen for stramninger, tonen i debatten, tendensen til symbolpolitik.

Men er det på dén front, vi er i størst fare for at tabe os selv? Er det i den endeløse række af bekymrede stemmer, som peger på, hvordan verden dog vil se på os, eller hvordan vi vil kunne se os selv i spejlet, hvis vi går et skridt for langt, at kernen i vores største, blivende udfordringer ligger. Eller er det på en anden front?

En koldblodig bedømmelse af situationen må pege på det sidste. Det er på en helt anden front, vi først risikerer at miste os selv.

For grundlæggende er der konsensus om, at vi skal hjælpe. Grundlæggende er der konsensus om, at vi skal opføre os ordentligt over for fremmede. Grundlæggende er der konsensus om, at et åbent og humanistisk båret samfund er udgangspunktet, ikke lukkethed og angst.

Det er min påstånd: Dét er der grundlæggende konsensus om.

Derimod er der ikke konsensus om, hvad der vil ske, hvis udviklingen får lov at fortsætte. Hvis tilstrømningen af flygtninge og migranter til Europa får lov at fortsætte eller forstærkes i de kommende år. Og hvorfor skulle den ikke gøre det? Verden er fuld af krige, også i en 2016-optik relativt tæt på Europa, og verden er fuld af fattige mennesker, der måske lige netop har råd til en smartphone og på dén ser, hvor livet er bedre. Og søger mod det.

Men vi risikerer for alvor at tabe os selv, hvis vi ikke tillader os selv at diskutere følgerne af en flygtninge- og migrantkrise, som får lov at forblive ude af kontrol.

Det er vi nødt til at kunne diskutere. Ellers taber vi os selv.

Vi er nødt til at kunne diskutere antallet. Fordi antallet, der kommer hertil på kort tid, betyder noget. For vores eget samfund. Og for de, der kommer og som vi gerne vil hjælpe. Kan eksempelvis Danmark klare at integrere måske 30-40-50.000 årligt nytilkomne plus de efterfølgende familiesammenførte fra meget anderledes kulturer, uden at vi risikerer at miste den del os af selv, som er forbundet med velfærdssamfundet og dets indbyggede tryghed for børn, ældre, syge, arbejdsløse?

Vi er nødt til at kunne diskutere værdier. Fordi der gennem 40-50 år er ankommet en befolkningsgruppe, som nu andrager mindst 7-8 procent af landets samlede indbyggertal, fra kulturer hvor et helt andet syn på kvinder, ligestilling, homoseksualitet mv. er fremherskende. Ikke hos alle, men hos nogle, som hele debatten efter Køln har vist det. Ingen verden er perfekt, heller ikke det danske samfund er perfekt, og kvinder i Danmark udsættes for overgreb og sexchikane, hvilket er forkasteligt. Men når man i sin tid gennemførte 24-års regelen, hvor ubekvem den end var, var det for at bekæmpe tvangsægteskaber, hvor unge kvinder giftes mod deres vilje. Ønsker vi den slags? Ønsker vi stiltiende at tolerere fremvæksten af en kultur, hvor det er alt for udbredt, at kvinder ikke selv kan beslutte, hvor de vil bevæge sig, hvordan de vil klæde sig, hvem de vil omgås? Hvor patriarkatet er fasttømret. Hvor holdningen til f.eks. homoseksualitet eller andre minoritetsgrupper er præget af dyb intolerance?

Vi er nødt til at kunne diskutere tolerancen. Fordi den tolerance, vi gerne selv vil udvise, måske ikke gengældes.

Vi er nødt til at kunne diskutere grundlæggende frihedsrettigheder som ytringsfriheden. Ikke fordi den er truet af konkret stillede lovforslag, men fordi den alligevel er under pres. Der er emner, man gør klogt i at tænke sig ekstra grundigt om, inden man tegner eller skriver om det i dag. Er man i tvivl om, hvorvidt det er rigtigt, så tænk på Charlie Hebdo. Eller Lars Hedegaard. Eller Naser Khader. Eller Krudttønden. Eller sikkerhedsforanstaltningerne ved JP/Politikens Hus.

Vi er nødt til at kunne diskutere sikkerhed og terror. Og den dermed forbundne radikalisme. Gennem nu 40-50 år har en fundamentalistisk, politisk islamisme i forskellige varianter vundet indpas i verden. Forsøger den og dens repræsentanter at udnytte det faktum, at rekrutteringsmulighederne internt i de vestlige samfund er til stede alene i kraft af den voksende muslimske befolkningsgruppe i de fleste vestlige lande? Det ville være dybt naivt at tro andet.

Faren for at miste os selv er til stede. Den er naturligvis til stede, hvis flygtninge- og migrantkrisen fortsætter med at være ude af kontrol, og Europa reagerer ved at omfavne højrepopulismens for nemme svar på alt. Det kan ske. Se blot til Sverige, hvor Sverigedemokraterne i meningsmålingerne nu vel slår Dansk Folkeparti med en tredjedel flere stemmer, end DF kan mønstre herhjemme.

Men vi kan også miste os selv, og det endda i dobbelt forstand, hvis vi som vestlige samfund ikke tør erkende, hvad vi står over for. Hvis vi ikke ser situationens udfordringer for mange af vores grundlæggende værdier: Ligestilling, tolerance, indvidets frihed, ytringsfrihed, tillid og sikkerhed.

Det er ikke bare akademiske begreber. Det er selve kernen i dem, vi er. Og hvis de ikke er her længere, har vi tabt os selv. Og så ved vi desværre, hvilke kræfter der på flere fronter står klar til at gribe os, alt efter hvem vi er.

PS: Og skulle nogen efter dette være i tvivl om, at dette handler om hvem vi er, og ikke alene hvor vi kommer fra, så se dette klip med en pige, der stammer fra Syrien, men nu er her. Hun siger egentlig det hele bedre, end jeg selv kan.

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ TWITTER

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ FACEBOOK

 

 

48 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  HALLO er selv chefredaktøren for tante Berlingske ved at vågne op til dagens virkelige verden? “Imponerende”!

 2. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt er menneskesmugling vel det mest associale “hjælpeprogram”, Danmark indtil dato har lagt navn til?

 3. Af Henrik S

  -

  Det er da dejligt at shereen er glad for sin frihed her i Danmark.
  Hvad så med den 16 årige pige i Herning , der fordi hun gik alene på gaden blev forsøgt voldtaget af 5 unge arabere eller den unge dreng der blev maltrakteret af 10 arabere , fordi han til en fest havde bagt på en pige som een af de 10 arabere mente var hans.
  Alt for mange danskere svigter vores unge og de kommende generationer i deres leflen for en multikultur der har dømt Det Danmark vi har overtaget fra vores forfædre til undergang!Evig skam over dem.

 4. Af Inga Balle

  -

  Vi er noedt til at diskutere tolerancen. For den tolerance vi selv gerne selv ville udvise, maske ikke gengaeldes. Enig.

 5. Af Benny B

  -

  Det er rigtigt, vi er ved at tabe os selv og det har stået på længe.
  De to tosser Preben Møller og Glistrup forudså dette ragnarok engang i firserne.
  Alle grinede af dem dengang og mente, at de var gale, men tænd fjernsynet og åben gluggerne.

  Kun et asylstop han redde velfærdsstaten fra kollaps.

 6. Af Benny B

  -

  Ragnarok forude!

 7. Af Karl Nielsen

  -

  Selvhad og en idioti er, hvad der er vil ødelægge os.

  ”I indvandrerne har en identitet, en historie, noget som binder jer sammen. Og hvad har vi? Vi har midsommeraften og sådan noget fjolleri.”
  Mona Sahlin

  ”Det er de hvide, der er problemet”. ”Vi hvide er for talrige og vi bør ikke se tilstrømningen af udlændinge som et problem”.
  Mona Sahlin

  Det er simpelthen en krænkelse af menneskerettighederne at forlange, at de (indvandrerne) skal afstå bare en tøddel af deres ideologiske, moralske, familiære og religiøse identitet…Hvad i alverden bilder vi os ind ved at ville diktere dem vores – på talrige måder – kuldsejlede og fallerede samfunds- og samlivsmodel?
  Hanne Smyrner

  Og det er ganske vist, at kan vi ikke hamle op med invasionen, er det såmænd nok fordi, vi ikke er bedre værd. Vi burde med entusiasme tage imod tilskuddet på et tidspunkt, hvor vi – ærlig talt – ikke har så forfærdelig meget at byde på selv.
  Klaus Rifbjerg

  “Jeg ved godt, at mange danskere er ængstelige for, at åbne grænser kunne føre til, at Danmark bogstaveligt talt blev oversvømmet af f.eks. en halv eller en hel million mennesker udefra. Det ville skræmme folk, men sådan går det jo ikke.”
  Poul Schlutter

  “Jeg tror ikke, at der er mange – om nogen overhovedet – som kunne tænke sig at omdanne Danmark til et multietnisk samfund. Jeg ønsker det ikke. Men ved at oppiske et kunstigt og overdrevent skræmmebillede kan man medvirke til at oppiske en frygt og lukkethed over for andre, som dybest set rummer en større trussel mod danskheden end påvirkninger udefra”.
  Uffe Ellemann-Jensen

  “Indvandrerne kommer til os med alt det, vi har brug for: Solide familieværdier, sunde indstillinger i retning af, at man skal yde, før man kan nyde – samt en stærk trang til at etablere selvstændige virksomheder.
  Bertel Haarder

  “Flygtningene er hverken nogen samfundsøkonomisk eller kulturel trussel.”
  Kirsten Lee

  “Den islamiske verden er blevet en mangfoldig del af vores hverdag med spændende butikker og smilende folk – uden denne påvirkning ville Danmark være farveløs.
  Jytte Hilden

  “Folk her i landet ser spøgelser ved højlys dag, hvis de mener, at de fremmede – rent national-økonomisk – er et af de største problemer”.
  Anker Jørgensen

  Tænk på, hvad vi kan lære af muslimerne, jeg synes, at vi skal lade verdens flygtninge vælte ind over vore grænser, og labbe al deres kultur i os. Gregers Dirckinck-Holmfeld

  Men faktum er jo, at indvandrere og flygtninge er med til at berige den danske kultur, og ikke, som nogle mener, dominere den og sætter sig på den.
  Ritt Bjerregaard

 8. Af Helge Nørager

  -

  Jeg frygter kun min egen dumhed, hvilken er grænseløs,
  Men når jeg læser f.eks følgende,
  Skrevet af Hr. Morten Uhrskov

  “Og når EU styrter til jorden som et fejlslagent missil, vil alting være åbent. Det vil ikke blive sjovt, men det vil blive virkeligheden. Så vil ansvarlige mennesker gøre deres for at undgå et Europa 1914 eller 1939 om igen. Til den tid vil sande statsmænd og –kvinder stå klar til at redde Europa ind i resten af det 21. århundrede.

  Lad os arbejde for, at den dag kommer snarere end senere.”

  Tænker jeg på hvor langt Hr Morten Uhrskov, vil gå i hans arbejde for at for at fremskynde det sammenbrud, han mener vil komme.

  Er det han skriver ikke blot en opfordring til at øge kaos og had ?.

  Ganske som andre gør.
  Løsninger ønskes ikke, og dem som ønsker at knægte alle borgerrettigheder har gyldne dage.

  Nu er det ok med 72 timer før fremmøde for en dommer.
  Værdigenstande afleveres ved kasse 1, og anal undersøgelse for diamanter obligatorisk.

  Hvor langt vil man gå for at fremskynde en dem og os konflikt.
  Hr. Morten Uhrskov, mener den er uundgåelig, og ønsker at arbejde for den kommer før end senere.
  Hvem er enig ?, eller skal han politi anmeldes for at opfordre til kaos. ?

 9. Af J. H ans en

  -

  Danmark tabte sig selv i 2001.
  Da Fogh og Pia Kjærsgaard lagde deres sorte dystre skygge over Danmark.
  Og Danmark begyndte sin deltagelse i de vanvittige og forbryderiske krige som har skabt flygtningeproblemet.
  Men hvis nogle få flygtninge kan få Danmark til at tabe sig selv, så kan Danmark lige så godt lukke og slukke.

 10. Af Michael Rand

  -

  En tak til Tom Jensen for et fint afbalanceret indlæg og et dejligt link til Shereen !

 11. Af Ds Ks

  -

  Kære Danmark og dansker
  Jeg er danskstatsborger, men ikke en “rigtig” dansker og bliver det nok aldrig. For jeg følger mig ikke velkommen, selvom jeg er opvokset her i Danmark. Jeg kom til landet som 6-årig, fordi min far var militær flygtning, da han ikke vil kæmpe for Sadams regime. Jeg har nu boet i landet i 17år og er vokset op i blandt dansker. Min forældre har altid klaret sig selv og har aldrig ønsket at være på offentlig ydelser. De første par år boede vi rækkehus senere købte min forældre en stor villa.
  Da jeg var mindre følte jeg, mig som dansker, fordi jeg fik den samme opvækst, som alle mine dansker venner.
  Først da jeg skulle søge om danskstatsborgerskab, da jeg blev 18år fandt jeg ud af, at jeg ikke var velkommen og et problem for landet,
  Jeg klare alle de prøver man skulle til uden problemer. Men hele tiden blev min sag trukket i langdrag. For der første fik jeg vide, at jeg skulle lave frivilligt arbejde i et år i form af at være aktiv medlem af en forening eller være træner. Men da jeg ikke kunne det fordi jeg studerede fuldtid, havde fritidsjob og gik til sport. Fik jeg vide, at jeg skulle op til en prøve som ikke var lavet i nu.
  Da søgte om blev danskstatsborger, fandt jeg ud af, at jeg ikke er velkommen.
  Mit problem er, at jeg er en person uden identitet. I Danmark er jeg ikke velkommen fordi jeg er “indvandre” og altid vil være det. I Irak er jeg heller ikke velkommen, da jeg er ezidi, som er en meget gammel religion da har været forfulgt i mange hundrede år. Senest i 2014 hvor isis angreb Sengal og begik folkemord og tog tusinder uskyldig som slaver.
  Jeg kender mange, som har mistet familie medlemmer til isis.
  Så synes det sørgelig, at landet er blevet så fremmedhadsk. Husk på at da findes mange forskellige flygtninge både muslimer og ikke muslimer, både gode og dårlige.
  Problemet er, at bliver skæret over en kam. Både gode og dårlig.

  P.s. Beklager grammatiske fejl.

 12. Af Else Marie Arevad

  -

  Godt indlæg af Tom Jensen. Vi danskere er hverken racister eller fascister, men mange af os er bekymrede for vores folks og lands fremtid. Vi er nødt til at begrænse antallet af flygtninge både for deres og vores egen skyld, men hvordan gør vi det på en ordentlig måde? Jeg bryder mig ikke om regeringens metoder, specielt hvad angår konfiskering af flygtninges smykker og andre værdigenstande. Det kan vi ikke være bekendt, og jeg forstår ikke, at det er lovligt.

 13. Af Solveig Mølgaard

  -

  Læs lederen, og især, hør interview’et med den vidunderlige syriske pige, som taler perfekt dansk og med stort håb om at blive journalist. Håber inderligt, det vil lykkes for hende!

 14. Af Lars Lohmann

  -

  Må jeg være fri for at være en del af dette “os”. Jeg hverken taber mig selv eller andre. Hold mig udenfor hvad ubegavede politikere foretager sig. Jeg er IKKE en del af det svineri. Jeg er IKKE en del af “os”.

 15. Af kim jørgensen

  -

  Hr.Tom Jensen.
  Der er mange ting vi skal diskuterer, hvad er feks.den væsentligste grund til at Europa bliver over svømmet med flygtninge ?
  Krig i deres hjemland.
  Irak blev smadret af os selv , det skal vi så tilgengæld ikke tale om da kommisionen blev nedlagt.
  Syrien hvad gør vi der ? Det skal vi heller ikke tale om ,for vi gør ikke rigtig noget, men lad os da tale om os selv ,det skal nok hjælpe , det er dybt go nat.

 16. Af Rikke Nielsen

  -

  Tom Jensen, tror du, at de kvinder, du er så bekymret for, vil få det bedre, ved ikke at få lov til at komme til Danmark?

  Nej, vel. Tværtimod. Og derfor er din bekymring en stråmand. I Danmark vil de blive præsenteret for en anden måde at leve på, og den vil de foretrække. Derfor vil de selv begynde at gøre oprør. Dette oprør er startet. Vi skal hjælpe dem.

 17. Af Svend Jensen

  -

  @DS KS – 18. januar 2016 1:04
  “Først da jeg skulle søge om danskstatsborgerskab, da jeg blev 18år fandt jeg ud af, at jeg ikke var velkommen og et problem for landet,”

  Hr. DS KS – har du lagt mærke til, at svenskere, hollændere, englændere og i det hele taget folk fra den vestlige verden altid er velkomne og ikke anses for noget problem for landet.
  Spørg dig selv om hvad forskellen kan være.
  Du vil nok ende op med svaret, at islam er problemet. At du er ezidi kan danskerne jo ikke se; alligevel anses du som værende muslim.
  Problemet eksisterer, fordi der kommer for mange muslimer til Danmark for hurtigt, selv om det er yderst forståeligt at folk flygter fra en kultur, der rummer så megen had.

 18. Af Eva Madsen

  -

  Af Ds Ks
  – 18. januar 2016 1:04

  Kære Udlænding.

  Du – medierne eller TV trækker / fremviser ENKELTE eksemplarer frem af personer – det kan være flygtninge , migranter , 1-2-3-generation , med muslimske baggrund som klarer sig fortrinligt i Danmark – det er kun fernis – virkeligheden forholder sig fuldstændigt anderleders.

  Det er desværre undtagelsen der bekræfter reglen – om at flertallet af IKKE vestlige
  personer efterhånden betragtes som non grata i Danmark, de fleste er på overførselsindkomst , ghettoer ,forlanger særregler gr. deres kultur / religion og fylder godt i kriminel statistikken – m.m. – ja listen kunne blive alen lang.

  Mængden af disse mennesker er blevet alt for STOR i forhold til antallet af de etniske Danskere – i mange områder i Danmark føler man sig hensat til Mellemøsten.

  Igennem mere end 40 år har man hørt ordet integration – dette ord burde forbydes i Dansk sprogbrug – vestlige mennesker og muslimer kan IKKE leve sammen – multikulturelle samfund er en illusion – i Danmark er det desværre blevet til et duo kulturelt – dem og os samfund – muslimer og kristne med vidt forskellige værdier.

  Hvis personer af udenlandsk herkomst ikke føler , kan eller vil finde sig til rette i Danmark – bør de immigrere / rejse til et andet land – som så mange andre Danskere der har rejst, bosat sig og virker i udlandet.

  Muslimer har det med at trække racismekortet, optræde truende og voldeligt eller påtage sig rollen som offer – for på den måde at overtage VORES land Danmark bid for bid.

  Et eksempel på dette muslimske herrefolks opførsel – jeg er sikker på at flertallet af Danskere har oplevet det samme .

  http://www.dendanskeforening.dk/side363-cid-1-aid-6265-mid-1-params-2.html

 19. Af Benny B

  -

  Ds Ks- 18. januar 2016 1:04
  Desværre er du offer for mange muslimers opførsel i landet.
  Danskerne har fået nok af deres asociale opførsel, terror og gruppe knivstikkerier.
  Det er desværre derfor, at de fleste Danskere ikke ønsker flere ny statsborgere og asylansøgere fra afrika.

 20. Af r. vangkilde

  -

  SELVFORSØRGELSEN OG SELVFORSTÅELSEN ! – er blevet national socialiseret til gratis velfærd
  i skikkelsen af DF, – stik ham et holdkæft bolsje, vores demokrati er blevet neurotisk , der
  er ikke længer plads til en liberal tovejs kommunikation fra manden på gulvet, og fællesskabet
  har ikke længer styr på samfunds udgifterne , de åbne kommunekasser og beskæftigelse til
  alle, også asyl-flygtninge. ( i DF er folkeoplysning et fremmedord)

 21. Af Henrik Knage

  -

  Man kan grundlæggende tale om, at menneskets fortrædeligheder opstod, da mennesket opfandt møntfoden.

  Før da var mennesker udelukkende interesserede i at forbedre deres gener, så de var i stand til at leve under bestemte forhold. Det gjorde de ved at blande sig med andre, hvis gener havde nogle bestemte egenskaber. Derfor findes der den mangfoldighed, som der findes i dag.

  F.eks. de mennesker der lever i Nepal 4000 meter over havets overflade, har betydeligt færre røde blodlegemer end vi andre, hvad der også er selve årsagen til, at de ilter blodet bedre end vi andre, oppe i højden.

  Et andet eksempel på noget så almindeligt, som menneskets hud – der i gennemsnit vejer 3 kg., er en genetisk krydsning mellem 3 oprindelige menneskeracer, der har parret sig med hinanden, hvilket har gjort huden modstanddygtig over for udefra kommende belastninger, af forskellig art.

  Derfor kan man vel mene, at mennesket gik intellektuelt i stå, da de opfandt materielle værdier, og noget at købe dem for.

  For muslimske mænd er en kvinde en værdigenstand, og hans ejendom – og bl.a. derfor går det galt.

  Omvendt tror jeg heller ikke et sekund på, at etniske danskere gider forsvare “danske værdier” hvis værdierne bestå i flæskesteg, sovs og kartofler.

  Danske værdier består i lønninger og pensioner – og det er det muslimerne vil have, og derfor kommer de.

  Det man så kunne forestille sig som næste udviklingstrin i mennesket historie er, at der udvikler en mutant der har været så meget i krig i Syrien, at vedkommende er blevet immun over for flyvende projektiler, og som følge deraf interessant at parre sig med for en etnisk dansker?

  Lyder det tilpas fantasifyldt?

 22. Af t. sørensen

  -

  Beklager meget, men fremtiden tegner sort som kul. Mens vi diskuterer frem og tilbage og for og imod, da dør horsemor. Vi har tabt selvopholdelsesdriften. Vi er for dovne og lalleglade. Lader stå til. I mine unge dage, som desværre ligger mange år tilbage, da ville unge mænd ikke stiltiende se på at unge kvinder skulle lade sig kujonere af en flok arabiske bøller. De ville kort og godt have fået tæsk. Så ku de sgu lære det, ku de.

 23. Af Thomas Nielsen

  -

  Shereen siger det så klart som det kan siges: Lige præcis de værdier som er kernene i vores dejlige land og som vi gerne vil bevare, er værdier som halvdelen af verdens flygtninge misunder os og gerne vil have del i. Den gruppe tilhører Shereen. Men den anden halvdel vil med alle midler bekæmpe og bekrige disse værdier, undertrykke ytringsfriheden, kvæle kvindernes lige muligheder, smadre den demokratiske debat, halshugge det frie pluralistiske samfund. Den gruppe tilhører Jassin.
  Opgaven er krystalklar, men åbenbart meget vanskelig: Byd Shereen og mennesker som hende velkommen! De kan berige vores samfund. Hold Jassin og mennesker som ham på LANG afstand af de danske grænser og velfærdskasser. De vil undergrave og ødelægge vores samfund.
  Og hvem er det så vil lukker ind i Europa i hobetal i disse måneder? Enlige mænd fra Den arabiske Halvø og Nordafrika. Jassin’er i hundretusindvis.
  Hvem sagde godnat, Europa? Dybt godnat….

 24. Af J S

  -

  Tak til Tom Jensen for indlæg i denne weekend – og en begavet tilgang til problemstillingen om migranter/flygtninge.

  Jeg kan kun være enig i at problemet er hvad der sker hvis strømmen af migranter/flygtninge fortsætter.
  At sidde problemet overhørigt er livsfarligt for vores samfund.
  Og når jeg læser/hører argumenter (ja, det er det vel ikke engang) som Kirkskovs – ja, så bliver jeg meget meget bekymret.
  For jeg føler mig talt ned til af Kirkskov, desavoueret – og jeg får en normalt ellers ukendt lyst til at kalde et andet menneske for “idiot, tåbe, nar ……..” og hvad jeg ellers kan finde på.
  Man er ikke fascist fordi man ser et problem vokse sig så stort at det begynder at virke uløseligt.
  Man er vel heller ikke inhuman fordi man ikke ønsker at forarme sit eget samfund.
  OG det er kæmpeproblem at man da slet ikke ønsker at se sit land med de værdier der er i form af velfærd, frihed, etc etc blive udfordret mere end det sandsynligvist kan bære.
  OG det er et problem at der er en masse mennesker der nægter at forholde sig til økonomien i dette.
  HVOR SKAL PENGENE KOMME FRA?????
  Jeg læser ingen svare på dette – ingen på passiv overførsel, alderspension, sygedagpenge, offentligt ansatte etc etc synes det skal tages fra dem.
  Faktisk hører jeg KUN at alle ihvertfald kan blive enige om at det “er nogen andre” der skal holde for.

 25. Af Henrik Knage

  -

  Det er under alle omstændigheder svært at se på folk, hvem de er, når de står med en asylansøgning i hånden, og en godhedsindustri, der skal behandle ansøgningen.

  Man kan vel sammenligne det lidt med gyseren “Grimlings” der er søde og rare, indtil der er én der spilder et glas postevand på dem. Derefter bryder helvede løs.

  Det samme scenarie kunne godt opstå, når der er opnået asyl, og dansk statsborgerskab, samt familiesammenføring.

 26. Af Henrik S

  -

  Michael Rand
  “En tak til Tom Jensen for et fint afbalanceret indlæg og et dejligt link til Shereen”
  Hvis det , som du skriver , skal være afbalanceret , bør vi vel også høre et tilsvarende indlæg fra en ung mandlig syrer .
  Samtidig bør det følge af statistik over uddannelse , arbejde og integreringsstatistik.
  Ellers er det jo bare propaganda og har intet med virkeligheden at gøre.
  Men dejligt er det og flertallet bliver lullet i søvn og glemmer at se virkeligheden.

 27. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Syntes det hører med til historien at idag CDU’s: Stoibel udtaler sig om Merkel, da Merkel ligesom er dirigenten af undergangen, denne dunkle mørke dyster klang tone, den alvorsfulde stemning der nu hærger Europa.
  Stoibel CDU idag: ” Merkel har nu frist frem til marts måned, at løse flygtningeproblemet!” at internt i CDU en ledelses krise, og Merkel der bringer krisen over Tyskland og Europa, fra CDU forlyder det at: ” Vi må passe på ikke at se latterlige ud!!!!”
  Stoibel CDU fortsætter: “Vi har nu givet Merkel et ultimatum, flygtningemasserne skal reduceres inden foråret, eller Merkel mister sin CDU rygdækning!”
  Stoibel CDU / N24 idag.

 28. Af Jesper Lund

  -

  Tror Tom Jensen virkelig at Danmarks udfordring med flygtninge kan løses som internt dansk anliggende? Jeg er overbevist om, at det vil være en fælles europæisk flygtningepolitik, som er løsningen. Fem tidligere udenrigsministre samt generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm har foreslået, hvad der er til for at løse udfordringen. Der er ingen anden vej. Slet ikke på uanstændig vis at konfiskere asylansøgeres ejendele.

 29. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Sådant m/ lidt rettelse i tekst: Stoibel CSU idag: ” Merkel har nu frist frem til marts måned, at løse flygtningeproblemet!”
  Internt i CDU en ledelses krise, og Merkel der bringer krisen over Tyskland og Europa, fra CDU forlyder det at: ” Vi må passe på ikke at se latterlige ud!!!!”
  Stoibel CSU : “Vi har nu givet Merkel et ultimatum, flygtningemasserne skal reduceres inden foråret, eller Merkel mister sin CSU rygdækning!”
  Stoibel CSU / N24 idag.
  Meldingen idag at Merkels ‘wir schaffen es kultur’ under press ” mange pile i luften” fra SPD & CSU, at efterlyses fra Merkel en plan b? Men Merkel har ingen plan b!!!!!

 30. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Sådant m/ lidt rettelse i tekst: Stoibel CSU idag: ” Merkel har nu frist frem til marts måned, at løse flygtningeproblemet!”
  Internt i CDU en ledelses krise, og Merkel der bringer krisen over Tyskland og Europa, fra CDU forlyder det at: ” Vi må passe på ikke at se latterlige ud!!!!”
  Stoibel CSU : “Vi har nu givet Merkel et ultimatum, flygtningemasserne skal reduceres inden foråret, eller Merkel mister sin CSU rygdækning!”
  Stoibel CSU / N24 idag.
  Meldingen idag at Merkels ‘wir schaffen es kultur’ under press ” mange pile i luften” fra SPD & CSU, at efterlyses fra Merkel en plan b? Men Merkel har ingen plan b!!!!!

 31. Af Henrik Knage

  -

  Jeg synes emnet på bloggen er spændende, og jeg har en alder, hvor jeg godt kan tillade mig, at tænke positivt, og hvor jeg ikke er styret af seksuelle drifter længere – ialtfald ikke i særlig høj grad – og hvor en form for fornuft af og til godt kan trænge sig på, og få en plads i Universet.

  Jeg vælger derfor at tænke på flygtningestrømmene, som et længe ventet og kærkomment værktøj til at få gjort op med Staten, som værende ” Den Store Moder Der Ved Alt” da det hele tyder på at “Hun” er ved at miste grebet om fundamentet her i landet, som hun har mistet grebet i Syrien, og andre steder.

  Jeg kan ikke li´is, hverken den kolde slags (kun soft ice) og det er yndige og skønne frøken et godt eksempel på.

  Hvis min far var blevet slået ihjel fordi han var litograf, så ville jeg også være flygtet ud af landet, og havde bosat mig i Finland og blevet ingeniør på våbenfabrikkerne “Sako” og Tikka”. De laver Verdens bedste rifler til snigskytter.

 32. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt har regeringen sat Danmarks økonomiske råderum til 40 milliarder frem til 2020. Det tal er formentlig meget optimistisk sat.

  Regeringen forventer også, at illegale udlændinge vil koste Danmark 48 milliarder frem til 2020. Det tal er formentlig meget pessimistisk sat.

  Ergo et minus på umiddelbart 8 milliarder, der formentlig skal ganges med faktor 2,3,4,5 . . . . hvem ved? Og så er råderummet brugt, og kulturberigelsen bonger ind med det REELLE beløb, hvad det så ellers er. MEN det er stort – MEGA stort!

 33. Af P Christensen

  -

  Enig med TJ.
  Men som han siger:
  “Grundlæggende er der konsensus om, at vi skal opføre os ordentligt over for fremmede”.

  Desværre er der ikke konsensus om, at de fremmede skal opføre sig ordentligt overfor os.

 34. Af Benny b

  -

  Støt heltinden Joanna Palani.
  Danskkurdiske Joanna Palani fik i september 2015 annulleret sit pas og frataget retten til at forlade Danmark i et år, fordi hun har kæmpet mod ISIS.

  Vi har tabt evnen til, at skelne mellem fjender og venner.

 35. Af Allan Hansen

  -

  Filosoffen Karl Popper har bemærket, at vi alt for længe har været alt for dårlige til, at erkende vores fejltagelser.
  Vi vil så gerne gøre opmærksom på alt det vi ved, men forsømmer at forholde os til alt det vi ikke ved (fejltagelser)
  og dermed skaber vi et falsk billed af virkeligheden.
  Underforstået selverkendelse rummer to sider: det som vi er gode til og det som vi er mindre gode til – og det bør man forholde sig til.
  Men fortielsen er et meget farligt sprængstof, som i sidste ende skaber frustration og afmagt (depression).

  “Unlimited tolerance must lead to the disappearance of tolerance. If we extend unlimited tolerance even to those who are intolerant, if we are not prepared to defend a tolerant society… then the tolerant will be destroyed, and tolerance with them… We should therefore claim, in the name of tolerance, the right not to tolerate the intolerant.”
  – Karl Popper.

 36. Af Allan Hansen

  -

  P.S:

  Nuvel, som man ved er selverkendelse og selvkritik
  to sider af den samme mønt – man kan ikke nå det ene uden
  den anden. Når det så er sagt, må vi erkende at vores
  viden er temmelig begrænset også på de områder
  hvor vi ellers gør os kloge på den viden vi har.
  Filosoffen Karl Popper gør os opmærksomme på, at
  vi faktisk alle består af mere uvidenhed end viden.
  Jeg har faktisk stor respekt for Tom Jensen, der bruger sig
  selv, som eksempel – den slags mennesker møder man kun sjælende.

 37. Af J Nielsen

  -

  “Grundlæggende er der konsensus om, at vi skal opføre os ordentligt over for fremmede”.

  Hvis bare det var så vel.

 38. Af Niels Juul Hansen

  -

  @P. Christensen

  “Desværre er der ikke konsensus om, at de fremmede skal opføre sig ordentligt overfor os.”

  Hvem er det, der ikke mener, at ALLE skal opføre sig ordentlig”?

  Tal for dig selv.

 39. Af Finn Bjerrehave

  -

  HJvis vores frihed & fremtid som Danskere bunder i at invitere Syriske muslimer til Danmark, uden garanti for assimilation, bliver fremtiden u-sikker.
  Kom ikke og sig, Danskerne ikke har hjerte penge til flygtninge, uden at acceptere at hver kultur også har ansvar for egne flygtninge.
  Hver gang vi køber olie benzin, støtter vi den Arabiske verden, men hvorfor støtter den så ikke de Muslimske flygtninge, som Tyrkiet tillader trænge op i EU, samt endda drukne i gummibåde, der ikke er skabt til hav-sejlads.
  Tænk vores store hjerter kan ikke adskille disse mandlige flygtninge, der har forladt Hustru og børn, netop for at komme væk fra soldatertjeneste, således borgerkrigen får en vinder.
  I min hjerne skulle disse flygtninge netop være, kvinder og børn,mens manden gjorde borgerkrigen færdig, men jeg har desværre en anden logik.
  Vi taber os selv, hvis vi ikke først analyserer udfordringen, før vores store hjerter skaber de forkerte illusioner for disse mennesker fra en anden og måske ikke assimilerbar kultur.
  Både hjerte og hjerne.Finn Vig

 40. Af Niels Peter Lemche

  -

  Finn Bjerrehave,

  … fordi oliestaterne er ved at gå fallit. (ikke at det havde hjulpet, hvis olien stadig kostede, var det 100$ tønden).

  Men det var jo morsommere at bruge pengene op på casinoer og bordeller i Europa.

 41. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Dem eller os!

 42. Af Peder Kruse

  -

  Wikipedia:

  The Clash of Civilizations (COC) is a hypothesis that people’s cultural and religious identities will be the primary source of conflict in the post-Cold War world.

 43. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Benny B – 17. januar 2016

  Du glemmer, at når en enkelt person melder sig i en krigszone, og som ikke er udsendt af et land, her Danmark, så ved hun og ikke vi, hvilke regler hun skal agere under, såvel som det er den danske stat, der kan blive udsat, hvis hun angribes og tages til fange af fjenden, her ISIS – ligesom vi skal betale, hvis hun udsættes for såvel psykiske el legemlige skader.

  Vi vil blive brugt af fjenden ISIS i en sådan situation, igen tvivl om det – og vi har ikke haft mulighed for at fortælle hende, hvordan hun skulle agere og som hvad og hvem samt i forhold til Danmarks givne forhold og anbefalinger i en sådan situation, hvor mennesker deltager i krig.

  Det duer ikke selv om man godt kan forstå hende følelsesmæssigt; men der er andre muligheder end at deltage direkte i en militær indsats, som man ikke er uddannet til, selv om man kan lære at håndtere våben på stedet.

 44. Af Jan Petersen

  -

  Jeg har på fornemmelsen, at i det mindste én her på bloggen kender til begrebet – oil price fiscal breakeven. Til dem der ikke gør, Google det.

  Stort set alle olieproducerende lande idag er in deep shit med en oliepris på under min 100 dollars pr tønde. Et land som feks Saudi Arabien går helt bankerot inden 2020, hvis den lave oliepris fortsætter. Og det gør den med Iran som ny spiller på markedet.

  Er verdens økonomiens umiddelbare crash planlagt? Google brugbare oplysninger og bedøm selv!

 45. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Vi taber, og os selv, at dagen kommer vi vågner op i flammer med lig spredt overalt i gaderne, hvad koster et hus i Homs eller Aleppo? Et menneskeliv? I Danmark? Den dag koster det ingenting!!!
  Forudsigeligt at snart islamisterne vil husserer , hærge , nedbrænde og udplyndrer, som vi ser det i Afrika og Mellemøsten, at vanskeligt de af os der har meget at miste, en familie, en villa, sig selv, fra dag til dag lig med 0.
  Valget sikkerhed eller kaos beskrevet meget vel af Tom Jensen nyanceret alt vi vil miste: “Ligestilling, tolerance, indvidets frihed, ytringsfrihed, tillid og sikkerhed.” jeg syntes Tom Jensens din tekst kom præsist vidt omkring, hvor på andre blogs diskuteres kvindehad, eller spises kontra ikke spises frikadeller, at naivt at om vi danske endnu går omkring og tror som vi tror, at den fundamentalistiske islamisme ikke vil vokse, da alt tyder på flygtningekrisen fortsætter at være ude af kontrol, vi sælger ud vores sikkerhed, imod anarki, vold og kaos, vi kaster perler for svin!!!

 46. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Vi taber kun os selv, hvis vi mister overblik og evne til håndtering. Og – forholder os til ikke at resignere og overgive sig til afmagt.

  Problemet er, at vi i andre tider har afgivet magt til andre sider, hvorfor vi ikke som selvstændig nation kan sige Stop – vi skal kunne følge med på alle fronter. Såvel som flygtninge stadig vil strømme til Europa og dermed også Danmark og Norden i øvrigt. Kunne vi sige stop som nation nu, så havde vi mulighed for ikke selv at blive undermineret som land og folk, og vi havde råd til et antal flygtninge, behandle dem godt og ikke ryge ud i noget så himmelråbende som et spørgsmål om vielsesringe og er det ure.! Give dem og dermed også kontantmodtager et bedre ståsted – indtil de kan andet. Ogs når der reelt er jobs nok.

  Når krybben er tom, så bides hestene.

  Og – vi er nu i synlig færd med at måtte underminere vores systemer for børn, unge, uddannelser, sygehusvæsen, og ligedan presse børnefamilierne endnu mere og alle, der i øvrigt inkl en del indvandrere, er med til at få erhvervsliv mm til at køre for os og vores velfærd, som vi kender det. Såvel som vores retssystem bliver yderligere belastet, politi, kriminal-væsen, – svel som en hel befolkning er under pres – nu også med noget så naturligt som svinekød i institutioner i Randers. Ligedan er den alm dansker under pres fra omverdenen i en evig diskussion fordi folk forlanger og kræver ind på visse stræk – uden at kere sig om, hvorfra og hvordan og hvem. Skide være med det – bare vi kan få, og hvor er det for dårligt og lign, også fra egne politiske hold og stemmer! Det finder jeg betænkelligt

  Det er ydmygende og skal stoppes, at et ligefrem et retsvæsen skal involveres i et også svineproducerende land, der i forvejen kæmper på det marked, hvor svinekød er en stor del af det normale, vi spiser og altid har spist.

  Og – så tales der om, at nu går det og det parti også ind for det eller det, hvor disse forskellige ideologier så kommer i klemme, når de ikke bare stryger enhver diskussion med hårene, når det gælder indvandringen. Ligedan er vort åbne samfund med tillid, ytringsfrihed og DEMOKRATI ikke mindst under pres, fordi nogle kan decideret ikke lide det og ønsker et khalifat, såvel som vi bliver intimideret i forhold til frihed, fordi det tros, at så kan alt lade sig gøre bare man åbner munden og dermed har samme gyldighed, er lige gyldigt.

  Vi har ret til at skelne og sige fra, og jeg undrer nogen gange over med hvilken naturlighed indvandrere og næste generation dér bare kræver ind, hvor deres familier, der er flygtet må stå bag en sådan attitude som de ikke kunne komme langt med fra deres hjemlande så nu udløses der rask væk en disrespekt for land og folk her.

  Det er på tide, at den slags bliver gennemskuet, hvor det forekommer – og afvist, hvor det strider imod et velfærd og menneskesyn, der ikke er vores, og som derfor vil ødelægge de fremskridt, vi igennem generationer har nået for mennesker til et mere frit og anstændigt liv for mænd, kvinder og børn.

  Vi er nødt til at sætte os op her, også i forhold til hvad et udland måtte tænke, så vi stadig kan – også som snart en hel befolknings mere el mindre direkte involvering over hele landet kræver, så de udover at passe deres job kan have et liv uden at skulle kere sig i en så ekstrem udstrækning om indvandringen, og hvad den medfører for dem i deres kommune.

  Derfor er vi i en klemme, når andre kan sætte en dagsorden for os – eller vi bliver presset med mennesker på flugt, og vi formentlig ikke kan sende ret mange tilbage sidenhen, fordi de har slået mere el mindre rod i Danmark eller blot hellere vil være her.

  Det kan også kun foregå, hvis vi ikke har fået ødelagt hele Europa med yderligere misstemninger ved at blive såkaldt overrendt. Det er synd for Europa såvel som for flygtningene, der på anstændig vis skulle kunne blive i områder med islamisk kultur fx. – og frisættes også fra¨diverse flygtningelejre i Tyrkiet og Libanon – til en ny begyndelse langt hurtigere end det ses at være tilfældet, uanset hvor mange penge vi sender.

  Og – fortsat at se Syrien smadret af folk fra IS enten dræbt eller taget til fange og formentlig på forskellig vis udsættes for maltraktering – det er forfærdeligt, såvel som at vide, at forældre må forlade deres børn, ade dem tilbage. Det er uudholdeligt.

 47. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt modtog kapitalstærke Tyskland ca en million illegale udlændinge i 2015 og vånder sig lidt over byrden. Til sammenligning modtog ludfattige Grækenland ca 854.000 illegale udlændinge også i 2015, men de er pisse ligeglade – har sendt banden på vandring i resten af EU!

 48. Af otto barreth

  -

  Tak til Tom Jensen og Shereen, det kunne ikke udtrykkes bedre!

  Man undrer sig over at teaterchefen og ligesindede ikke kan indse at problemet ikke findes blandt danskerne, men hos islamiske kulturer.

  En lignende debat fandt sted under Sovjet kommunismen, hvis man ikke var socialist/kommunist, var man en skide kapitalist.

Kommentarer er lukket.