Ret til at beskytte

Af Tom Jensen 70

Dagen efter etableringen af en blød, midlertidig kontrol ved den tysk-danske grænse er eksperterne allerede begyndt at diskutere, om Danmark nu overhovedet har EU-retten på sin side, eller om grænsekontrollen bryder med Schengen-reglerne. Den diskussion redegøres der fint for i dette overblik fra Berlingske Politiko.

Man kan gå til denne diskussion bevæbnet med juridiske spidsfindigheder. Man kan også gå direkte til værks: Hvis ikke en dansk regering kan gennemføre selv forsigtige forholdsregler i en situation, hvor der er risiko for, at tusindvis af asylsøgere kan hobe sig op i landet, fordi de ikke længere kan komme ind i Sverige, så har ikke blot Danmark, men hele EU-konstruktionen et alvorligt problem.

Nu er der ikke meget som tyder på, at den svenske ID-kontrol ved grænsen til Danmark, som udløste de danske skridt ved grænsen til Tyskland, indtil videre får asylpresset til at aftage i Sverige. Så måske behøver grænsekontrollen mod Tyskland virkelig kun at være midlertidig. I går søgte 331 mennesker således asyl i Sverige. Det er flere end i de forudgående dage, og det er altså på en kold dag midt i en vintersæson, hvor asylpresset på hele Europa efter alle erfaringer burde være lavere end om foråret og efteråret.

Men hvis 331 asylsøgere om dagen er new normal i Sverige i 2016, så svarer det til henved 120.000 asylsøgere på et år. Det er færre end i 2015, men stadig et meget højt tal. Langt højere end det svenske samfund kan håndtere.

Hvilket er kernen i den igangværende diskussion om asyl- og indvandrerpolitikken. Den handler ikke om, hvorvidt vore samfund lukker sig om sig selv i frygt og fremmedangst.

Det gør de ikke. Politikere og debattører som påstår det, er ude i et gennemskueligt politisk ærinde. Når Politikens chefredaktør Bo Lidegaard på lederplads i dag eksempelvis påstår, at Danmark “kører på europæisk fribillet i forhold til flygtninge”, så er det jo ganske enkelt demagogi af værste skuffe.

Danmark kører ikke på nogen fribillet. Danmark er blandt de europæiske lande, som i forhold til landets indbyggertal i de senere år har taget imod flest asylsøgere.

Når man påstår det modsatte, altså at Danmark kører på fribillet, kan den bagvedliggende værdipolitiske dagsorden jo kun være, at det ikke er nok, at Danmark er blandt de europæiske lande, som tager mod flest asylsøgere. At vi burde tage mod langt flere.

Når denne humanistisk/idealistiske måde at argumentere på i asyl- og udlændingedebatten er demagogisk, er det fordi den alt for ofte står alene, når den benyttes.

For selvfølgelig skal vi hjælpe. Det gør Danmark også. Og selvfølgelig skal Danmark være et åbent samfund og en åben økonomi i en globaliseret verden. Det er Danmark også. Langt flere udlændinge end tidligere kommer til Danmark i disse år. Mange for at arbejde. Det er fint.

Men idealisme der står alene, æder ofte sig selv op.

Det gælder også i asyl- og udlændingedebatten.

Hvis ikke det ideelle synspunkt – at vi skal hjælpe – suppleres af en realistisk vurdering af, hvor mange vi kan hjælpe og hvordan, så mister vi potentielt set muligheden for at hjælpe.

– Det gør vi, hvis regningen for alt for mange asylsøgere bliver så stor, at det truer den danske samfundsøkonomi. Sådan som tilfældet er i Sverige nu.

– Det gør vi, hvis for mange mennesker fra helt fremmede kulturer kommer til Danmark på kort tid, så en reel vellykket integration i det danske samfund bliver umulig.

– Det gør vi, hvis for mange i den danske befolkning bliver så utrygge over udviklingen, at de driver mod populistiske bevægelser og partier, hvis dagsorden ikke nødvendigvis er, at vi skal hjælpe. Eller måske for et fåtals vedkommende endda radikaliserer sig ud i et uhyggeligt og meningsløst had med f.eks. afbrændte asylcentre til følge.

– Det gør vi, hvis det danske samfund helt konkret destabiliseres ved en ophobning af asylsøgere her i landet, måske endda asylsøgere, som ikke ønsker at søge asyl her. Sådan som vi så det i begyndelsen af september, da flygtninge og migranter gik på de danske motorveje.

Europa befinder sig i en alvorlig flygtninge- og migrantkrise, som ikke kan affærdiges med, at et par millioner mennesker på vandring mod Europa kun udgør en brøkdel af den samlede europæiske befolkning.

Den slags siges kun af folk, som ønsker at lukke øjnene for, hvordan situationen i mange europæiske lande bliver om få år, hvis ikke der kommer styr på folkevandringen mod nord.

Argumenterer og handler man alene idealistisk i flygtninge- og migrantdebatten uden tanke på, hvad følgerne kan blive i vore egne samfund, hvis ikke situationen kommer under kontrol, så handler man i den dybeste uansvarlighed.

For naturligvis har vi – og vore politikere – ikke blot ret til, men også pligt til at beskytte det samfund, vi er en del af og har ansvaret for, i en akut krise som denne.

Gør vi ikke det, risikerer vi at miste os selv og vores mulighed for at hjælpe værdigt trængende fremover. Uanset om disse værdigt trængende måtte være borgere i vore egne lande. Eller folk der kommer hertil, fordi de er i nød.

Det ville for alvor være en humanistisk og idealistisk katastrofe.

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ FACEBOOK

KLIK HER OG FØLG MIG PÅ TWITTER

70 kommentarer RSS

 1. Af Benny B

  -

  Jan Petersen
  Jeg tager lige en grøn fra kassen med forlov, mens vi venter på, at Lemches åbenbaring skal sive igennem cisternen.
  Nu skal vi se hvad et helt livs bibel læsning kan udrette af mirakler.

 2. Af Ferdinand Egidius Sander

  -

  Hvem har fået den vanvittige idé, at muslimer og kristne absolut skal blandes i multietniske samfund??? Det er ligesom at prøve, at blande olie og vand ved stuetemperatur, Det kan ikke lade sig gøre! …Mon ikke tanken er fostret af en virkelighedsfjern elitær EU- bureaukrat i stål og glas -paladset i Bruxelles, hvor det kun handler om økonomiske interesser og om, at få så meget billig arbejdskraft som muligt til den europæiske industri. Måske Malene Halvvind? I øvrigt vil behovet for billig og ufaglært arbejdskraft fremover falde kraftigt i takt med den stigende automatisering, digitalisering og anvendelse af robotter i produktionsvirksomhederne og det offentlige.

 3. Af Hektor heimlich

  -

  Personale truet med prygel på sygehus -er det 10 gang i rækken. Det var ikke etniske danskere som truede -det kan vi være sikre på!! Vi har fået nok Løkke -kan du ikke klare sikkerheden i Danmark må du afgå og tag lige Merkel med på pensionistrejsen tak!

 4. Af Niels Peter Lemche

  -

  Benny B,

  Jeg forsøger igen:

  Kölner-balladen nytårsaften kan være en nøgle til at forstå den nuværende kalabalik i Nordeuropa. Der er en artikel i Frankfurter Allgemeine Zeitung i dag (på nettet) herom. Familiemafiabander og masse kriminalitet. Det handlede måske slet ikke om “uskyldige” drengestreger, men om organiseret kriminalitet. Banderne, der er tale om, består af indvandrere i hovedsagen fra Nordafrika og over til Somalia. Politiet er hjælpeløs uden opbakning ovenfra, uden viljen til at stoppe det.

  For Danmark kommer straffen nu for nejet til politisamarbejdet. Det bliver ikke lettere at koordinere indsatsen, for i værste fald kan man se tilstrømningen fra Afrika som planlagt af klanlederne i de pågældende lande. Så ender det med opsamlingslejre og masseudvisninger. Er nogle blevet statsborgere, gælder vel tillægget til loven herom, at statsborgerskabet er opnået på falske forudsætninger.

  Det er klart, at man har ret til at beskytte sig herimod; men det, som den danske regering har fundet på, er alibipolitik for at skjule, at man er ganske rådløs.

 5. Af Niels Peter Lemche

  -

  Benny B,

  Tag bare en til. Jeg kan ikke få noget igennem.

 6. Af Benny B

  -

  Lemche.
  Ok jeg gir mig. Vi er ikke enige om meget, men du har dog lidt humor.

 7. Af t. sørensen

  -

  Her et par dage efter den såkaldte grænsekontrol, består Danmark stadig. Ordet grænsekontrol har i den grad være forhadt. Vi har så endelig fået en afart af grænsekontrol. Bedre end ingenting. Hende frau Merkel er en farlig kvinde. Man må håbe for tyskerne og alle vi andre europæere, at hun bliver afsat

 8. Af Hektor Heimlich

  -

  Politikerne i EU er fuldstændigt faldet igennem!! Afgå hele bundtet!! og tag EU med i graven! Det bliver bare værre og værre: bombemand var i dag ved at gå ind på politistation i Paris. Tillykke til Løkke og co —nu har I fået det som I ville!! Tilstrækkeligt mange danskere har forsøgt at fortælle jer at indvandringen er landets største problem –men I ville ikke høre. Wer nicht hoeren will muss fuehlen -som tyskerne siger!! Afgå!!

 9. Af Eva Madsen

  -

  Jamen kære politikere – I kender jo alt – til ALLE de ulemper som tilstedeværelsen af muslimer er i vort samfund Danmark og Europa – så STOP dem nu med våbenmagt / grænsekontrol / politi / hjemmeværn samt frivillige medlemmer af skydeklubber og jagtforeninger og med opsigelsen af FN `s og EU`s menneskerettigheds / flygtninge / statsløsheds konventioner.

  Forlang at se Visa – har de ikke det og er de fra et ikke vestlig land så ud med dem – også dem der er ankommet.

  Gør nu noget !!! allerhelst i forgårs – den latterlige parodi på en grænsekontrol skal stoppes og PERMANENT virkningsfuld grænsekontrol skal indføres.

 10. Af Mogens Rasmussen

  -

  Tom Jensen helt enig i dine synspunkter. Dog savner jeg fra oplysning om hvordan det går med bevogtningen af EUs ydre grænser. Der er ikke en avis eller elektronisk medie som ikke talstærkt er til stede dels i lufthavnen for at tale med rejsende til Sverige eller på Christiansborg for at høre nærmere om folks vielsesringe. Hvornår sender man journalister til EU parlementet og tilspørger politikerne om, hvor de lovede tiltag omkring de ydre grænser tages i brug og sender folk til områderne for at kontrollere værdien. Det er selvfølgelig lettere og billigere at tage Metroen til lufthavnen, men det er vel ikke hele forklaringen. Ellers godt nytår.

 11. Af Henrik Knage

  -

  Der er efter min mening ikke tænkt ret langt ud af boksen, m.h.t. ”Schengen”. Og det er samtidig helt klart hvilke samfundsgrupper, der har befrugtet og undfanget ideen – og jeg behøver ikke skrive hvem jeg tænker på, da det må være åbenlyst for enhver.

  Som tidligere nævnt minder det der sker omkring Schengen, præcis det der sker i et åbent statsfængsel – at når der kommer nogen der er større end én selv, så låser dem der bliver bange deres døre om natten.

  Sverige er blevet bange, Danmark er på vej til at blive bange, Tyskland er lige ved at blive bange, og Frankrig har været bange længe.

  Lige nu er Schengen et åbent statsfængsel, der bygger på nøjagtig de samme principper, som et sådant.

  Skiftet er ved at ske, at Schengen har begået den fejl, ikke at tage befolkningen med på råd – og derfor er Schengen og hele EU ved at bevæge sig fra et åbent statsfængsel, til et lukket statsfængsel.

  Min nu desværre afdøde far og jeg vi talte sammen på fisketure til Midtjylland , ja overalt i Jylland, bevæbnet med Splitcane (5 – 8 kantede bambus) fiskestænger og fluer. Han stillede mig tit om nogle underlige filosofiske spørgsmål og ét af spørgsmålene han stillede var hvem jeg syntes der var mest indespærrede. De indsatte, eller dem der passede på dem.

  Efter en lille forsigtig tænkepause mener jeg at mit svar var, at de vist måtte være i samme båd.

  Af samme årsag er det derfor også svært at fastslå, hvem der er gerningsmand/frue, til de voldtægter, der har fundet sted Nytårsaften i Tyskland, eller hvem der er offer?

 12. Af Niels B. Larsen

  -

  Det unddrager sig min forstand, hvorfor politikerne både i EU og i nationalstaterne vedbliver at fable om en fælles EU-løsning på “flygtningeproblemet” – i anførselstegn, da der i langt højere grad er tale om en (illegal) folkevandring, som burde standses med våbenmagt ved de ydre grænser.

  Der kommer ingen fælles løsning uanset hvor længe, der ventes på den. Folkevandrerne og den sjat flygtninge, som er blandet i mylderet, er overvejende muslimer, som østeuropæerne fra højest til lavest kraftigt modsætter sig overhovedet at få indenfor grænsen (og det forstår man kun alt for godt). De vesteuropæiske befolkninger er for en meget stor dels vedkommende ‘fed up’ til langt over hårtoppen med muslimer og deres afskyelige ideologi, deres offerrolleskuespil, deres særkrav, deres vold, deres voldtægter, deres anden kriminalitet og deres uformelige sorte sække. Og med de europæiske politikeres ynkelige kryben for muslimerne af angst for at såre deres særdeles let sårbare følelser. Hvad med om politikerne tog mere hensyn til deres egne befolkningers tarv? Vi er ikke sat i verden for at tørre røv på usympatiske muslimer eller forsørge deres alt for store børneflokke.

  Derfor lukker land efter land grænserne – og vi har endnu kun set toppen af isbjerget. Og kun begyndelsen på stramningerne, for befolkningernes pres vil fortsætte indtil der er lukket totalt af for den afskyelige ideologis tilhængere. Og gerne tyndet ud i de allerede herværende via gerne tvungne repatrieringer.

  Schengen er brudt sammen – og heldigvis da. For det er første skridt til at standse strømmen. Lars Løkke skal bare af med sin overdrevne skræk for kontinentforræderen i Berlin og lukke grænsen effektivt fremfor den si, han kalder grænsekontrol.

  Tysklands naive kansler inviterede horderne. Lad Tyskland beholde dem – det vil de tyske kvinder sikkert sætte pris på (pun intended; de mødte horderne med “Wilkommen”-skilte).

 13. Af Henrik Knage

  -

  Jeg mener også der findes en femkantet Splitcane fiskestang til flueline fabrikeret af “Hardy”. Nymphomaniac film af Lars von Trier er altså anbefalesværdig. Men kan både blive afhængig af fluefiskeri, såvel som af sex.

 14. Af Henrik Knage

  -

  Når der sker voldtægter i Pakistan og Indien, af mænd med døden til følge, så hviler hele verdens øjne på begivenheden, men når den foregår i Tyskland, samt Sverige og Danmark søges nyheden – der ikke er en nyhed dysset ned.

  Mystisk hvad?

 15. Af Henrik Knage

  -

  Personligt så synes jeg også, at det er helt ude i Hampen, der stadig er en by der ligger på Hovedvej A13, mellem Vejle og Viborg, at der er nogle der mener, at Danmark er katastrofale i landets politik på indvandrerområdet, når unge syriske kvinder både syr og sælger redningsveste til bådflygtninge, forrede med vandsugende materiale, fra havnebyer i Tyrkiet.

  Der er inden for relativ kort tid druknet 40 stk. blandede voksne og børn på samme konto. At lig flyder i land druknede med redningsveste på.

  Der burde lukkes helt af, indtil der er styr på tingene – på arabisk. Danmark og Sverige er jo selve årsagen til, at flygtninge drukner på deres vej, ikke p.g.a. krig.

 16. Af Henrik Knage

  -

  Begrebet “Feminismen” er lige så kedeligt, som det lyder, et spildprodukt af Schengen. Hvis det ikke er nødvendigt for Staten, at sætte mennesker i fængsel, når de så udmærket selv kan lave forarbejdet – hvorfor så overhovedet rydde hele forsiden på DR, i en banebrydende cocktail – vaccination på evigt fordummende selvforståelse, skandinaviske folk imellem?

  For mig kan de kalde sig hvad de vil, feministerne, og de kan alt, lige fra at gå i krig, til at opfinde intriger, men alene – det kan de godt nok ikke være.

 17. Af Jan Petersen

  -

  Hvornår går det mon iøvrigt op for den danske befolkning, at selvstændig dansk politik ER overdraget til EU/FN for længe siden? I form af ratificerede bindende traktater – hugget ud i granit!

  Jeg tror iøvrigt ikke en meter på projektet. Men det er den forfærdelige sørgelige virkelighed!!!!!

 18. Af Hektor Heimlich

  -

  2 danske lyshårede kvinder -mindst- er allerede blevet slået til plukfisk af somalier i København -men det må vi ikke tale om- nej ifølge sosse-radigale-venstre skal vi holde kæft!! ellers er vi racister!!
  I Malmø spytter muslimer på jøder på gaden og jøderne er ved at flytte fra byen. Hvorlænge skal vi ifølge stats apparatet i Danmark og Sverige holde kæft -til vi ikke kan sige noget pga at vi er myrdede?????

 19. Af Hektor Heimlich

  -

  Politi om masseoverfald på kvinder: De måtte løbe spidsrod
  Ledende politimand erkender svigt i intern rapport, der er lækket til medierne. 16 mistænkte jages efter nytårsmareridt.

  Klippet fra Politiken, som ellers er kendt for sin fjendtlige indstilling til etniske europæere og kvinder i særdeleshed!

 20. Af P. Torbensen

  -

  Ja ret til at beskytte-men den ret har vi ikke længere-de kommer stadig fra et sikkert land,Tyskland rejst igennem flere sikre lande og stårved vores grænse og siger det forløsende ord Asyl og hermed vores problem-grænsekontrollen en storm i et glas vand-210 ansøgere mandag og tirsdag-en parodi.

Kommentarer er lukket.