Lykkelig?

Af Tom Jensen 48

Er du lykkelig? Er du? Tænk dig nu godt om….. Svar venligst i kommentarfeltet nedenfor. Når jeg spørger, er det ikke blot som følge af en tilfældigt opstået, påtrængende nyfigenhed. Det handler om nationen. For hvis du svarer ja, er du i samklang med nationen. Hvis du svarer nej, er du som dem i Togo.

For forleden vandt Danmark igen. Ikke i fodbold, ikke i økonomisk vækst, men i lykke. For 117. gang og i den 117. undersøgelse blev vort fædreland for nylig atter kåret til verdens lykkeligste land. Denne gang oven i købet i en tyk skrivelse, World Happiness Report, udfærdiget af The Earth Institue på Columbia University, og så må det jo være rigtigt og endeligt bekræftet, som andre tidligere har gjort det:

Danskerne er verdens lykkeligste folk i verdens lykkeligste land.

Hvilket jo kan undre en og anden, når man bor her og følger lidt med.

Er man således kommet fra arbejde uden at bukke under for stress, har overlevet trafikken hjem uden at blive overfaldet af en road rage-ramt medtrafikant og har hentet børnene i den nedskæringsramte institution, så kan man klikke ind på sin avis og læse om danskere, der klager mere over mere over alt – fra naboens røg, teleselskabet, medierne, økonomien, hovedpinen, rygsmerterne, konen, manden – og går mere og mere til psykolog, bliver skilt oftere og oftere og forsøger selvmord mere end nogensinde før, hvis de da ikke nøjes med at drikke og pilleæde sig sønder og sammen.

Men det er måske blot trakasserier, ulykker og tragedier på et gennemgående højt og lykkeligt niveau?

Eller også er der noget andet på færde. For dykker man lidt ned i den aktuelle kåring i World Happiness Report og får løsnet de lyserøde danskerbånd lidt op, tegner der sig et interessant billede lige under den øverste, blankpolerede lykke-fernis.

Det viser sig nemlig, at når vi danskere bliver spurgt, om vi sådan ud fra en logisk, overordnet betragtning er lykkelige og tilfredse med vores liv – så svarer vi ja. Vi kan jo ved nærmere eftertanke egentlig dårligt tillade os at gøre andet, omgivet som vi er af velstand, velfærd, et fungerende demokrati, mulighed for gratis uddannelse, sunde børn, gratis hospitalsbehandling, mad og drikke i rigelige mængder, et nogenlunde giftfrit miljø, ingen krige i nærområdet og få naturkatastrofer. Vi ved jo, at ham manden fra Gallup, der ringer på – eller hans kollega – bagefter skal ned og spørge en afrikaner, der lever for under en krone om dagen i de 40 år, hun måske har til rådighed, uden udsigt til, at hendes børn får det nævneværdigt bedre eller får adgang til nogen uddannelse, om præcis det samme, og kan man så være bekendt at svare nej, hvis hun nu svarer ja? Nej, vel? Så det gjorde danskerne heller ikke:

Men nu kommer vi til det spændende. Til gyseren, lykkegyseren for os i det kolde, men tilfredse nord. Spørger man derimod mennesker i hen ved 150 lande, om de var lykkelige i går – altså om følelsen er der, om man virkelig kan mærke lykken helt tæt på, om den sidder i hjertet – så går det anderledes.

Da placerer danskerne sig på omkring plads nummer 100 ud af de 150 lande. I en sandwich mellem Rwanda og Albanien:

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Konklusion: Vi er skam glade og tilfredse her i Danmark. Vi har det jo godt her. Men når vi bliver spurgt direkte, om vi var lykkelige i går, så ender vi totredjedele nede af den globale liste, lige under befolkningen i et land, hvor man for under 20 år siden rendte rundt og huggede hoved og lemmer af hinanden med macheter.

Det er da tankevækkende, ikke?

Spørgsmålet er blot – tankevækkende hvordan? Måske svaret skal findes i overvejelsen om, hvorvidt man overhovedet kan måle et samfunds lykke? Eller om lykke er noget, der hvadenten det gælder beruselsen af den eller tyngden af dens fravær kun kan knytte sig til det enkelte menneske?

Lykkeforskerne selv mener i stigende grad, at graden af gennemsnitlig lykke kan sige noget afgørende om et samfund. Og at lykke dermed ikke blot kan henvises til noget, som enhver selv må smede. Som det formuleres i et af de indledende kapitler til World Happiness Report:

”…most people probably believe that happiness is in the eye of the beholder, an individual’s choice, something to be pursued individually rather than as a matter of national policy. Happiness seems far too subjective, too vague, to serve as a touchstone for a nation’s goals, much less its policy content. That indeed has been the traditional view.”

Og så kommer det:

”Yet the evidence is changing this view rapidly”.

Med andre ord: Din lykke er målestok for dit samfunds kvaliteter – og vice versa. Som følge af dette er jo uundgåeligt, at lande hvor tingene bare fungerer, hvor livets fornødenheder ikke er noget, man dagligt skal stride for at få, ligger i toppen af lykkeindexet. Som det videre hedder:

”It is no accident that the happiest countries in the world tend to be high-income countries that also have a high degree of social equality, trust and quality of governance. In recent years, Denmark has been topping the list. And it’s no accident that the U.S. has experienced no rise of life satisfaction for half a century, a period in which inequality has soared, social trust has declined, and the public has lost faith in its government”.

Begynder man, som man siger, at mærke hensigten? Det er kombinationen af rigdom og lighed, der skaber lykken. Og lykken er vel at mærke i stigende grad videnskabeligt anerkendt som brugbar målestok for det gode samfund. Johanne Schmidt-Nielsen & co. kan dermed godt melde sig i diskussionen. Nedskæringer i den offentlige sektor må formodes at være den direkte vej til mindre lykke og dermed også til, at Danmark mister sin flotte førsteplads.

Og så, trods dette: Når mennesker i vores dejlige land, der er et af verdens rigeste, som samtidig er et af klodens mest lige, med den mest understøttende offentlige sektor og maksimal tryghed fra graviditetsprøve til kremering, når disse mennesker bliver spurgt, om de var lykkelige i går, så er de lige en knivspids mere ulykkelige end dem i Rwanda.

Måske det som nævnt blot er fordi, vi er smågnavne på et meget højt og lykkeligt niveau.

Eller også er lykkeforskerne på den gale stævn. Lykken er hverken gods, guld eller en stor og almægtigt omfordelende velfærdsstat. Den sidste er rar at have. Lad os da værne om de dele af den, der er fornuftig.

Men lykken? Den er din og min. Og hende fra Rwandas.

FØLG MIG PÅ FACEBOOK 

FØLG MIG PÅ TWITTER 

48 kommentarer RSS

 1. Af Finn Bjerrehave

  -

  100 % ulykkelig, fordi voes krig i Libyen har skabt folkemord, og borgerkrig, og ingen drages til ansvar.
  Vores indsats i Irak under een anden regering, der skal talkolonnen med anholdte vende i folketinget, selv om der aldrig var retningslinier om hvad man skulle stille op med fanger, og menneskeligt ikke skød dem, så havde spørgsmålene været ikke eksisterende.
  100 % enig, vi slap af med Pia og fik en løgn og bagefter pisk, og Journalisterne holder bøtte, måske er der een Spindoktor plads i horisonten , og borgerne snydes, dette bedrag er dagens Danmark.
  Tak for Nord Korea.Finn Bjerrehave Vig

 2. Af Krister Meyersahm

  -

  Lykkelig eller dum?

  Når folk i almindelighed er “lykkelige” over at befinde sig i et land, hvor man piskes rundt af politiske flertal, der ingen respekt har for individets behov for, at være fritaget for, at deltage i et sygt samfundsbyggeri – så er man måske mere dum end lykkelig.

  Tænk at opleve sig lykkelig, når ens andel af statens gæld er 74.000 kroner, når ejendomme eksproprieres uden erstatning, hvor alt for mange ikke er selvforsørgende, hvor vi ikke kan kontrollere vore egne grænser, hvor vi fører angrebskrige o.s.v. o.s.v.

 3. Af Birgitte Magelund

  -

  Jeg skrev på min blog i går:

  “Den danske velfærdsmodel er blevet internationalt anerkendt som et værdifuldt, værdiskabende og forbilledligt brand. (varemærke.) ‘Nation branding’ betegner et lands varemærke, man kan sige, at det er en nations symbolske værdi af landets produkter, der gør sig gældende. Og nu er selve den danske – nordiske velfærdsmodel blevet international ‘nation branding’. Vi har i forvejen dansk design, dansk arkitektur, dansk film og danske serier, vi er et foregangsland mht. miljøspørgsmål – og målsætning, og i den henseende også innovation, vi har også det nordiske gourmetkøkken etc, og nu altså også den danske velfærdsstat – den danske velfærdsmodel som er blevet internationalt anerkendt som nation branding.

  Vi bliver gang på gang målt til at være de lykkeligste mennesker i verden, og det er ikke noget som kommer af sig selv. Mange lægger til grund, at vi lever i et trygt og lige samfund. For jo flere menneske som har lige rettigheder i et samfund, jo mere trygt og harmoniske vil det samfund være. Jo større ulighed i rettigheder, jo større utryghed i et samfund. Det er en lovmæssighed som næsten kan synes så banal, at det ikke er værd at nævne. Men den danske velfærdsmodel er unik, så unik at vi måske næsten glemmer, hvor værdifuld den i virkeligheden er. Nuvel, vi er muligvis det land i verden som betaler den højeste skatteprocent, men det er altså ikke blot penge vi smider i rendestenen. De penge bliver brugt til at skabe lige rettigheder, så vi alle reelt har lige muligheder uanset, hvor vi kommer fra i samfundet. Vi kan alle sammen gå i børnehave, folkeskole, til læge etc. uden at være bange for, at vi er for fattige til helt at blive udstødt. Men det danske samfund er ikke kun et omfordelingssystem, det er lige så vigtigt; et investeringssystem, hvor alle – både skal yde for at kunne nyde – fx i alderdommen. Samfundet betaler vores uddannelse, og vi får bagefter et arbejde og betaler skat og giver derfor igen noget tilbage til samfundet, som gav dig børnehave og folkeskole, gratis læge etc. Det er på mange måder denne velfærdsmodel som gang på gang gør danskerne til verdens lykkeligste folk.

  At have et samfund som udgør lige stor balance mellem det offentlige og private marked, anser jeg for fordelen ved den danske velfærdsmodel – og det er netop i denne balance mellem det private og det offentlige, som gør det danske samfund så unikt. Det giver konsensus, stabilitet og øger samtidig modet og fremdriften til fremtidig kreativitet og innovation. Derfor ville det i min optik være en katastrofe at nedlægge den danske velfærdsstat. Og jeg er derfor helt på linje med den siddende regerings politik. Og vil derfor gerne slå et slag for den.”

  Men at være lykkelig i går – og ikke over selve situationen kræver vel en form for; at kunne hengive sig; at kunne hengive sig til det man ser, til det man mærker. Måske er det derfor alle store personligheder lever så simpelt; for det kræver vel blot det at kunne give sig hen til livet, gør det ikk?

 4. Af Viggo Mortensen

  -

  For min skyld kan de godt lukke ned for bananstaten Danmark. Og dermed også for et af verdens mest usle og grådige folkefærd overhovedet.

  Nævn mig eet andet folkefærd, som er parate til at plyndre og røvrende deres egne børn og børnebørn. Og det uden så meget som at blinke med øjnene. Nej vel?

  Men det forklarer måske så, hvorfor Danskerne svarer så uforståeligt som de gør på dette spørgsmål.

 5. Af Karsten Bie Jensen

  -

  God blog og vigtigt emne.

  Jeg rejste for 3 år siden fra Danmark.
  Først til Grønland i 20 mdr. og siden til Maldiverne.
  Det har gjort mig meget lykkeligere at leve under andre forhold , hvor der er HELT andre ting på dagsordenen !

  Forandring kan være med til at skabe lykke.
  I stort og småt.

  Med venlig hilsen – og pøj pøj med lykken.

 6. Af Pål Hanson

  -

  Jeg er lykkelig! Jeg er lykkeligt gift! Er lykkelig for min sunde og raske 5 børn! Er lykkelig for at jeg har mit gode job! Er lykkelig for min lejlighed! Er lykkelig for at leve i et frit land med demokrati og en velfærd som langt overgår den de fleste af verdens borger må leve med! Jeg er lykkelig for at jeg kan skrive min mening her og på Facebook og på andre blogs uden at risikere fængsel, død eller tæv! Jeg er lykkelig for mit liv! Jeg er lykkelig, ikke lalleglad lykkelig, lykkelig fordi alternativt er skræmmende! Livet er fantastisk hvis du vil……………….

 7. Af Frank Løkkegaard

  -

  Jeg opfatter bestemt mig selv som et lykkeligt menneske, både generelt og i går(eller i dag, for den sags skyld). Det betyder bare ikke, at der ikke kan være nogle ting man gerne så anderledes, eller som man kan blive enten skidesur, forarget eller rystet over. Sådan er det jo at være menneske, også i et af verdens bedste samfund(og nej, der er ingen der pisker mig rundt, som konsekvens af et dominerende politisk flertal…).
  Nogle gange tror jeg at man forveksler lykke med tryghed – eller man helt glemmer at man sagtens både kan være en del af fællesskabet og samtidig gerne ville se det udvikle sig anderledes. Eller at man, i modsætning til Krister Meyersahm, fint kan respektere at der er et samfundsbyggeri, man ikke nødvendigvis synes er den rigtige vej at gå. Trods samfundets politiske udvikling, er ens børn jo stadig en gave, ens hustru en del af det gode liv, det er stadig berigende når en ven eller nabo, lige kigger ind, det er fortsat helt vidunderligt, når barnebarnet kalder på bedstefar, og når ens gamle mor lyser glad op, når man kommer forbi.
  Mit råd er, at lade være med at forveksle en politisk-ideologisk tilfredshed med lykke. Det er da for fattigt.

 8. Af Frank L

  -

  @ Finn Bjerrehave, 12. april 2012 kl. 15:29

  Det er da flintrende ligegyldigt hvad man havde af planer med de tilfangetagede.

  Essensen er den, at enten militæret eller ministeriet har løjet overfor folketinget.

  I et demokrati går den slags bare ikke.

  Man er nødt til at kunne stole på sit militær og sine ministre. Krause Kjær kan fortælle hvor slet det gik gamle Ninn, da han mente han alene vidste, hvad der tjente til folkets bedste.

 9. Af Bent Larsen

  -

  Jeg arbejder udelukkende i udlandet og aldrig i Danmark, og derved kan man ikke være alt andet end superlykkelig, altså når man er i Danmark.

  Når jeg er i udlandet, derimod, kan man ikke blive andet en superfrustreret, når man læser om eksempelvis “Jeg er træt af at være fattig” pigen, samt eksempelvis Carina pigen, der ikke har lavet dagens gerning i 30 år, men har fleve penge udbetalt om måneden end hårdtarbejdende folk har om året der hvor jeg arbejder, samt alt det ævl og kævl om politik og spin der skrives om i aviserne.

  Virkelighedes verden i Danmark synes at ligge meget fjernt fra avisernes fremstilling af verden, og derfor læser jeg da også kun yderst sjældent aviser når jeg er i Danmark.

  Jeg kan ikke nikke genkendende til at folk i Danmark skulle være sure, gnavne, trætte, racistiske, utilfredse osv., men måske hænger det måske lidt sammen med det sted jeg bor i Danmark.

 10. Af Ulf Timmermann

  -

  Da jeg var barn og ung indgik det ikke i mændenes projekt(er), at vi ville være ”lykkelige”. Det var noget, der optog kvinderne, men fra de her midt 70’erne begyndte mændene også at ville være lykkelige. Så det blev en slags m/k projekt, et fælles selv-realiserings projekt.

  Det er derfor, at vi placerer os så flot på den liste. Nu er vi allesammen lykkelige.

 11. Af Svend Petersen

  -

  Jeg syntes lige at vi her på berlingske debatsektion, hvor der i flittigt grad bliver argumenteret mod den skandinaviske socialistiske model, med baggrund i den høje skat. At de 3 første lande nemlig DK, N og FIN alle har de højeste skatteprocenter i verden.

  Man kan med det belæg, konstaterer at lande med høj skat har stor LYKKE.

  Grundliggende udstiller den undersøgelse at det ikke var socialisterne, der har tabte værdikampen, men de borgerlige.

  Det afspejler også det borgelige hykleri, vi har været vidne siden ARF startede sin valgkamp i 1999. Hvor han som den første V formand forkastede sin borgerlige ideologi, til fordel for en socialdemokratisk politik.

 12. Af Erik Skifter

  -

  Danmark er lykkelig materielt set, men åndeligt og menneskeligt dybt fattige. Vi har alt og vi får alt. Det er vores rettighed. Vi skal ikke en gang selv kæmpe for vores egen overlevelse. Det sørger det offentlige/staten for via verdens højeste beskatning af sine borgere.
  Vi er det land som har verdens højeste forbrug af depressionspiller, herunder lykkepiller. Dette sammenholdt med et materielt overforbrug gør at vi i øjeblikket her og nu – og på overfladen er lykkelige.
  Fordi vi ikke er så meget lykkelige, når vi ser en dag eller to tilbage, er fordi vi er lykkelige her og nu på overfladen – og ikke lykkelig sådan dybereliggende.
  Vi er et samfund med et af verdens højeste antal af splittede familier. Nu over halvdelen af alle danske familier er splittede og opløste. En splittelse som fører vort samfund til et kaos og mange frustrationer.

 13. Af Bjarne Munk Christensen

  -

  -begrebet at være “lykkelig” er bizart og kan ikke diskuteres.Faktisk er det en grov fornærmelse af folks intelligens, når man hævder, at danskerne er verdens lykkeligste folkefærd – hvordan, iøvrigt, måler man det begreb..? Naturligvis, er der ingen “tumber”, der indrømmer at de er ganske ulykkelige, når man spørger dem – vel..? Fakta er, at hvad der er lykke for min nabo ikke behøver at være lykke for mig – tværtimod. Fakta er, at da antallet af selvmord i DK i løbet af 1990`erne nåede astronomiske højder ( en flot 2. plads i hele verden ) skyndte man sig, – ligesom med arbejdsløsheden – at OMDEDFINERE CA. 10.000 SELVMORDSFORSØG ÅRLIGT TIL = forgiftningsulykker.
  Igen en kæmpeløgn som, desværre, er symptomatisk for landet Danmark – generelt set, med ligeledes verdensrekord i brug af anti-depresiv medicin.Antallet af skilsmisser er “skyhøjt. Ja, men skal være mere end en “massiv jubelidiot” for at hævde, at danskerne er verdens lykkeligste folk, men selvbedraget vil ingen ende tage og hykleriet er måske også nødvendigt for overhovedet at overleve..!
  PS: for ikke så mange år siden hævdede man også, at vi havde verdens bedste postvæsen! – vor herre bevares.

 14. Af Ann Bille

  -

  Lykkelig bliver man først når man holder op med at søge efter lykken og ‘det perfekte liv’.
  Vi har det så godt i Danmark sammenlignet med andre lande. Vi har penge, vi har et velfærdssamfund, rig som fattig kan komme på hospitalet og opereres uden at blive ruineret, vi har gratis uddannelse osv.

  Desuden har skilsmissetallet altid været højt, så det er der jo ikke noget nyt i. Og antallet af selvmord er desuden faldende. Så ro på nu.

 15. Af Katrin Mason

  -

  Jeg vil ikke beskrive mig selv som værende særlig lykkelig, men snarere tilfreds og taknemlig for at være bosat i Danmark. Den nordiske velfærdsmodel befrier os for frygt. Jeg taler her ikke om eksistenielle frygt, men frygten for sociale og økonomiske deroute på grund af sygdom, arbejdsløshed, fattigdom, manglende bolig, manglende uddannelse m.m.

  Jeg arbejdede i Mozambique i en del år. Verdens 3. fattigste land. Gennemsnits levealderen er 37 og der dør et barn ude af 5. før 5 års alderen p.g.a. banale lidelser, der kan behandles for 100 DKK.

  Da jeg vendte tilbage til Danmark kunne jeg næsten ikke klare, at høre danskere brok sig over alt og ingenting.
  Jeg har også boet i USA. Fantastisk hvis man er velhavende, men ikke spor morsomt hvis man er fattig, arbejdsløs eller bliver syg. Titusinder amerikaner går bankerot hvert år p.g.a. sygdom. Enten har de ingen forsikring eller dækker forsikringen alt for lidt ved f.eks. kræftbehandling.

  Og så er vi ogsa her i Norden, stort set skånnede for den korruption der plager de fleste samfund, også mange europæiske – kig lige på Grækenland, Italien, og flere østeuropæiske lande.

  Vi har alle forudsætninger for at være om ikke lykkelig, i det mindste tilfreds.

 16. Af mikael bruus

  -

  Interessant udlægning Tom Jensen.

  Lykke målt på fraværet af ulykker eller lykke målt på fraværet af frihed…
  Om danskerne overhoved kan føle noget, for alle de lykkepille der bliver spist på myslien om morgnen,….er så endnu et spørgsmål,..

  Så det hjælper sikker at fortælle dem hvad de skal føle,….

  Og derfor får vi vel, så ofte det snik snak om de lykkelige Danskere,…i stedet for den mere nuancerede version du lige er kommet med,….

 17. Af Henrik Rasmussen

  -

  Kære Tom Jensen

  Når du skriver: “Begynder man, som man siger, at mærke hensigten? Det er kombinationen af rigdom og lighed . . . ” , antyder du da, at undersøgelsen fra Columbia University er politisk motiveret og at der ikke kan fæstes lid til resultaterne af den grund???

  Tilsvarende skriver du at besvarelserne nok er farvet af, at man ikke kan være bekendt at svare nej hvis en afrikaner svarer ja. Kunne du evt. uddybe hvordan det hænger sammen, at netop danskere skulle have den holdning, for hvis det er en generel holdning i velstående lande vil det ikke medføre at DK ligger højere end andre velstående lande.

  Er enig i at den slags undersøgelser bør tages med et gran salt.

 18. Af Peter Petersen

  -

  Jeg tror nu du fuldstændigt fejlfortolker motiverne for at svare.

  Når vi overordnet set mener vi er lykeklige, tror jeg, at det skyldes at man er tilfredse med det samfund vi lever i, og ikke ønsker at ændrede i de grundlæggende strukturer, kombineret med en stærk nationalfølelse, som betyder at man ikke kan forestille sig at hellere ønske at bo i noget andet land.
  Sålangt er vi nok ikke uenige.

  Men modsat dig, mener jeg slet ikke det giver mening at spørge om et menneske var lykkelig på en specifik dag.
  Alle har gode og dårlige dage. Nogle dage lykkedes alt man sætter sig for, og andre dage er der intet er fungerer.
  Når man fokuserer på en specifik dag, så forsvinder overblikket, og man fokuserer på dagens små tilfældige begivenheder.
  Derfor mener jeg ikke dette tjener som et godt mål for et samfund. Tværdigmod må der i et højt udviklet samfund med rige muligheder for selvrealisering være gennemsnitligt flere “dårlige” dage end f.eks. i et mere primitivt bonde eller industrisamfund, hvor den ene dag i højere grad ligner den anden…

  Så når du spørger mig om jeg er lykkeligt, så er jeg det nok ikke lige den dag hvor
  -hunden dør,
  -min kæreste går fra mig,
  -jeg midster mit job
  -en anden vinder den opgave jeg har budt på
  -computeren bryder sammen og jeg midster at par dages arbejde
  -jeg ikke får den forfremmelse jeg havde håbet på
  -det regner når vi skulle have siddet ude og grille
  Men i det store hele? Ja, så syntes jeg at jeg har et perfekt liv, som jg ikke ønsker at ændre væsentligt.

 19. Af Peter Petersen

  -

  Ednu et eksempel på at det ikek giver mening at sammenligne en specifik dag i meget forskellige lande:

  Pigen i Rwanda er måske lykeklig den dag hun undslipper de mænd der forsøger at voldtage hende, men jeg er ulykkelig over en dårlig karakter til eksamen….

 20. Af Viggo Mortensen

  -

  Jeg ville blive langt mere lykkelig, hvis de sidste 10 års økonomiske kriminalitet rent faktisk fik konsekvenser for de politikere og finansfolk der er skyldige.

  Men det taler man jo slet ikke om mere.

  Og nå ja, pressen har faktisk aldrig talt om det; men kun talt udenom det. Hvilket i sig selv er temmelig bedrøveligt.

 21. Af Peter Petersen

  -

  @Viggo: Tak for et fuldstændigt sagen uvedkommende indlæg.
  Hvad er det du vil have? Skal vi sætte alle der har købt fast ejendom for dyrt eller lånt penge de efterfølgende ikke kan betale tilbage de sidste 15 år i fængsel?
  Det kan man bare ikke, da man under menneskerettighedskonventionen ikke må lave straffelove med tilbagevirkende kraft. Tillige ville der ikke være plads i alverdens fængsler, selv om vi 1000-doblede kapasiteten….

 22. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  De lykke-undersøgelser der præsenteres af DR og visse medier, er sandsynligvis af samme troværdighed som de lykke-undersøgelser der præsenteres i Nordkorea, Hvide Rusland og diverse andre diktaturstaters radio-sendere.

  Hvis man er en ung, rask dansker med et godt arbejde, med en god familie og gode venner osv. er man jo sikkert lykkelig. Men hundredtusindvis af danskere er jo ikke i denne position. Ja, millioner er faktisk allerede så mærkede af politikernes og “systemets” overgreb, uretfærdigheder, svigt og tarveligheder, at de ikke har megen grund til at være taknemmelige eller lykkelige.

  En bog “Taberfabrikken” handler om velfærdsstaten. Nu er det flere år siden bogen udkom, og i mellemtiden er tilstandene kun blevet værre. For ikke eet af de politiske partier er på barrikaderne for at forsvare og bevare Danmark, ikke eet af dem varetager det danske folks interesser på en loyal og værdig måde.

  Den politiske “klasse” er blevet til en belastning for og en trussel mod den brede befolknings vilkår, velfærd og lykke.

  Hvad der foregår af nedskæringer, lukninger og forringelser overgår næsten fantasien. Og kriminaliteten er mangedoblet på få år, og danskerne nærmest bombarderes med bøder, gebyrer og nye afgifter. Også familiens enhed, folkekirken, forsvaret, jobsikkerheden, velfærden, sundhedsvæsnet og den personlige frihed osv. er under angreb. Ja, selve nationalstaten og folkestyret søges kørt ud på et sidespor.

  Selv hvis man er en meget lykkelig dansker, har man ihvertfald grund til at være bekymret. Under alle omstændigheder er lykke en skrøbelig sag, ofte varer den kun kort.

  Hvis danskerne ikke snart indser at de manipuleres i retning af kollektiv selvødelæggelse/ græske tilstande, vil en ÆRLIG lykke-undersøgelse nok om få år kunne påvise at antallet af deprimerede, overstressede, forladte, ruinerede, ensomme, ulykkelige, syge, voldsramte, hjemløse og selvmordstruede danskere er kommet i overtal.

 23. Af Viggo Mortensen

  -

  @Peter

  Aldeles ikke uvedkommende. Har du nogensinde stiftet bekendtskab med begrebet økonomisk depression. Det er da vist temmelig nært knyttet til lykke.

  Hvad ævler du iøvrigt om, når du siger love med tilbagevirkende kraft??? Tyveri har sågu altid været kriminelt. Det nye er at man ikke straffer det.

 24. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  PS: Det er jo nu blevet sådan at der foregår en omfattende og asocial udplyndring af bilister, boligejere, folkepensionister, psykisk syge, lønmodtagere, selvstændige osv. Og nu er der tanker om også at forfølge de fysisk syge med bøder. Ja, selv husejere der ikke hurtigt kan skaffe penge nok til kostbare ombygninger af vandaflednings-systemer mv. er man nu i visse kommuner begyndt at forfølge med politi-anmeldelser og bødekrav.

  Har DR mon spurgt de danskere der er kørt i sænk af “systemet”, om hvor lykkelige de er som retsløse fraskilte, hjemløse, voldsofre eller som syge på venteliste/ude i kulden? Eller består DRs “undersøgelser” i nogle opringninger til velbjergede politikere og villaejere i Hellerup og Gentofte mv.?

 25. Af Mads Laursen

  -

  Ja, det punkterer da illusionen om at vi lever i Utopia. De fysiske rammer er på plads, og vi burde være lykkelige. Men hvorfor har vi så færre end Rwanda, der så oplevede lykke igår?
  I en af de tidligere kommentarer skriver Finn, at han ikke er lykkelig, fordi folketingets flertal fører en anden politik end han ønkser. Kan de være det der er problemet? Rammerne er på plads, men vi er blevet forkælede, krævende, ambitiøse, selvcentrerede, at vi slet ikke fatter vi godt vi burde have det?

 26. Af Peter Petersen

  -

  @Viggo:
  Stort set alle mennesker i den vestlige verden har på et tidspunkt stemt på et parti der har støttet en underskudsgivende finanslov og derved medskyldige i den nuværende krise.
  Dem der ikke har stemt er også indirekte medskyldige, da dette også påvirker sammensætningen af den lovgivende forsamling.

  Vi kan derfor med sikkerhed konstatere, at medmindre du er under 18 eller umyndiggjort er du en af de medskyldige.

  Du kan derfor passende gå foran som et godt eksempel og straffe dig selv ved at inddrage dine PC-rettigheder. Derved slipper vi andre også for dit ævl.
  Det er vidst en såkaldt Win-Win situation….

  Over-and-out! jeg svarer ikke på flere af dine indlæg…. Nogensinde….

 27. Af Viggo Mortensen

  -

  @Peter Petersen

  Nu bad jeg sådan set ikke om noget som helst af dit ævleri.

  Jeg ved ærlig talt heller ikke hvad hverken jeg eller andre skal bruge dit ævl til. Du argumenterer cirka ligeså dygtigt som en 5 årig.

 28. Af Finn Bjerrehave

  -

  Nu er jeg lykkelig, fordi 2 personer læser hvad jeg har skrevet, men desværre ikke forstår hvad jeg mener, det er næsten ligesom min kære hustru, men hun kan heldigvis godt forstå at krig er det dummeste et menneske kan gå i gang med, selv om hun giftede sig med en soldat, fra en tid hvor vi kun skulle forsvare Danmark.
  Libyen, hele det Danske folketing skulle til Haag, efter denne svinestreg, hvor Villy Søvndal udtaler i Berlingeren
  , han accepterer at tidligere Gedaffi loyale, ryddes af vejen , og oprørende vi hjalp til magten, er fra forskellige klaner, hvor nu kampen om magten er blevet een borgerkrig i et land uden Militær Politi samt regering.
  At jeg accepterer at rød block aldrig bliver enige med blå block om fangetal for 9 år siden, det mener måske andre kun skyldes som EL siger, Militæret er råddent, nu græder jeg for det var det samme Militær som EL sendte i krig mod Gadaffi, men nu skal der igen kridtes bane.
  Jeg accepterer 100% valgresultater, men præmisserne var forkerte, og hvis løgn og bedrag gør at vi stadig er Verdens Lykkeligeste befolkning, forstår jeg godt flygtningestrømmen mod Danmark, og undres over vi vælger at holde ferien i udlandet, altså at vi tør forlade Paradis, denne udlængsel efter noget værre, der må selv jeg kapitulere.
  Tak for lykkeligt ægteskab.Finn Bjerrehave Vig

 29. Af Jakob Lundsgaard

  -

  Ja, Peter Petersen, der må jeg give Viggo Mortensen ret – du er ret dårlig til at argumentere. Hvis du skal være med til at kommentere må du komme op på et niveau for voksne!

 30. Af Erik Larsen

  -

  Kære Tom Jensen, det er et rigtigt spændende emne du har taget fat på. jeg der er i 60,erne har tit undret mig over at udlandet tror at danskerne er verdens lykkeligste folkefærd.
  Udover at jeg har en dejlig familie og 6 dejlige børnebørn, er jeg bestemt ikke lykkelig over hvordan mit gamle land har udviklet sig og hvilken fremtid jeg er meget, meget bange for at f.eks. mine børnebørn vil få i dette land, der – efter min mening – har skæmmet sig bare så meget siden 50,erne.. Jeg har rejst i hele verden og boet mange gange f.eks. i USA, hvor menneskerne er helt, helt anderledes venlige i hverdagen, i bussen , på gaden , i butikkerne, i trafikken o.s.v. Hvis jeg var 30 år idag ville jeg skynde mig at smutte fra Danmark. Jeg tror ikke mange bliver “lykkelige” her mere. Jeg synes desværre at danskerne er blevet særdeles egoistiske og tænker kun på sig selv.
  Ja, jeg kunne sige meget mere specielt politisk negativt om DK , men gider snart ikke mere. Efter at have betalt høj skat i 45 år uden nogen form for tak og den mindste mini-folkepension – er det heller ikke på DET område jeg føler mig “lykkelig!
  Og med verdens højeste skatter/afgifter og et sygehusvæsen der ligger under f.eks. Rumænien på listen – er der heller ikke noget at hente der.

 31. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Pga. en stor bekendtskabskreds har jeg personlig kendskab til adskellige ulykkelige danskere. Her er et par eksempler:

  En har været udsat for syv tilfælde af hærværk/indbrud på eet år. Tre i villaen, et i bilen, et i båden og to i sommerhuset. Han er dødtræt af den mangedoblede kriminalitet.

  Så kender jeg to der er blevet overfaldet/sparket ned på gaden af brutale og voldelige røvere. Det har de det stadig ikke godt med.

  Og der er en butiksejer der har oplevet både butikstyverier, indbrud og røverier.

  Tre andre har længe været retsløse efter en skilsmisse. Det har de det virkelig dårligt med. Ex-konerne bruger skilsmisse-systemet til at undertrykke, ydmyge og udnytte dem, og de forhindres i at se deres børn.

  Så er der en dame som var stresset og helt ude af flippen en overgang, pga. sygdom og dødsfald i familien. Pga. denne stress og psykiske overbelastning blev hun ret distræt i en periode, og fik fjorten P-bøder på tre måneder. Det har delvis ødelagt hendes økonomi.

  Og så kender jeg et par stykker der bestemt har gennemgået store lidelser pga. de nye og skandaløse/afrikanske tilstande på diverse hospitals-områder.

  Så er der nogle stykker der har mistet deres job/levebrød pga. nedskæringer.

  Og endelig er der alle dem som er kede af at deres økonomi er blevet væsentligt ringere i de senere år.

  Det kunne nok være interessant med en ærlig undersøgelse af hvor mange danskere der har oplevet traumatiserende og deprimerende ting pga. politiske svigt og forsømmelser, bureaukratiske overgreb og juridiske uretfærdigheder, økonomiske og sociale ulykker og “begivenheder”, osv., osv.

  Yderligere er der jo de mange danskere der er blevet ofre for den dalende arbejdsmoral. Som f.eks. de unge og deres forældre der blev ramt af kæntrings-ulykken, hvor nogle pædagoger forvaltede deres ansvar så elendigt, at 18 børn/unge blev sænket ned i iskoldt vand i februar måned, langt fra land.

  Derimod er lykke-undersøgelserne mest en gang gøgl.

 32. Af Peter Nielsen

  -

  Lykke ? Tja, det kommer vel an på den enkeltes forventninger på det stade man er i livet.

  Er du alvorligt syg, er det lykke at høre solsorten synge endnu en morgen.

  Er du ikke syg, er det lykke at høre selvsamme solsort synge, når du cykler på arbejde og er lykkelig over, at du ikke er syg.

  Jeg har stor fidus til den forsker, der for nogen tid siden mente, at det har været en evolutionsmæssig fordel for mennesket af kunne bekymre sig.

  Når man ser musen sprinte hen over det åbne stykke i haven i stedet for at nyde udsigten, så overlever også den en stund, fordi den er bekymret. Når den ikke spiser de fine røde musekorn er det også fordi, den bekymrer sig.

  Måske er vi programmeret til at skulle have en daglig dosis af bekymringer. Desto flere af de store ting, der er klaret, jo længere skal vi ud for at finde noget at bekymre os om. – Derfor de ofte helt hysteriske reaktioner hos folk, der har haft indbrud og nogen måske har rodet i undertøjsskuffen ! Andre steder i verden bekymrer de sig, fordi de kun har et sæt undertøj !

  Så ja, jeg er lykkelig, selvom jeg kan bekymre mig om mange ting i denne verden. Bl.a. om den kommende størrelse på min musefamilie.

 33. Af Jon T

  -

  Ville det ikke være mere rammende at tale om “tilfredshed” i en befolkning end om det ekstremt subjektive og følelsesorienterede, “lykkelig”?

 34. Af Kirsten Henningsen

  -

  Jeg er lykkelig sådan på det jævne, som regel fordi lykke nogle gange er fravær af ulykke.

  Jeg synes lykke består af mange ting: jeg føler mig tryg, når jeg går på gaden – også sent om aftenen. Jeg er tryg ved min økonomi, selv om min folkepension plus ATP’s købekraft udhules år for år, og selv om jeg er en af de såkaldte “fattige” folkepensionister uden andre indtægter end ovenstående. Men man er ikke fattig, så længe man ka’ prioritere, hvordan man bruger sin “trygge” indkomst. Jeg forventer jo ikke som fx i Grækenland pludselig at få halveret min pension.

  Jeg er tryg ved politikerne. Jeg regner ikke med, de er korrupte, ej heller politiet eller andre offentlighedspersoner.

  Så lykke er – ud over fravær af ulykke – nok, at man føler sig tryg i samfundet. Og desuden en STOR ting ved i almindelighed at føle sig lykkelig på det jævne: jeg ka’ tydeligt huske de øjeblikke, hvor jeg – nogle gange uden særlig grund – gennemstrømmes af følelsen “Jeg er lykkelig!”

 35. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Peter Nielsen, du er dygtig til at bagatellisere eller romantisere, hvad! Som om det er sjovt med omfattende hærværk, voldelige overfald, indbrud, tyverier, røverier og unødige dødsfald i familien.

  Men dit ærinde er vel at vi bare skal ignorere at Danmark er på vej ned ad et skråplan der kan ende med at sende millioner af danskere ud i afmagt, fortvivlelse, elendighed og tidlig død?

 36. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Kirsten Henningsen….

  Er du sikker på at der er stor forskel på de danskes og de græske/svenske/norske/engelske politikeres moral?

  Du FØLER dig tryg, men hvordan passer det sammen med at Titanic-samfundet bliver mere og mere utrygt? (Som det fremgår af statistikker og meget mere) Baserer du alle dine overvejelser på naive følelser, eller tager du også forstanden til hjælp en gang i mellem?

  Er der ikke lidt “Her går det godt, fru kammerherreinde” over dig?

 37. Af Thor Arentoft

  -

  Der er en stor forskel på Danskere og alle andre vi normalt sammenligner os med, nemlig “janteloven”.
  Og så den kedelige tilbøjlighed vi har, at rode og grave i alt gammelt lort, hvor der kan findes noget at være imod.
  Dem der nu vil kulegrave hvad PET evt. har slettet, som historisk uintressant for Danmark, er unge mennesker/politikere der ikke levede på den tid hvor livet og politikken ikke var helt lige så enkel sort/hvid som den er idag.
  Jeg vil opfordre alle unge i Danmark til at læse og prøve at forstå at Danmarks-historien 1945-2000 ikke kan og bør, bedømmes med dagens syn på ret og fejl.
  Det er dog ikke på nettet de skal søge reel information, det er via den litteratur som faktisk findes.
  De dags-aktuelle holdninger er som aldrig før præget af medier og spind. Vi almindelige mennesker er ofte lette ofre for mediers skjulte dagsordener.

 38. Af Thomas Jensen

  -

  Indtil videre er jeg ikke gået sulten i seng, det er en slags lykke. Men lykken forsvinder i samme takt som udsigten til arbejdsløshed, fallit og EU traktat. Derfor hælder jeg mere til Togo.

  Der er formentlig tilfældigheder uden formål som gør at vi er tilstede. Hvorfor skal vi gennemleve et langt og indholdsløst liv, med smerte, sygdom og befalinger fra christiansborg, kun for at dø.

  Det er mere deprimerende end lykkeskabende.

 39. Af Niels Kristian Schmidt

  -

  I forlængelse af det Preben Jensen skriver i sit første indlæg, så lever en del af min familie også i utryghed. Grene af familien vil jeg karakterisere som lykkelige alligevel. En bor i Nordsjælland og andre grene bor i udlandet. Så vidt jeg kan se så er lav skat, legal tryghed, et velfungerende sundhedssystem og klimaet de fire vigtigste faktorer. De har alle fire haft indflydelse på min egen beslutning om at flytte til udlandet. I de fleste lande (bortset fra måske Singapore) er der gode og dårlige steder at bo og man skal være præcis i sin bosættelse, daglige opmærksomhed, flid og tilpasning. Det gælder også i Danmark.

 40. Af Connie Nielsen

  -

  Er det ikke sådan, at Danskerne altid søger lykken på andres bekostning?
  Hvad enten det er billige varer fra børnearbejde, eller det er egne børns opsparing der konfiskeres.

  Men man kan jo altid lige købe lidt aflad, når Røde Kors kommer forbi en gang om året.

  Ærlig talt: Hvis Danskerne er lykkelige, så har de ikke fortjent det – Det er min mening.

 41. Af Finn Bjerrehave

  -

  Lykkelig fordi vores resultat i Libyen ikke berører andre end mig, ulykkelig fordi min interesse for vores handlinger aldrig står mål for resultatet, og uansvarligheden gør vores liv flygtigt.
  Grønland skriger på fængsler, vores politikere vil hellere bygge fængsler i Somalia, og ansvarsløsheden sejrer igen.
  Lykkelig fordi PET har fået et Public service ben, hvor usikkerheden skal folkelighedgøres, og nu en Professor med een sag fra 2010 skal pryde nyhedsfladen, måske fordi de vandtætte skodder ikke holder, og vi skal alle smage på utryghedens drik.
  !00% lykkelig fordi Bunkerolie som gør at Danmark stadig kan holde 1ste pladsen som Verdens største forurener, og EU har i 2050 lover een halvering af udledningen således der skal 30 tankskibe til i dag 15 Tankskibe med bunkerolie til at forurene som resten af hele Verdens køretøjer, og vi Danmark fastholder stadig Verdensmesterskabet i forurening.
  Dette er desværre ikke vrøvl, med et svar fra EU Klimakommisæren Conny Hedegård, og mit problem bliver desværre at jeg nok aldrig oplever glæden af reguleringen af naturlige årsager.
  Tak til Ida Auken.Finn Bjerrehave Vig

 42. Af M. Frederiksen

  -

  Det største ulykke for Danmark er at vi ikke selv må tage ansvar for vores eget liv. Det sørger staten for og stjæler løbende fra os i solidaritetens navn således at det netop ikke er muligt at tage økonomisk ansvar for vores liv.
  Hvis jeg var yngre vil jeg emigrere. På overfladen ser alt fint ud og det må jo gøre indtryk på tilrejsende hvor fint alting ser ud til at fungere.
  Jeg siger altid: Så prøv at se på vores lønseddler.
  Vi har også forkælet vores ungdom i den grad hvilket ikke vil gøre dem i stand til at tage ansvar for deres liv. Jeg har rejst meget og boet mange steder og jeg har ikke mødt så uhøfligt et folkefærd nogen steder på jorden. Hvis vi var verdens lykkeligste ville vi vel ikke opføre os sådan overfor vores medmennesker.

 43. Af Peter Neilsen

  -

  @PrebenF1: Om jeg romantiserer ?
  Tja, det jeg forsøger at pippe lidt om, er at lykken er relativ.
  Hvis du studerede lidt i de gamle kirkebøger, vil du være forfærdet over mængden af tvillingefødsler, hvor hverken børnene eller moderen overlevede de første par dage.
  Jeg er sikker på, at disses familifædre var ulykkelige. Men er nutidens fædre lykkelige over, at de får leveret levedygtige børn og en kone, der også selv overlever ?
  Det burde de vel være, men da trygheden i sundhedsstytemet nu er en selvfølge, så har vi mistet evnen til også at være lykkelig over dette.
  I stedet bliver vi sure over, at sunhedspersonalet drikker for meget kaffe !

 44. Af Bjarne Munk Christensen

  -

  -tak for nogle gode indlæg fra Prben F1 JensenH – desværre, er du alt for seriøs til dette her “lal-le-land”. På sindsyge-anstalterne er de sikkert også lykkelige, fordi de lever i en “pseudo-verden” godt fyldt med beroligende medicin – den verden ( hele landet er efterhånden en ren “gale-anstalt” ), som alle danskerne efterhånden befinder sig i også godt “vejledt” af “lalle-glade”, selvtilfredse, “frelste” og politisk-korrekte studieværter i TV, der med store kunstigt, permanente smil gang på gang fremsætter den ene massive løgn efter den anden – utroligt at danskerne finder sig i det..!
  George Orwell var en klog mand – hans forudsigelser er allerede gået i opfyldelse.

 45. Af j nielsen

  -

  “George Orwell var en klog mand – hans forudsigelser er allerede gået i opfyldelse.”

  Blandt andet Coming up for Air. Fortælleren vender hjem til et land der på overfladen ligner sig selv, men som i en understrøm er ved at miste besindelsen i forblændet national selvtilfredshed, arrogance og xenofobi.

  Ja, George Orwell var en klog mand.

 46. Af Ny økonomi eller samfundskollaps | ECOPA

  -

  […] Ifølge ovennævnte World Hapiness Report er danskerne verdens lykkeligste folk, altså sådan generelt. Ikke når de bliver spurgt, om de var lykkelige i går. Det undrer Tom Jensen sig helt rimeligt over i denne tankevækkende blog: Lykkelig? […]

 47. Af Skål på det, du | På sporet af et moderne liv

  -

  […] angivelige verdenshistoriske lykke er for det første noget vrøvl; lad os lige få det på plads. Det skrev jeg om her på bloggen allerede for to år siden. Rettelig viser det sig, at vi danskere er verdens mest tilfredse folk, […]

 48. Af Gudskelov er vi ikke længere verdens lykkeligste | På sporet af et moderne liv

  -

  […] LÆS OGSÅ: LYKKELIG? […]

Kommentarer er lukket.