Samfundsnassende samfundsomstyrtere

Af Tom Jensen 64

”I kan ikke slå os ihjel,
vi er en del af jer selv”

…sang Det Internationale Sigøjnerkompagni i den hymne, som var hovednummeret på Christiania-pladen i 1976, og aldrig har der da været en mere falsk og forløjet sanglinje. Det lyder næsten som en besværgelse. En af dem, man fremsiger igen og igen, alene fordi man ved det man siger er forkert.

For først nu, med aftalen om christianitternes formelle overtagelse af det gamle Bådmandsstrædes Kaserne, er Christiania blevet en lille smule en del af alle os andre. Konceptet indtil nu har ligesom været det modsatte. Christiania har insisteret på at være helt sig selv. Vel at mærke på samfundets regning.

Egentlig kan jeg godt presses til at have en vis veneration for visse dele af Christiania-tanken. Om friheden. Om det at gøre, som man selv vil – uden hele tiden at skulle tage hensyn til, hvad andre mener, gør og stræber efter. Er det ikke en lillesmule liberalt?

Selve det at gøre oprør kan tilmed ind i mellem være rensende. Især når oprøret indebærer, at man ikke ender som afhængig af dem, man gør oprør mod. Feministiske mikromakro-spisende flower-power-kvinder i 1967, sikkerhedsnål- og hanekamklædte punkere i 70erne, KUerne i 80erne, teknokulturen i 90erne – på den lokale bane. “Wir sind das Volk”-demonstranterne i 1989, oprørerne i Egypten i 2011 på den helt store, globale klinge. Alle gjorde de en slags oprør mod noget, der gik forud, og det er en del af menneskehedens bevægelsesmønster, som vel er uundgåeligt. Og altså bestemt ikke altid af det onde.

Christiania er samtidig fuld af venlige mennesker og fine, liberale erhverv, der blandt andet forsyner byen med ladcykler proppet med børn. Det hænder, at jeg kommer på Christinia. Oftest for at høre musik. Sjældnere for at spise et måltid mad. Aldrig for at købe den hash, som er den synligste sorte side af den selvbetitlede fristad, hvis virkelighed også er en amokløben kriminalitet. Ovenikøbet af den organiserede og jævnligt voldelige slags. Det er der til gengæld ikke noget godt at sige om.

Denne blog skal imidlertid ikke handle om kriminaliteten, men om det afhængige oprørs syge selvforståelse. Christianitterne har nu fået leveret et af de bedste boligområder i København til spotpris. 3.500 kroner pr. kvadratmeter. Det er vist kun Låsby Svendsen, der i de yderste provinser sælger sammenfaldne rønner til tilsvarende priser. Rundt omkring Staden må andre folk i København rask væk betale det tidobbelte, hvis de ønsker et sted at bo.

Men lad os nu i denne højtidelige stund være ekstra-large og sige: Fred være med det. I det mindste er der nu en aftale, en formalisering, en normalisering.

Der er bare noget. For aftalen besegler det særlige danske (venstrefløjs)fænomen, der går ud på, at man nok skal gøre oprør mod samfundet. Jojo – det skal der til.

Men oprøret må og skal ske på det selvsamme samfunds regning. Det er som en variation af ordsproget, der advarer mod at bide den hånd, der fodrer én. Danske oprørere, fra de autonome via christianitterne til revolutionære brugere af kulturhuse over hele landet gør noget lidt andet: De insisterer på at blive fodret af den hånd, de bider.

Christianitterne har således nu levet 40 år betalt af det samfund og de bedsteborgere, som de foragter. På samme måde var det med Ungdomshuset og de autonome, der gerne gik på gaden og smadrede det samfund til ukendelighed, som de samtidig krævede penge af. Og Hizb-ut-Tahrir, organisationen der udtrykkeligt kæmper mod demokratiet og for et islamistisk kalifat styret efter sharia-principperne, er ikke bleg for at leje sig ind i Det Kongelige Bibliotek, en institution der emmer af den oplysning, som er demokratiets forudsætning og følgesvend.

Det interessante her er ikke det danske samfunds utrolige rummelighed overfor folk, grupperinger og bevægelser hvis mål er at omstyrte netop det samfund, der finansierer eller lægger hus til deres aktiviteter. Til en vis grad er det demokratiets og frihedens pris. Denne tålsomhed.

Det bemærkelsesværdige er, at christianitter, autonome, islamister og alle de andre revolutionære overhovedet vil være det bekendt. At de ikke kan se, hvor sølle en oprører man bliver, hvis man på den ene side vil afskaffe et system og på den anden side ikke er bleg for at kræve, at det selvsamme system finansierer ens aktiviteter. Findes der en samfundsomstyrter i Dannevang, som ikke samtidig er en indgroet samfundsnasser?

At være i opposition til systemet har man jo i og for sig lov til. At være dybt afhængig af det system, man bekæmper, er egentlig bare latterligt – på den ufede måde.

Derfor, til christianitterne: Tillykke derfor med røverkøbet. Jeg ved ikke, om det er gået op for jer, men det må så være sidste gang, I kan suge på labben hos dem, I så åbenlyst foragter. Fra nu af er det hårdt arbejde. Dermed tegner konturerne sig af et ægte oprør. Kan I mon klare det – helt selv? Vi får se.

Det ville være ikke så lidt af et brud med traditionerne i det samfundsnassende autonome oprørs-Danmark.

FØLG MIG PÅ TWITTER HER

FØLG MIG PÅ FACEBOOK HER

64 kommentarer RSS

 1. Af Jens Meldgaard

  -

  Peter T
  Der er jo det har. Tilegnet sig området unden at ryste op med de mange milliarder. Skønnet på de 3-4 mia kr. er mange år gammel,det er sikkert meget højere i dag. Staten kunne jo bare sætte området til salg, så kunne christianitterne byde på området på lige fod med alle andre.

 2. Af John Ulrich Poulsen

  -

  Jeg forstår helt ærligt ikke hr. Tom Jensens udlægning af “Christianiasangen”s betydning. Ud over at man kan trække på smilebåndet af dens noget salvedesfulde affattelse og fremførelse, der i øvrigt allerede klang hult, da den første gang blev offentligt fremført ved en friluftskoncert på “Prærien” i 1976 til støtte for Christianias fortsatte beståen, handler sangen da vist i højere grad om selve ideen og menneskene bag den end om arealet og bygningerne? Men 40 år senere har samfundet selvfølgelig accepteret hr. Tom Jensens udlægning.

  Lad os lige genhøre den:

  http://www.youtube.com/watch?v=lglljPEUDF8

 3. Af Bent Christensen

  -

  En sand fryd at læse .BRAVO

 4. Af Leo Nygaard

  -

  De starter på en frisk. Gælden er eftergivet.
  Nu skal fristaden klare sig selv indenfor en fond. Dem, der nyder, skal møde solidaritet fra dem, der yder.
  Et spejlbillede af samfundet udenfor.
  Betaler de ikke i fonden, går de græske tilstande imøde og går bankerot. Så er eksperimentet slut.
  Danmark skal bare vente tålmodigt, som vi har gjort i 40 år.

 5. Af Sameh Niazy

  -

  Tom Jensen har totalt misforstået tanken bag Christiania. Christiania foragter ikke det omkringliggende samfund, men opstod ud af et behov for at skabe et frirum for fattige, skæve, hjemløse.

  Tom Jensen’s fremstilling af Christiania er ikke saglig. Christiania “nasser” ikke på Danmark, Christiania er en vigtig turistattraktion, og mon ikke Christiania’s turister også farer rundt i det øvrige københavn og dermed støtter Københavns erhvervsdrivende restauratører.

  Citat fra B.T:

  “Christiania er meget kendt internationalt. Fristaden er på tredjepladsen over turistattraktioner i Danmark kun overgået af Tivoli og Den lille Havfrue. “

  Så mon ikke mange turisterhverv ville blive kede af de hvis Christiania forsvandt?

  Du er ikke helt Fair Tom Jensen. Kom igen. 🙂

 6. Af Sameh Niazy

  -

  Rettelse:

  Undskyld, kilden var Ekstrabladet, se artiklen her:
  http://ekstrabladet.dk/ferie/article977617.ece

 7. Af Lasse G.

  -

  Der rejser sig et interessant perspektiv i den her klumme. For det første handler det i høj grad om definitionsmagt. Tom Jensen har magt (og spalteplads) til at definere Christiania som ’samfundsomstyrtende’. Tom Jensen mener ikke, at ’samfundsomstyrtende’ ting og sager bør have statsstøtte. Det er jo forsåvidt en politisk vurdering, Tom Jensen er i sin fulde ret til at have, MEN…

  Er det så også legitimt efter samme målestok, hvis nogen definerer fx Berlingske Tidende som samfundsomstyrtende og fratager avisen statsstøtten med den begrundelse? Det er jo ikke længe siden, at samme Tom Jensen kaldte Henrik Sass for stalinist ( ifølge Jensen er det uklædeligt at trække nazikortet, men altså ikke stalinkortet) og mente at han udøvede meningstyrani, fordi han som en dårlig spøg talte om at fjerne statsstøtten til avisen.

  Hvis begrebet ’samfundsomstyrtende’ skal være det højreorienterede Danmarks nye våben mod statsstøtte, så skulle man måske overveje om man hykler og selv bor i glashus.

 8. Af Lasse G.

  -

  En ‘fri og uafhængig presse’, der ville gå konkurs, hvis den ikke fik statsstøtte af de samme politikere, pressen skal holde i ørerne, er da også et paradoks der vil noget, eller hvad?

  Ja, Berlingske tidende har lige fået 100 mio. skattekroner om året af Per Stig Møller for at lave en radio, ingen af de skatteydere, der skal betale radioen, har bedt om. Tænk, hvis nogen fik den idé, at den radio allerede i udgangspunktet var samfundsomstyrtende? Så skal den jo lukkes.

 9. Af Peter Ole Kvint

  -

  ladcyklerne kommer fra Bornholm.

 10. Af Carsten Jensen

  -

  Desværre er det også værd at bemærke, at det spændende, anderledes, det skæve og berigende ikke findes på Christiania. Det var det samme med Ungdomshuset. Begge dele er døet ud, og kulturen var og er til sidst en skygge af fordums storhed.

  Se på de autonome i de sidste år af Ungdomshusets levetid. Kriminelle ballademagere, hærværksfolk og voldsmænd. Der var intet værd at bevare.

  Og så har jeg længe ledt efter de gode ved Christiania. Det er blevet væk. De interessante mennesker findes ikke derude længere. Vi fik et fint portræt af Christiania på DR2 forleden med en masse forskellige beboere. Alle som én var der ikke skyggen af nyskabelse, kreativitet, innovation, berigelse. Alle som én var det tosser. Ja, simpelthen. Det var en flok tosser. Og med mindre Christiania har andre og bedre repræsentanter, så må vi konstatere, at de åbenbart ALLE er tosser derude. Decideret ubegavet, småtskåret og uoplyste at høre på. Helt igennem tomt, men fyldt med floskler, så forventeligt at jeg let som ingenting kunne have skrevet alle de medvirkendes replikker på forhånd.

  Der var ikke ét gram af overraskelse eller uforudsigelighed. De kan til gengæld glæde sig over, at de fik raget enorme samfundsværdier til sig til spotpriser, for solidariske har de aldrig været med andre end sig selv. Ude i samfundet må andre grupper, og det bliver de svage, nu betale prisen for at christianitterne ville være bekendt at tage for sig af retterne, selvom de egentlig altid har foragtet den private ejendomsret.

 11. Af Frank Leegaard

  -

  @Jesper H, 23. juni 2011 kl. 14:12

  cvr.dk

  Søg der.

 12. Af Karl Eriksen

  -

  Det er De Radikales Skyld – samt alle lyserøde bladsmøreres! De sidste hgar fra dag ét beæret nasserne med prædikatet “Autonome”. Men har glemt, at for at være virkelig autonom, så deponerer man sine “rettigheder” = det omgivende samfunds støtte i alle måder. Intet statborgerbevis, intet personnummer, ejheller pas og kørekort, sygesikringsbevis og alle andre muligheder for at nyde de goder, som samfundet byder på. Se dette ville være sandt autonomi.

 13. Af Peter T.

  -

  Der er en side om myter og fakta på http://www.christiania.org , som mange burde læse. Det vil gennemhulle mange forrykte postulater, der er fremsat om staden og beboerne derude. Linket findes i øverste menu til venstre inde på siden.

 14. Af j nielsen

  -

  Alternativet til Christiania er mere af det samme: vindblæste betonklodser i 30 etagers højde med facader af stål og glas.

  Det er vi sluppet for i 40 år nu og tak for det.

Kommentarer er lukket.